Det är onsdag eftermiddag och någon kilometer bort från Kommunal västs kontor vid Svingeln pågår debatten i kommunfullmäktige om nästa års budget. Några timmar senare står det klart att det blir som väntat – alliansens budget går igenom efter att först ha fått bakläxa av Socialdemokraterna och Demokraterna. Trots små förbättringar jämfört med det första budgetförslaget, menar Anna Skarsjö att allt ändå tyder på att budgeten kommer tvinga fram besparingsåtgärder.
– Nämnderna kommer inte få ersättning för alla ökade kostnader som väntar, så i princip blir det en hyvling rakt över. Man säger att man ska jobba med effektivisering och personalens timmar. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det handlar om att man ska dra ner på personalen. Det är jätteallvarligt.
”Måste bli fler”
Anna Skarsjö är sedan två år ordförande för Kommunal väst. Budgeten som kommunen styrs efter är därför av högsta intresse – den påverkar alla kommunanställda, och alla Kommunals medlemmar. I ett läge där det inom så gott som alla områden redan är ansträngt, fungerar det inte att skära ner, menar Anna Skarsjö.
– Vi måste bli fler, ska vi klara välfärdsuppdraget och klara av att hålla personalen frisk behöver vi anställa fler, inte tvärtom.
Inte minst är det pressat inom hemtjänsten. I våras resulterade den tuffa arbetssituationen i att skyddsombud la runt 50 så kallade 66A-anmälningar till arbetsmiljöverket. Anmälningarna är en begäran om arbetsmiljöåtgärder från arbetsgivaren, på grund av ohållbar arbetsmiljö. Och för några veckor sedan kom Arbetsmiljöverket med skarp kritik mot Göteborgs kommun.
– Anmälningarna har satt problemen på kartan, det pratas mycket mer om det här nu inom politiken. Och ute på golvet har det blivit en aning bättre. Men vi kan absolut inte släppa det här nu, säger hon.
Minutstyrningen som anmälningarna framförallt handlade om, är fortfarande ett stort problem.
Och även utan det kritiserade schemasystemet Plugo, finns det mängder av frågor att driva för Anna Skarsjö och Kommunal. De senaste månaderna har till exempel Undersköterskeupproret samlat mängder av kommunalare i protester mot orimliga arbetsvillkor och låga löner.
– Undersköterskor är otroligt lågbetalda, trots att det är ett så avancerat yrke. Samtidigt ser vi att sjukskrivningarna ökar, dels för att undersköterskor slits ut, och dels på grund av psykisk ohälsa. Många mår dåligt för att de inte kan utföra sitt jobb ordentligt.
Krävande yrke
För Anna Skarsjö är det självklart att undersköterskeyrket behöver uppvärderas. Hon är själv undersköterska i grunden och vet vilka utmaningar jobbet innebär. Inställningen att det är ett yrke som inte kräver särskilt mycket kompetens, att det är något vem som helst kan bli, gör henne arg. Liksom att det är något man jobbar med för att man ”inte kan bli något annat”.
– Jag älskar jobbet som undersköterska. Det är det roligaste jag vet. Jag sökte först in till läkarlinjen och kom in, men valde undersköterska för att jag tänkte att jag kan göra större skillnad. Jag tycker om närheten.
Att hon också skulle bli fackligt engagerad var ingen plan från början. Däremot har hon alltid haft mycket åsikter, och en vilja att påverka.
– Jag blev tillfrågad att ta rollen som arbetsplatsombud, sa ja och valdes sedan till det. Jag har alltid trott på att man ska vara med förändra. Att bara stå bredvid och gnälla är inte rätt sätt, säger hon.
Så småningom blev hon sektionsordförande för Askim-Frölunda-Högsbo, och för två år sedan valdes hon till ordförande för hela Kommunal Väst. Sedan i våras sitter hon också i förbundsstyrelsen för Kommunal, och var nyligen med och tog beslutet att Kommunal ska ställa sig utanför LO-samordningen.
– Det här är inget man gör med glädje, men det är dags att männen i arbetarrörelsen skärper sig. Det är dags att vi får ta del av de pengar som behövs för att våra yrken ska få ett erkännande.
Löner släpar efter
Hon ser det som i princip otänkbart att vara en del av samordningen. Det skulle i så fall ha inneburit att lönesättningen utgår från det så kallade märket, som sätts mellan fackförbunden inom industri och arbetsgivarna. Eftersom yrkena inom kommunal ligger lågt, gör en höjning utifrån märket att lönerna forsätter släpa efter.
– Vi kan inte ha det så. Det handlar om yrken där rekryteringsbehovet framöver är jättestort. Ska vi klara det måste statusen höjas och lönerna upp.
Själv kan hon absolut tänka sig att gå tillbaka till sitt jobb som undersköterska. Ett förtroendeuppdrag ska man inte ha för evigt, menar hon.
– Men på ett eller annat sätt kommer jag vara med och engagera mig. Återigen, jag tycker inte om att gnälla från sidan. Då får man gå in och ta ansvar.
Engagerad i Socialdemokraterna
Anna Skarsjö är också engagerad i Socialdemokraterna, och har tidigare suttit i fastighetsnämnden. Det politiska intresset är stort. Och något hon också låter spilla över på den lilla fritid hon har.
– Kommunals västs område sträcker sig ju från Strömstad till Kungsbacka, jag kan sitta och lyssna på webbsändningar från kommunfullmäktige från alla möjliga ställen däremellan, bara för att jag tycker att det är så intressant att höra vad som debatteras.