Dagens ETC bestämmer sig för att göra några stickprov på restauranger i centrala Stockholm för att testa om det skarvas med sanningshalten på menyerna. Och bilden visar sig snabbt stämma.
En av restaurangerna serverar grillad entrecote med tillbehör för 149 kronor – ett kap. Men när vi frågar om köttbitens ursprung och äkthet blir kökschefen genast defensiv och ber oss återkomma efter sommaren. Han kan inte svara på vilket kött de serverar just nu.
På nästa restaurang intygas att de ”handskalade räkorna” skalas av kocken i köket. Något som Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket ställer sig högst tveksam till.
– Man slutade handskala räkor i Sverige för länge sedan. Det blir för dyrt. Om de är handskalade har det antagligen gjorts i Marocko eller någon annanstans.
För att se vilka vinstmarginaler en köttbit kan generera, får Dagens ETC tillgång till kundsortimentet hos en av de största restaurang-grossisterna, Martin & Servera, från en anonym källa.
Där blir det genast tydligt att det går att tjäna mycket pengar på mat med tveksam kvalitet. Det visar sig också att olika varor marknadsförs på olika sätt.
Billig biff
Vill man exempelvis köpa biff finns en som kostar 262 kronor kilot. Då anges precis hur och var den producerats. Men det finns också en billigare variant som bara kostar 76 kronor, och för den produkten står ingenting om var den kommer ifrån.
Under våren organiserade Livsmedelsverket en aktion där 28 kommuner granskade 242 restauranger med fokus på just nötkött. Totalt upptäcktes brister hos var sjätte restaurang, 41 stycken.
– Det är alldeles för många restauranger som inte kan redovisa att de serverar rätt kött. Risken är stor att restauranggäster har blivit lurade, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.