Hoppa till innehållet

Bokmässan

Dagens ETC på bokmässan – här är hela vårt schema

Bild: ETC, TT, press (montage)

Dagens ETC

• Intervjuer med tyngsta författarna • Debatter om brott och bostäder, demokratihot och Gaza-rapportering, klimatkris och klimatlösningar • Konstutställning • Prisutdelning • Plus mycket annat.

Kommentera

Vi har inte en scen, vi har två! Dagens ETC har en egen i monter B05:60 och dessutom erbjuder vi alla besökare att se utställningen Befrielsen i B03:61. 

Fler programpunkter kan tillkomma och ibland sker sena ändringar. Hoppas du har förståelse för det. Och vi ser till att vårt schema hålls färskt och uppdaterat här hela tiden.

Bokmässan Schema torsdag

TORSDAG 26/9

12.00 • VÄLKOMNA!

Nu drar vi igång. Dagens ETC:s chefredaktör presenterar helgens program.

12.30 • JOHAN JENNY EHRENBERG: Hoppet

Mikroversionen av den föreläsning om en grönare, rättvis värld som nu turnerar Sverige runt.

13 • TORBJÖRN TÄNNSJÖ: Är en världsregering lösningen?

Klimatkris, krig, konflikter – människan är på god väg att utplåna sig själv. För att vända utvecklingen behöver vi en radikal förändring, menar filosofen Torbjörn Tännsjö. Hans förslag? En världsregering.

Fille, Lilla Al-Fadji
Felipe ”Fille” Leiva Wenger. Bild: Zanna Nordqvist (montage)

13.30 • LILLA AL FADJI: Dagbok från dårhusen

En hejdlöst rolig bok om barn i utanförskap, skriven på slang. Rapparen och humorprofilen Felipe ”Fille” Leiva Wenger om debuten.

14.00 • ELLINOR TORP: Flickan i korridoren

Karolina avvek från gympalektionen, lämnade klass 7A för gott och tog sitt liv i en skogsdunge. I avskedsbrevet avslöjas orsaken till att hon mått så dåligt: skolan. Vad var det som gick så fel?

14.30 • AMINA ELMI: Barbar

Den danska, tokhyllade debutanten skriver om att leva med en kapad förbindelse till sin familjs historia, ritualer, språk och identitet. 

15.00 • JIM BERG: Förändra världen genom kunskapsboost

Vad är ETC Omställningsakademin och hur kan vi genom ökade kunsaper förändra världen både som individer och tillsammans?

Ragnhild Larsson
Ragnhild Larsson.

15.30 • REBELLMAMMAN – VAD VILL KLIMATAKTIVSTERNA?

Är klimataktivism en del av demokratin eller ett hot mot den? Vad kritikerna tycker vet vi – nu undersöker vi vad utföraren säger. Samtal med Ragnhild Larsson, redaktör för Klimatpodden och klimataktivist.

16.00 • ÄR HÅRDARE STRAFF RÄTTA VÄGEN?

Mer övervakning och hårdare straff. Är det vad som krävs för att minska brottsligheten? Finns det andra sätt? Vilket samhälle håller regeringen på att bygga? Samtal mellan polisen och riksdagsledamoten Martin Marmgren (MP) och advokaten Emma Persson.

16.30 • VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ EKONOMIN?

Högern gillar att säga att vänstern inte kan räkna. Ali Esbati, ekonom och tidigare ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet (nu aktuell med boken ”En osynlig hand som stjäl våra liv”), och Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé, håller verkligen inte med. Så vi ställler frågan: Hur får vi ett fungerande Sverige igen?

joakim medin
Joakim Medin. Bild: Joakim Medin

17.00 • JOAKIM MEDIN: I skuggan av Nato-ansökan

Han har för Dagens ETC granskat hur Säpo plötsligt börjar stämpa kurder som ett hot mot nationens säkerhet. Vad har det för koppling till förhandlingarna med Turkiet? Hur har det påverkat helt vanliga familjer? Samtal om avslöjandet som blev till boken ”Kurdspåret”. 

