Stort grattis Gunnar! Hur firade du din 100-årsdag?
– Vi firade hemma i vårt hus i Växjö, där ni intervjuade mig sist. Vi kunde tyvärr inte sitta i trädgården för det spöregnade och var gråväder. Det är en olägenhet att ha födelsedag strax för jul, det har jag alltid upplevt. Särskilt när jag var liten, det är inte lämpligt. Men mina föräldrar gifte sig den 9 januari 1924 i norra Hälsingland och jag blev född den 18 december samma år.
Det är inte bara de närmaste som har uppmärksammat Gunnar Pontén på högtidsdagen. Liksom alla i Sverige som uppnått den digra åldern av hundra år har han fått ett telegram från kungaparet.
– Jag är ingen rojalist, men jag respekterar dem, säger han om uppvaktningen från hovet.
Vad är det bästa med att vara så gammal som du är?
– Det bästa är att man har fått en oerhörd livserfarenhet. Man kan skilja på saker och ting på ett helt annat sätt.
Tidö "en humanitär katastrof"
Gunnar Pontén blev intervjuad av Dagens ETC första gången i maj 2021. Det var efter att han hade hört av sig och berättat om sin syn på migrationspolitiken. I över tre decennier har han varit volontär och engagerat sig i flyktingmottagande i Sverige. Volontärarbetet har gett honom och hustrun vänner för livet. Den nya allt hårdare migrationspolitiken gjorde honom som förbannad att han, som annars gillar att hänga med i debatten, stängde av SVT:s partiledardebatt.
– Jag kan inte med snålheten. Vi har råd med lyxbilar och stora fina hus som vi inte vill betala skatt för. Konsumism och bilism är den nya folkrörelsen, det är så upp och nedvänt. Men vi har inte råd att ta emot flyktingar som sedan kan bli bästa tänkbara arbetskraft, sade Gunnar Pontén då.
Sist vi pratade var du så arg på Sverige att du övervägde att säga upp ditt medborgarskap. Är du fortfarande lika arg?
– Absolut. Det är fasansfullt, Tidöpolitiken är ju katastrof. Jag skulle beskriva den som en politisk och humanitär katastrof. Det är obegripligt hur det gamla högerpartiet lierat sig med den sverigedemokratiska rörelsen, säger han.
Hur håller du din låga brinnande?
– Den bara förstärks för var dag som går. Jag blir mer och mer radikal för varje dag. Min motståndskänsla mot den här opinionen bara ökar. Det är fullständigt obegripligt hur 19 procent av den politiska opinionen sympatiserar med den här rörelsen, säger han och syftar på Sverigedemokraterna.
Slutar aldrig läsa
Det är ingen tvekan om att den före detta bibliotekarien fortfarande brinner för både litteraturen och samhällsfrågor. Under vårt samtal hinner Gunnar Pontén nämna flera böcker som han läst med intresse de senaste åren. Gellert Tamas bok "Den avgörande striden" om Sverigedemokraternas 30-åriga historia, Göran Greiders bok "Liten bergspredikan för socialister" som enligt Gunnar Pontén är ”så enastående så man häpnar” och Angela Merkels färska självbiografi "Frihet: minnen 1954-2021".
– Jag läste senast i dag Angela Merkels självbiografi. Hon ångrar ingenting. Hon och Stefan Löfven samarbetade på ett utomordentligt sätt trots att hon var borgerlig och han socialdemokrat. De bara förutsatte att Europa i övrigt skulle ställa upp på den sortens migrationspolitik som de drev, säger han.
Sist vi träffade Gunnar Pontén var världen och Sverige mitt i covidpandemin och intervjun fick ske i hans och hustruns trädgård och med ordentliga säkerhetsavstånd.
När vi nu ska lägga på telefonen säger jag grattis igen och ber Gunnar Pontén att hälsa till den något yngre hustrun Anna-Kerstin Pontén, 96 år.
– Det ska jag göra! Du är välkommen hit igen. Kanske till våren, om jag lever.