BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kommer det från vänsterhåll vet jag inte ens vad det betyder, för ärligt talat, det lönar sig ju knappt att arbeta. I alla fall inte om man kollar på vad som faktiskt har hänt ekonomiskt. Vinnarna är nämligen ägarna och inte arbetarna.
Att äga banken är bättre än att ha pengar på den. Att äga företag är mer lönsamt än att arbeta på det. Visst, det här är inget nytt men det har accelererat.
Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att sedan 1980-talet har företagens vinster ökat på lönernas bekostnad.
Utvecklingen är global. Under samma period i USA har den rikaste procenten av befolkningen mer än dubblerat sina förmögenheter. Den den rikaste procenten äger hälften av de nationella rikedomarna i form av aktier och fonder.
Samtidigt som majoriteten av amerikanernas inkomster har stått stilla eller till och med sjunkit.
När ekonomin kraschade under 2007-2008 kammade den rikaste procenten av USA:s invånare hem hela 95 procent av vinsterna från den tillväxt och återhämtning de efterföljande åren.
Samma sak händer i Sverige, vanliga knegare har blivit ännu mer skuldsatta medan de med stora tillgångar dragit ifrån och ökat sin förmögenhet.
Man får gå tillbaka till 1800-talet för att hitta en liknande ojämlikhet mellan rika och fattiga.
Den franska ekonomen Thomas Piketty menar att det är så kapitalistiska ekonomier fungerar, de har en inneboende tendens som leder till ständigt ökande förmögenhetsskillnader. Det som skedde på 1950-talet under efterkrigstiden var bara en historisk parantes.
SCB:s siffror och Pikettys analyser är bra att ha i åtanke nästa gång någon säger att vi inte har råd att höja skatten, förbättra välfärden, höja bidragen, förkorta arbetstiderna, anställa fler förskollärare, sjuksköterskor, bygga ut biblioteken och förlossningsvården och låta människor från andra länder vara med och dela på rikedomarna.
Donald Trump, Jimmie Åkesson och liknande figurer vinner mark genom att förklara att ojämlikheten är en konsekvens av invandringen. De försöker förleda den politiska frustrationen till att handla om kultur och etnicitet.
Men det här är en konsekvens av kapitalismen, och det är bara genom politiska insatser och folklig mobilisering som vi kan vända på den ojämlika utvecklingen.
Minns ni Muf:s 20 år gamla slogan? ”Jag älskar att äga.”
På 1 maj går vi arbetare sida vid sida för att demonstrera för bättre villkor. Vi ska inte vara rädda för att säga att vi också älskar att äga. Vi älskar att äga och fördela resurserna gemensamt.