17.30 • STAFFAN BERGWIK: Faran med att se hela världen

Sedan de första upptäcktsresande, med Columbus och Magellan, har människan velat kartlägga världen. Men även om många kartografer varit humanister och globalister har deras verk använts i koloniala syften. Hur har överblicken av vår värld påverkat historien? Är kartläggning oundvikligt sammankopplat med erörvrande? Staffan Bergwik är idéhistoriker och har skrivit boken ”Terranauterna”.

Bokmässan Schema fredag

FREDAG 27/9

09.30 • INGEN BRYR SIG OM GAZA?

Ett samtal om hur svenska medier hanterat händelserna efter 7 oktober. Dels på nyhetsplats, dels på ledarsidor. Medverkande: Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare Aftonbladet, Annie Croona och Henrik Jalalian, politiska redaktörer på Dagens ETC. Samtalsledare: Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC. Och vi tar avstamp i Dagens ETC:s aktuella granskning.

10.00 • PETER GUSTAVSSON: Angreppet på demokratin

En kultur utan armlängds avstånd, slakt på studieförbund, tidningsdöd, mer regeringslojal public service och näringsförbud för oppositionen. Är det så illa? Peter Gustavsson intervjuas om sin nya bok.

Eigil Söderin
Eigil Söderin. Bild: Gabriel Liljeval

10.30 • EIGIL SÖDERIN: Rädda landet 

Genom trollkonton och andra ljusskygga aktiviteter på nätet har Sverigedemokraterna lyckats styra hela det politiska samtalet åt ett högerradikalt håll. I nya boken ”Rädda landet” går Eigil Söderin tillbaka till partiets genombrott och spårar vad som låg bakom det radikala skiftet i migrationsdebatten 2015 – och hur det ledde fram till Tidösamarbetet.

11.00 • LINNEA SWEDENMARK & DANIEL SWEDIN : Hur är det att spökskriva en statsministers tal?

De är ledarskribenter och poeter – men har också varit talskrivare för tidigare statsminister Stefan Löfven. Hur är det att spökskriva tal för en politiker? Vad gör man om politikern är hopplös? Och hur hittar man sin egen röst efteråt? Intervjuar gör Henrik Jalalian, som själv tidigare skrivit tal åt Miljöpartiets dåvarande språkrör Märta Stenevi.

11.30 • JOHAN JENNY EHRENBERG: Hoppet

Mikroversionen av den föreläsning om en grönare, rättvis värld som nu turnerar Sverige runt.

12.00 • VÄLKOMNA! Ja, vi tar det en gång till…

guillou
Jan Guillou. Bild: Zanna Nordqvist

12.30 • JAN GUILLOU: Vad tycker han egentligen?

Alltid aktuell med en ny roman, men också alltid aktuell som debattör. Här blir det lite bok men definitivt också mycket Gaza och Nato och – ja, det senaste och mest brännande, perfekt för en evig kolumnist på Sveriges största tidning.

13.00 • SÅ KAN VÄNSTERN VINNA

De flesta tidningar är borgerliga eller liberala. Svenskt Näringsliv-finansierade tankesmedjan Timbro får stort utrymme i debatten. Hur ska vänstern ta plats i rampljuset? Hur ska opinionsbildningen finansieras och vilka projekt behövs? Vi bjuder in Fanny Jönsson, ledarskribent Aftonbladet, och Leonidas Aretakis, chefredaktör Flamman.

13.30 • DET MANLIGA OFFRET

Boksamtal om och bortom boken ”Testosteron” av Selma Brodrej.

Linda Skugge
Linda Skugge. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

14.00 • SEXET I SAMTIDSLITTERATUREN

Borde Camilla Läckberg skämmas för sina sexscener? Diskussion om samtidens värsta och bästa litterära ligg. Medverkar gör: Linda Skugge, Kristin McMillen, Selma Brodrej. 

Hannah Widell Amanda Schulman
Hannah Widell och Amanda Schulman. Bild: Jeffrey McIntosh

14.30 • HANNAH & AMANDA: Att må piss

Poddprofilerna om sin nya bok ”Pink velvet”. Om neuroser och ångestmoment och vad som hjälper för att få styr på tillvaron.  

15.00 • AVOKADOMACKA ELLER BOSTADSRÄTT?

