Christoffer Röstlund Jonsson, Max V Karlsson, Karin Annebäck, Stina Berglund och Emanuel Hendal.
Dagens ETC
Det handlar om läckta bilder och filmer med sexuellt innehåll. Det handlar om att ”exposa orrar”, exponera horor. En mörk, brutal hederskultur på internet som alla svenska barn och unga känner till – men som varit stängd och helt dold för de flesta vuxna. Dagens ETC ändrade på det. Och nu är granskningen De uthängda tjejerna nominerad av Sveriges Tidskrifter till priset Årets granskning.
Privata nakenbilder på tonåringar som säljs och köps i slutna, digitala kanaler. Grova sexfilmer, skapade i hemligt förtroende men som ändå delas med vänner, som sedan delar vidare, och vidare.
Dagens ETC infiltrerade för denna granskning en värld där tusentals pojkar och män skickar runt explicit sexuellt material som om det vore hockeykort.
– Fantastiskt! Jag är superstolt, säger grävreporter Christoffer Röstlund Jonsson om nomineringen.
– På 28 år som journalist har jag aldrig fått sådant massivt gensvar som det som rasade in efter De uthängda tjejerna. Vi satte ljuset på något som inga vuxna har koll på – en bister verklighet alla kids lever i. Läsarresponsen visade att vi är helt rätt ute med vårt grävande. Att vår stora artikelserie nu får ett erkännande från branschen är såklart otroligt kul.
”Självklart att granska”
Stina Berglund var en del av teamet som gjorde De uthängda tjejerna. Hon har länge för Dagens ETC granskat kvinnors – och tjejers – utsatthet i Sverige.
– Som Sveriges enda feministiska dagstidning är det självklart att granska mäns våld mot kvinnor, och att konkret visa hur våldet faktiskt ser ut. Det handlar sällan om en okänd gubbe som står gömd i en buske, utan gärningsmannen är nästan alltid en flirt eller någon som hon känner väl. Och även om våldet ser olika ut har de kvinnor och tjejer som utsätts ofta en sak gemensamt – brottsplatsen är just den plats där de har rätt att känna sig som tryggast, hemma. Inte sällan i sina egna sovrum.
– Precis så är det för tjejerna i den här granskningen också. Det här är våld som inte syns för omvärlden om vi inte berättar om det. Därför måste vi göra det. Och det är otroligt starkt av tjejerna att medverka.
Så hittades förövarna
En av granskningens komponenter är att söka upp de män – och unga killar – som gjort sig skyldiga till att dela ofta grova bilder och filmer utan tjejernas samtycke.
– Vi hittade förövarna på lite olika sätt, berättar Karin Annebäck.
– I ett fall, när det gällde massgroomaren Krille syntes hans alias i typ en halv sekund i flera av de filmer han delat. Vi kunde sedan utifrån uppgifter från tjejerna han filmat få reda på var han bodde. På sociala medier hittade vi bilder på en person med rätt namn och bostadsort, och frågade sedan tjejerna om de kände igen honom. I ett annat fall var det den utsatta tjejen som förstod vem spridaren av materialet var, och på så sätt kunde vi konfrontera honom.
Var det självklart att åka hem till männen, att utkräva ansvar på ett sådant sätt?
– I flera fall handlar det om unga killar som ligger bakom spridningen, men det kändes ändå självklart att konfrontera dem. De är som de som utsätter tjejer för sexualbrott ofta är, vanliga killar. Vi ville veta hur de tänker, varför de gör så här, och det kan vi inte få veta på annat sätt än genom att konfrontera dem. Ska man förstå det här fenomenet måste man nå dem som ligger bakom.
”Tillgänglig för alla”
Genom hela granskningen har teamet arbetat med video.
– Det är svårt att nå ut i bruset, men ett bra videoklipp trumfar det mesta. Det skapar ett sådant stort engagemang och väcker ett intresse hos tittarna, säger Emanuel Hendal, som senaste åren arbetat med flera av Dagens ETC:s mest lästa och tittade undersökningar.
Den här gången slutade det med att han producerade en dokumentär som samlar ihop granskningens delar.
– Vi kände att den här granskningen är så pass viktig att den måste bli tillgänglig för alla. Därför gjorde vi en dokumentär som kan visas i utbildningssyfte, gärna för ungdomar i landets skolor. Helt gratis för alla och fritt alla ladda ner.
