Under hela året har hundratals medier väntat på besked från Mediestödsnämnden som haft att fatta beslut utifrån den nya lagen om mediestöd, som ersätter det gamla presstödet. Prioriteringen har lagts på lokala projekt. Samtidigt är en avgörande skillnad att stödet inte är rättighetsbaserat, vilket betyder att statens kostnad är fast och inte beror på hur många som söker och uppfyller satta kriterier.
Under förmiddagen informererades alla berörda medier och besluten har nu också kommunicerats offentligt.
– Jag har precis berättat utfallet för all personal här, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC.
– Jag konstaterar att Dagens ETC är den enda rikstidning med vänsterprofil som får det nya mediestödet. Sedan får vi dessutom övergångsstöd som successivt kommer att minska under åren 2024–2029.
Hur kommenterar du det här beslutet?
– Det är rimligt att nämnden anser att Dagens ETC är av särskild demokratisk vikt, för att citera föreskrifterna. Det handlar då om vår journalistik, inte minst granskningarna, men också om vårt genomslag. Vi är störst helt enkelt bland titlar som har tydligt vänsterpolitiska ledarsidor.
– Samtidigt betyder beslutet att vi bara i år får minst tre miljoner kronor mindre än tidigare. Det tappet blir sedan kraftigare för varje år fram till 2029. Jag kan inte kalla det ett glädjebesked. Däremot ger det oss viss stabilitet. Det är ingen katastrof. Men just nu förbereder vi kampanjer både mot prenumeranter och gratisläsare. Vi behöver snabbt kompensera. Då handlar det om att samla in pengar och att hitta nya betalande prenumeranter. Målsättningen är att kunna göra mer journalistik, på ännu högre nivå än tidigare.
Varför får andra vänsterprofilerade medier inte det nya stödet?
– Det är ett enormt problem. Det vill jag verkligen understryka. Min känsla genom hela den här skandalöst tröga och röriga processen har varit att politiken gett upp om att garantera förutsättningar för viss mediemångfald. Det bekräftas av besluten. Vi har redan en massiv borgerlig slagsida vad gäller medieutbudet. Det kommer inte att förändras, tvärtom. Snarare faller aktörer som saknar koncernernas synergifördelar utanför stödet. Mycket olyckligt. Inte minst då vi befinner oss i en tid när journalistiskt drivna medier är viktigare än kanske någonsin. Samtidigt står branschen inför utmaningar som digitalisering. Då räcker det inte med övergångsstöd. Snarare skapar det uppenbar risk för tidningsdöd. Och tilltagande enfald.
Vad skulle kunna ändra på den saken?
– Att politiken utvärderar effekterna löpande och är villig att korrigera.