Det är inte en överdrift att säga att bostadskrisen blivit en del av vår kultur. Hur blev det så? Vad gör det med människor, inte minst unga, att hela tiden vara på jakt efter någonstans att bo? Samtal med Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg och studenten Tara Fouladi.

15.30 • WANDA BENDJELLOUL: Minnets labyrint

Samtal om en dokumentärroman om diktatorn Kadaffis indoktrineringsläger i Libyen på 1980- och 90-talen. En av besökarna var Wanda Bendjelloul.

16.00 • HUR NÄRA ÄR VI ETT KÄRNVAPENKRIG?

Med en knapptryckning kan stora delar av civilisationen ligga i ruiner. Kärnvapen har utvecklats till ett monster bortom kontroll – allt kan raderas av ett missförstånd eller en impulsiv statschef. Amerikanska journalisten Annie Jacobsen ger en unik inblick i det kärnvapenmilitära etablissemanget i ”Kärnvapenkrig – ett scenario”.

16.30 • EIGIL SÖDERIN: Rädda landet 

Genom trollkonton och andra ljusskygga aktiviteter på nätet har Sverigedemokraterna lyckats styra hela det politiska samtalet åt ett högerradikalt håll. I nya boken ”Rädda landet” går Eigil Söderin tillbaka till partiets genombrott och spårar vad som låg bakom det radikala skiftet i migrationsdebatten 2015 – och hur det ledde fram till Tidösamarbetet.

17.00 • LUKE HARDING: Invasion

Sedan februari 2022 försvarar sig Ukraina mot angreppet från sin granne Ryssland. Vad kommer att hända? Hur tänker Putin och Zelenskyj? Luke Hardin är prisbelönt korrespondent för The Guardian och aktuell med boken ”Invasion”, ett djupt reportage om ett förödande krig.

17.30 • DET MÖRKA INTERNET

Internet är smart, kul och underlättande – men också mörkt, skruvat och farligt. Dagens ETC bjuder in vår digitalt osannolikt närvarande reporter Max V Karlsson för att få veta mer om hur, var och varför konspirationsteorier, extremism och våldsförhärligande frodas. 

18.00 • DET BEHÖVER INTE VARA SMUTSIGT ATT BYGGA

Hela byggbranschen kan bli klimatpositiv. Javisst, det säger Fredrik Fagerberg på ETC Bygg som klarar av att färdigställa hyreshus som inte skapar utsläpp som förstör vår planet, istället gör de tvärtom – skapar ren energi och lagrar koldioxid. Hur är det möjligt?

Bokmässan Schema lördag

LÖRDAG 28/9

09.30 • SOFIA RÖNNOW PESSAH: Varför hatar vi att skriva när vi älskar att skriva?

Vi som jobbar med att skriva klagar ofta på hur jobbigt det är att skriva. Känner alla skrivande människor så? Vad är det bästa och värsta med att skriva? Samtal med Sofia Rönnow Pessah, jurist och författare.

Stefan Löfven
Stefan Löfven. Bild: Emanuel Hendal

10.00 • STEFAN LÖFVEN: Från Ådalen till Rosenbad

Stefan Löfven var Sveriges statsminister 2014–2021. Nu ger han ut sina memoarer ”Svetsare och statsminister, skriven i ett samarbete med författaren och journalisten Ulrika Knutson. Dags att prata politik på allvar hos Dagens ETC!

10.30 • SUSANNA ALAKOSKI: Kvinnohistoria genom generationerna

”Dotterdottern” är del tre i Susanna Alakoskis kritikerrosade svit som följer fyra generationer kvinnor i samma släkt under 1900-talet.

11.00 • MINNA HÖGGREN: Kärleksgapet 

Vad händer när avståndet mellan könen ökar? Aldrig förr har kvinnor och män röstat så olika som i riksdagsvalet 2022. Vad betyder det för kärleken? Samtal med Minna Höggren, kulturskribent, om hennes nya bok. 

11.30 • JACQUES MWEPU: Kan varje människa rehabiliteras?

Kriminalvårdaren om sin bok ”Från Kongo till Kumla”, om sin uppväxt som flykting, om verkligheten inne på Sveriges anstalter – och till sist: Vad krävs för att bryta den onda cirkeln?