Granskningen har fått enormt stort genomslag bland just unga. De uthängda tjejerna som hashtag och ämne har till exempel 2,6 miljoner visningar på Tiktok.
Det här är uppdraget
Max V Karlsson är som reporter specialiserad på att följa vad som sker i olika digitala kanaler. Det var han som först hittade att dessa slutna rum existerade. Han förklarar varför det är så viktigt att granska sådana miljöer, men även det digitala livet i stort.
– Vi söker efter det mänskliga, djupt där nere bland propaganda, skräp, politisk cringe och brottsligt innehåll. Det handlar också om att undersöka och lyfta fram hur den digitala världen påverkar den fysiska när människor radikaliseras eller bli passiva. När nya konsumentmönster uppstår. När fler kan hitta både viktig och falsk information. När myndigheter och företag kan bli hackade. När övervakning rampas upp och privatlivet förändras. När demokratin ska försöka stångas med internet och politiken haltar efter.
Han fortsätter:
– Vi tänker fortsätta bjuda in Dagens ETCs läsare till digitala världar och miljöer som man inte visste fanns, och det kan vara både skrämmande och inspirerande. Uppdraget är att vara bäst i klassen på att göra granskande journalistik om digitala miljöer, och det tar vi på allvar.
Läs hela granskningen:
Del 1: Tonårstjejers läckta nakenbilder säljs i slutna nätforum: ”Exponerar horor”
Dagens ETC granskar en för de flesta vuxna helt okänd gemenskap där unga män online vill ”exponera horor”. De byter, säljer, köper svenska tonårstjejers läckta bilder och filmer. ”Jag är minderårig i filmerna. Det är så äckligt”, säger Nova.
Del 2: Saga, 15: Mina nakenbilder säljs på nätet – nu stämplas jag som hora
Saga Stq är influencer – tiotusentals barn följer varje digital rörelse hon gör. Samtidigt skriker människor ”hora” efter henne på gatan eftersom privata nakenfilmer har läckt och blivit barnporr. Anonyma konton skickar filmerna till hennes mor. Och mellanstadiepojkar visar dem för lillasystern.
Del 3: Här är killarna som hänger ut svenska tonårstjejer: ”En cool grej”
Dagens ETC granskar männen, och barnen, bakom handeln med nudes. Krille är 19 år. Han har groomat 80 flickor. Nu delas deras sexvideos runt hela internet. Ibland gratis, ibland för pengar. För Stefan, 27, är de minderåriga i sexfilmerna han sprider inte riktiga människor med känslor.
Del 4: Kommissarien: Därför prioriteras uthängningarna inte av Polisen
Dokumentär: De uthängda tjejerna
Läs mer:
Forskare kartlägger varför unga killar sprider nudes
Edvin, 14 år: ”Det är jag som är Porrkungen”
Max V Karlsson: Det är en antisocial kidnappning av tusentals unga och barn
Så pratar du med unga om kränkningar i sociala medier
Jämställdhetsministern: ”Att något måste göras är självklart”
Här är reaktionerna på granskningen Deuthängdatjejerna
S om De uthängda tjejerna: ”De som delar material ska dömas”
Hanna Gustafsson: Samhället har beväpnat tjejernas förövare
Därför vittnar jag i Nova-rättegången
Efter Dagens ETC:s granskning: Wilhelm spred sexfilm på Nova – nu åtalas han
En till nominering – för Årets ljud
Dagens ETC har också fått en annan nominering, i kategorin Årets ljud. Eigils Söderins granskning om Sis-hemmen, De inlåsta pojkarna, växte till en podcast producerad av Podme.
”Sis-hem är ständigt i nyhetsflödet för rymningar och gängkriminalitet. Men i De inlåsta pojkarna når vi in bakom de låsta dörrarna och -blottlägger missförhållanden med våld och korruption som ger allvarliga konsekvenser för både pojkar och personal”, motiverar juryn.
Juryns motivering
“Unga modiga röster slussar in oss i en parallell digital värld där barn växer upp utan insyn från vuxenvärlden. Reportrarna avslöjar hur de uthängda tjejerna utnyttjas av pojkar och män som byter och säljer deras privata nakna bilder.”