Under några år har skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt varit vilande. Men regeringen har nu bestämt att skyldigheten ska gälla igen. Alla svenska medborgare som fyller 18 år under 2017 är därför enligt lag skyldiga att lämna information om sig själva digitalt i beredskapsunderlaget. Det rör sig om drygt 90 000 tjejer och killar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tvång till mönstring
Denna vecka fick länets 18-åringar ett brev från Rekryteringsmyndigheten. De har nu 14 dagar på sig att svara på frågor om hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra värnplikt.
En av dem är Lydia Abraham i Sundsvall. Hon är tveksam till tvånget.
– Jag förstår att de har återinfört värnplikten eftersom de har så svårt att rekrytera personal till försvaret. Men personligen vill jag inte göra lumpen. Efter gymnasiet vill jag kunna göra andra saker, som att plugga vidare, säger hon.
Felix Eriksson, Söråker, är också skeptisk till försvaret.
– Jag tycker att värnplikt är fel och tror inte att den behövs. Det känns konstigt om människor ska tvingas att kriga. Själv vill jag varken göra värnplikten eller kriga.
Alla måste lämna uppgifter till beredskapsunderlaget och Rekryteringsmyndigheten väljer sedan ut omkring 5 000 personer som kallas till mönstring.
Får man en kallelse måste man mönstra. Och man kan även bli tvingad att genomgå militärutbildning.
– Det känns inte rätt att tvinga någon att göra militärtjänst. Jag tror inte att det blir några bra soldater av det. Men jag kanske kan tänka mig att göra lumpen, jag vet inte riktigt, säger Emanuel Pehrson, Sundsvall.
Men enligt ansvariga på Rekryteringsmyndigheten kommer tvånget troligen inte behöva användas.
– Fysiska förutsättningar, motivation och inställning är faktorer som påverkar bedömningen. Tidigare provselektering visar att det är betydligt fler som är intresserade än det antal som vi sedan kallar till mönstring, säger Ann Elgemark, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.
Emanuel Pehrson, Sundsvall:
– Jag kan eventuellt tänka mig att göra lumpen. Men jag tycker inte att det ska vara obligatoriskt, säger Emanuel Pehrson.
Felix Eriksson, Söråker:
– Jag skulle inte vilja kriga om Sverige blev invaderat, det känns ganska meningslöst, säger Felix Eriksson.
Lydia Abraham, Sundsvall:
– Det är ju tid som man inte får tillbaka. Många vill göra andra saker direkt efter gymnasiet, till exempel jobba eller studera vidare på universitet, säger Lydia Abraham.