11.55 • MAX GUSTAFSON & LARS KRANTZ: Politisk satir – live

Kan man skämta om allt? Vad är grejen med satirteckning? Vi hinner diskutera det. Men vi hinner också följa satir växa fram i realtid, inför kritiska och/eller uppskattande blickar. 

12.30 • PRISUTDELNING: Årets kulturmakthavare

Ett populärt inslag i Dagens ETC följer med till mässan. Kristofer Andersson delar nu ut pris till årets kulturmakthavare. Och vinnaren är…

13.00 • EIGIL SÖDERIN: Rädda landet

Det var först med draghjälp från etablerade politiker och medier som SD fick verkligt inflytande. Förslag om inskränkningar av rättsstaten som tidigare avfärdades som auktoritär politik från DDR backas nu av både röda och blåa politiker. Hur hamnade vi här?

Göran Greider
Göran Greider. Bild: Thron Ullberg

13.30 • ANDEKONTAKT! Göran Greider om Cornelis

I fiktiva ”Nu när man är död” lånar Göran Greider ut sin penna till Cornelis Vreeswijk, den oregerliga nationaltrubaduren som format miljoner med sin musik.

14.00 • MATTIAS TIMANDER: Din vilja sitter i skogen

Eljest intellektuell söker svar om bykonflikter. Samtal om debutromanen  skriven på Kirunadialekt.

14.30 • OSCAR JONSSON: Det här kan Sverige lära av Ukraina

Vad ska vi försvara och hur ska vi göra det? Hur ska de nya miljarderna i praktiken göra Sverige säkrare? I ”Försvaret av Sverige” ger Oscar Jonsson sin på hur Sverige bör försvaras – och vad Ukraina lär oss om det moderna kriget.

15.00 • LISA PELLING & MARIKA PALMÉR RIVIERA: Vad är en rättvis klimatomställning?

Rättvis klimatomställning. Vanligt folk. Två vanligt förekommande begrepp – men vad betyder de egentligen? Boksamtal om ”Livet som pågår här”, som bygger på drygt 200 samtal med människor runt om i Sverige, i småorter och på den svenska landsbygden.

15.30 • FRÅN IT-GIRL TILL STRINDBERG: Att åldras som personlig skribent

Om att skriva utelämnande och hur det förändras (eller inte gör det) över tid. Handlar det om nya mediaekonomin? Eller om att läsare är giriga efter det självupplevda? Samtal med Linda Skugge och Lykke Eder-Edman.

Selma Brodrej
Selma Brodrej. Bild: Fredrika Eriksson

16.00 • SELMA BRODREJ: Testosteron

Hur mår mannen? Finns det ett korn av sanning i att mannens kris är en konsekvens av att kvinnors makt ökar? Selma Brodrej, kulturreporter på Dagens ETC, konfronterar några av vår tids mest brännande frågor genom att borra i populärkultur och statistik, intervjuer och personliga erfarenheter.

16.30 • PATRIK BRENNING & JOHANNA FRÄNDÉN: Ingen idrott utan politik

Vad har politik med idrott att göra? Har Sverige ens någon idrottspolitik, och hur ser den i så fall ut? Vad betyder idrottsliga framgångar för Sverige som land? Boksamtal om Patrik Brennings ”Så vinner vi igen”, tillsammans med Johanna Frändén, en av landets mest prisade sportjournalister.

17.00 • JOHAN JENNY EHRENBERG: Hoppet

Mikroversionen av den föreläsning om en grönare, rättvis värld som nu turnerar Sverige runt. Och för den som vill ha mer av hopp – och befrielse – är det en kort promenad till B03:61, där utställningen Befrielsen visas hela mässan, med tillhörande samtal.

17.30 • GEIR GULLIKSEN: Den norska familjen

En av grannlandets största exportframgångar är aktuell med ”Övre port, nedre port”, en släktroman – men kanske också en berättelse om vad som hänt med Norge?

