Tomas Hjort sitter i Handels avdelningsstyrelse i Örebro. Han anser att det är dags att starta ett helt nytt fack, ett LO-förbund som organiserar tjänstemän. På Handels kongress i april kommer han därför att lägga fram en motion där han uppmanar till att utreda om det skulle var möjligt.
– Som jag tänkt skulle det vara ett fack för tjänstepersoner i stort. Som det ser ut idag kan inte de som jobbar på kontor gå med i ett LO-förbund och det är en stor brist i svensk arbetarrörelse.
Strukturomvandlingen med industriföretag som lagts ned har gjort att jobben ersatts av tjänsteyrken. Det är en av orsakerna till att LO tappar medlemmar, säger Tomas Hjort.
Tjänstemän organiseras i dag av TCO-förbund som ST, Vision och jätten Unionen. TCO har dock ingen förhandlande roll likt LO och huvuduppgiften är att bedriva opinion för medlemsförbundens räkning.
Gräns mot direktörer
Tomas Hjort har inte tänkt närmare på exakt vilka yrkesgrupper ett tjänstemannaförbund inom LO skulle organisera, men poängterar att gränsen givetvis måste dras vid arbetsgivare. En bankdirektör kan inte bli medlem. Han vill att det nya facket ska vara mer radikalt än vad han tycker att TCO-förbunden är.
– Jag tänker fackligt-politiskt och där upplever jag inte att de är så pass radikala som jag skulle vilja att de var. Hur det sedan är med den radikala tanken hos LO-kollektivet är kanske en annan femma som man skulle behöva dra i lite, säger Tomas Hjort.
Flera sammanslagningar av LO-förbund skedde under 1900-talet men det är nästan hundra år sedan en yrkesgrupp startade ett helt nytt fack.
– Ett av problemen med arbetarrörelsen är att man sitter fast i samma hjulspår som för hundra år sedan och inte anpassar sig till rådande tid. De som jobbar på kontor säljer sina kroppar lika mycket som de som står vid en svarv, säger Tomas Hjort.
IF Metall och hans eget förbund Handels har under hösten fört diskussioner med arbetsgivarorganisationerna om kraftiga uppluckringar i Lagen om anställningsskydd (LAS). Argumenten från förbundsledningarna har varit just att fackföreningsrörelsen måste anpassa sig till dagens situation. Diskussionerna har väckt hård kritik och att luckra upp LAS är inget som Tomas Hjort ser som en modernisering på arbetsmarknaden. Tvärtom.
– Jag tycker det syns mer än på många år att vi behöver ha trygghet på svensk arbetsmarknad och gör man den typen av uppluckringar känns det som man spelar arbetsköparen i knäet. Man ska vara väldigt försiktig med att gå med på för mycket.
Långt engagemang
Han har själv varit facklig engagerad sedan början av 2000-talet och tror att fackföreningsrörelsen måste erbjuda mer av visioner och framåtanda för att bli attraktiv för nya medlemmar.
– Man har gått från att vara en arbetarrörelse som kämpat för förbättringar, nu håller man på att kämpa mot försämringar istället. Det är inte jätteattraktivt för medlemmarna.
Tomas Hjort räknar med att förbundet avslår hans motion med hoppas på att kunna väcka debatt och diskussion. Ibland skulle han bara vilja starta om hela fackföreningsrörelsen säger han.
– Jag har gått och känt ganska länge att ibland vore det nästan bäst om vi bara började om på ny kula. När detta med Kommunal dök upp ... det är klart folk inte vill gå med i en sådan förening. Börjar man bygga från grunden tror jag det skulle engagera.