Anders Sultan är den skånska företagaren som skeppade silvervatten till HIV-smittade kvinnor och barn i Kenya i början av 2000-talet. Enligt vittnen på plats i Kenya ledde hans utsagor om produkten till att flera kvinnor ersatte sina bromsmediciner med det verkningslösa vattnet – med döden som följd. Bolagsmannen själv har skjutit ifrån sig ansvaret och menar att han bara ville hjälpa till.
Sedan Dagens ETC avslöjade skandalen i maj förra året har dock pengarna fortsatt rulla in för Anders Sultan och hans bolag Ion Silver, som förutom silvervatten också tillverkar hudvårdsprodukter och tandkräm med den konspirationsomgärdade ingrediensen kolloidalt silver.
I hälsokostaffärer runt om i Sverige står hans produkter ofta synliga i skyltfönstret. Bästsäljaren Ionosil, silvervattnet som skickades till Kenya, säljs officiellt som vattenreningsprodukt men används flitigt som kosttillskott och påstått mirakelmedel. Anders Sultan har historiskt tipsat om att silvervattnet kan drickas, tas rektalt eller inhaleras för att behandla en lång rad sjukdomar och krämpor. Men det slutade han med 2015, då Läkemedelsverket utfärdade ett direkt förbud mot hans bolag Ion Silvers hälsopåståenden. 2021 dömdes Sultans bolag Ion Silver att betala 800 000 kronor i vite för att ha brutit mot förbudet. Nu sätter samma myndighet stopp för ytterligare en del av verksamheten.
Riskfylld gurkdeo
Enligt ett färskt beslut får Ion silver inte längre sälja silvertandkräm, silverhudkräm, silvercerat, silvergel och silverdeo – varken oparfymerad eller med doft av gurka tonic.
Detta efter att Läkemedelsverket utfört stickprovskontroller och konstaterat att företaget inte följer riktlinjerna för EU:s kosmetikaförordning när de sålt produkter med mikroskopiska silverpartiklar, i så kallad nanoform, utan att säkerställa att de inte är hälsovådliga.
– Nanomaterial har ofta andra egenskaper än deras konventionella kemiska form och kan således ha mer oförutsägbara negativa effekter. Det finns inte tillräckliga uppgifter för att bedöma säkerheten hos kolloidalt silver i nanoform i kosmetiska produkter och det finns därför en potentiell risk för människors hälsa vid användning, förklarar Elmira Tavoosi, senior utredare och toxikolog hos Läkemedelsverket, och hänvisar till ett yttrande från vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet (SCCS).
Bryter Ion Silver mot förbudet riskerar han ett vite på 500 000 kronor för varje månad förbudet överträds.
Uppmanar till bunkring
Anders Sultans bolag har dock slagit ifrån sig ansvaret. Vid en första stickprovskontroll, 2018, menade man att man bara var distributör för tandkrämen, krämerna och deodoranten och därför inte kunde hållas ansvarig. Läkemedelsverket har senare bedömt att Ion silver i själva verket är tillverkare, varpå bolaget hävdat att produkterna inte alls innehåller nanopartiklar. De analyser som Läkemedelsverket tagit del av visar dock motsatsen.
I samband med att förbudet klubbades igenom gick Anders Sultan ut på sina sociala medier med ett löfte om att möta Läkemedelsverkets krav på produkten, genomföra alla tester och pausa produktionen tills vidare.
”Det kan vara en god idé att bunkra upp i väntan på att analyserna blir klara och våra produkter godkänns, så att produktionen kan återupptas”, skriver han.
Dagens ETC har sökt Anders Sultan.