Bokmässan Schema söndag

SÖNDAG 29/9

09.30 • SOLEN ÄR LÖSNINGEN

Ren el är en nyckelfråga för att tackla klimatkrisen. Rebecka Bohlin samtalar med Gahangir Sarvari, ETC Elproduktion, om solel, batterilagring och hur ett elavtal kan göra klimatnytta.

Public service
Vad händer med Public service? Bild: Adam Ihse/TT

10.00 • CHRISTIAN CHRISTENSEN: Vad händer med public service? 

Public service står inför stora förändringar, och SD har inte hymlat med sin åsikt om SVT och SR. Vad betyder utvecklingen för demokratin? Vilken roll ska public service ha? Samtal med Christian Christensen, professor i journalistik.

Karolina Ramqvist
Karolina Ramqvist. Bild: Elisabeth Toll

10.30 • KAROLINA RAMQVIST: Den första boken

Så heter den, nya romanen där Jamaicas – som hon återvänder till för den som minns ”More fire” – brutala förflutna formar de älskandes öde i högre grad än de själva vill erkänna.

11.00 • EIGIL SÖDERIN: Rädda landet 

Genom trollkonton och andra ljusskygga aktiviteter på nätet har Sverigedemokraterna lyckats styra hela det politiska samtalet åt ett högerradikalt håll. I nya boken ”Rädda landet” går Eigil Söderin tillbaka till partiets genombrott och spårar vad som låg bakom det radikala skiftet i migrationsdebatten 2015 – och hur det ledde fram till Tidösamarbetet.

11.30 • JOHAN JENNY EHRENBERG: Hoppet

Mikroversionen av den föreläsning om en grönare, rättvis värld som nu turnerar Sverige runt.

12.00 • DEMOKRATIN UNDER ATTACK?

Ett samtal med Heike Erkers, ordförande SSR.

Nina Björk
Nina Björk. Bild: Jessica Gow/TT

12.30 • NINA BJÖRK: Hur fria är vi och hur fria kan vi bli?

Nina Björk, aktuell med boken ”Medan vi lever”, om autenticitet, mening, kärlek och sex, tillit, sanning och att leva i olika åldrar. Var finns hoppet, var finns hindren?

13.30 • SOLPARKEN VISAR VÄGEN

Innovation, solkraft, klimatsmart byggande, kurser, odling – och konst. Varför samsas allt detta i ETC Solpark? Rebecka Bohlin samtalar med Gahangir Sarvari, ETC Elproduktion.

14.00 • EIGIL SÖDERIN: Rädda landet

14.30 • SOFI OKSANEN: Kriget mot kvinnan

Under Putin har försvagandet av kvinnors rättigheter varit en målmedveten strategi. Verktygen är desinformation och propaganda, sexuellt våld i krig och en auktoritär lagstiftning. Sofi Oksanen tecknar i ”I samma flod” en bild av hur misogynin blivit ett alltmer effektivt vapen.

Fanny Klang
Fanny Klang. Bild: Duygu Getiren

15.00 • FANNY KLANG: Verkligheten bakom galler

Fanny Klang har sedan 2021 arbetat på kriminalvårdsanstalter inom alla tre säkerhetsklasser. ”Sluten anstalt” är hennes debutroman – och kanske en brandfackla i en tid när Sverige bygger nya fängelser för att internera fler.

Befrielsen
Johan Jenny Ehrenberg.

BEFRIELSEN PÅ BOKMÄSSAN 

TORSDAG 26/9

15.00 • BEFRIELSEN – en väg ut ur tvåkönssamhället

Johan Jenny Ehrenberg om utställningen, men också om sitt stora reportage – och om ett samhälle som begränsar oss genom en stum uppdelning i vad en människa får vara. 

FREDAG 27/9

13.00 • TRANS I LITTERATUREN

Samtal med Maria Hymna Ramnehill.

16.00 • BEFRIELSEN – en väg ut ur tvåkönssamhället

LÖRDAG 28/9

12.00 • BEFRIELSEN – en väg ut ur tvåkönssamhället

13.00 • DET ONÖDIGA TRANSHATET

Samtal med Signe Krantz.

16.00 • BEFRIELSEN – en väg ut ur tvåkönssamhället

SÖNDAG 29/9

13.00 • BEFRIELSEN – en väg ut ur tvåkönssamhället

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.