Dessutom har sju anställda besökt och ringt dömda personer i olika fängelser, enligt Kriminalvårdens rapport. Men till Sveriges Radio avfärdar HVB-ägaren Marielle Ragvals alla anklagelser.
– Jag tycker inte att man liksom kan likställa det och göra kopplingar till att de skulle vara kopplade till organiserad brottslighet, säger hon.
Dömda rånare togs in
Många av problemen sammanfaller i tid med när Allviken rekryterade en ny chef. Han styrde tidigare det starkt kritiserade Bärbyhemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. På Bärby lät chefen dömda rånare arbeta med att rehabilitera gängkopplade ungdomar och han misstänktes för miljonfiffel.
Rekryterade sina gamla kompisar. De är stora som hus.
Men Bärbychefen slapp undan åtal och förra året blev han verksamhetschef på en av Allvikens boenden samt delägare i ett av koncernens bolag. Från sin nya position har han anställt fyra personer som blev arbetslösa när en ökänd Bärbyavdelning stängdes på grund av personalens mångåriga våld mot ungdomarna.
– Jag reagerade på att han direkt rekryterade sina gamla kompisar. De är stora som hus men gör inte mycket på jobbet. De är mest intresserade av att träna med ungdomarna, säger en tidigare anställd.
Inspelning: Avdelningschefen förnedrar naken tonåring: ”Pussa Sveriges golv.”
Landets största narkotikahärva
En av den gamla Bärbychefens nya rekryteringar till Allviken är en 52-åring med dokumenterat tunga kriminella kontakter. Han figurerar i en av landets största narkotikahärvor där 69 kilo kokain flöt i land utanför Höganäs i september 2020. Polisens spanare fotade då 52-åringen tillsammans med huvudmännen i Grekland. I polisförhör beskriver han en av smugglarna som sin ”absolut bästa vän”.
Han misstänktes inte för något brott i kokainhärvan men åtalades senare för misshandeln av en 17-årig pojke inne i en av Bärbys isoleringsceller. 52-åringen och tre andra medåtalade i personalstyrkan berättade samma version av händelseförloppet vilket ledde till att åklagaren lade ner åtalet.
Våld och grova kränkningar
Misshandeln av pojken var inte en engångshändelse. 52-åringen ingick i Bärbys ökända ”Rasseliga” som fått sitt namn efter personalgruppens brutala våld mot invandrarungdomar.
– De satte i system att alltid lämna in en motanmälan. De här ungdomarna har i mångas ögon förbrukat sin trovärdighet, säger en tidigare Bärbyanställd.
Våldet mot ungdomarna på Bärby pågick i över tio års tid och så många som 100 ungdomar kan ha drabbats i olika grad, enligt flera källor inifrån myndigheten. En misshandel i februari 2022 var nära att kosta en ungdom livet. Men personalen skyddades av den ökända Bärbychefen. Inte ens när våldet fångades på band agerade han.
”Dricka kissvatten”
En dag i juni 2017 låg en tonårspojke med intellektuell funktionsnedsättning naken på ett kallt kakelgolv i Bärbys duschrum. Över honom stod en avdelningschef och beordrade ungdomen, med utländsk bakgrund, att ”dricka kissvatten” och ”pussa Sveriges golv”. Mannen slog pojken upprepade gånger i ansiktet.
Händelseförloppet har bekräftats av vittnen samt fångades av en ljudinspelning från en visselblåsare. Fyra kollegor intygade senare att det är den utpekade mannens röst på bandet. Men trots all bevisning fick han behålla sin anställning. Han skyddades av Bärbychefen.
Knytnävsslag och och stryptag
Fem år senare, våren 2022, publicerar Dagens ETC en stor granskning av den brutala våldskulturen på det statliga Sis-hemmet. Anställda berättar att deras kollegor slår ungdomarna inne i isoleringscellerna för att ingen ska se. Det omfattande fysiska och psykiska våldet bekräftas av Sis interna utredning. Personalen utsätter ungdomar för knytnävsslag, sparkar och stryptag ”hela tiden”.
Men journalanteckningar, dokumenterade klagomål och fotografier på skadade ungdomar har försvunnit. Bärbys ledning misstänks för mörkläggning och förstörande av bevis.
Ny delägare i koncernen
Efter artikelserien stänger Bärby den mest drabbade avdelningen Klockbacka och 52-åringen i duschrummet får till slut sparken. Även flera av de våldsamma kollegorna samt Bärbychefen lämnar sina anställningar. Men ingen av dem går arbetslösa särskilt länge.
Någon gång under 2023 rekryteras Bärbychefen till Allviken HVB. Han blir delägare i koncernen och det dröjer inte länge innan han börjar anställa sina gamla kollegor från Bärby. Mannen som förnedrade pojken i duschrummet började hösten 2023 att arbeta med ungdomar.
Efter Sveriges Radios omfattande granskning har Ivo nu inlett en tillsyn och flera kommuner har stoppat alla nya placeringar och startat egna utredningar. Men hemmets huvudägare och den före detta Bärbychefen lägger locket på. Dagens ETC har i flera dagar sökt ledningen utan att få några svar.