Baksmällan efter extremhögerns stora valframgångar i det italienska valet den 25 september börjar lägga sig och från vänsterhåll inleds en smärtsam analys. Valresultatet visar att center-vänster-partierna fick fler röster än de tre extremhögerpartierna Italiens bröder, Lega och Forza Italia. Men ändå kommer högerpartierna att få majoritet i parlamentet och utse regering.
Bakgrunden är att Demokratiska partiet, ursprunget ur det gamla kommunistpartiet men i dag snarast ett socialdemokratiskt parti, vägrade att samarbete med framför allt Femstjärnerörelsen efter att femstjärnorna tvingat fram omvalet och fått den tidigare regeringen att avgå.
Allianser är mycket viktiga i italiensk politik. Valsystemet är upprättat så att 37 procent av de 600 parlamentsledamöterna, i år minskat från 945, utses genom direktval i enmansvalkretsar medan 63 procent utses proportionellt, partierna får sina representanter i relation till antalet röster.
Kan räkna alliansröster
I enmansvalkretsarna kan den ledande kandidaten räkna in allianspartners röster och på så sätt få fler röster än den kanske mest populära kandidaten.
Detta är en lag som infördes efter Andra världskriget för att försvåra att ett parti, bakom låg erfarenheterna från Mussolini och fascistpartiet, skulle kunna få en egen majoritet – även om övriga partier var motståndare.
Detta innebar att även i valkretsar där Demokratiska partiet och Femstjärnorna var starka så kunde de inte dra nytta av varandras röster medan högerpartierna kunde – och gjorde det. Resultatet blev att yttersta högern får 237 platser av 400 i kammaren och 115 av 200 i senaten.
Beroende av EU-pengar
Men vad valresultatet betyder för italiensk politik och för Italien i EU är mer motsägelsefyllt.
– Det kommer att vara en stor utmaning för brödernas partiledare Giorgia Meloni att förvandla valframgången till en fungerande regering, säger statsvetaren Lorenzo De Sio chef för Italienska valstudiecentret CISE.
Även om de tre partierna har format en koalition är det mycket som skiljer dem åt. Matteo Salvini och hans Lega har utlovat enorma skattesänkningar och införandet av en platt skatt på 15 procent för alla. Silvio Berlusconi har utlovat en rad företagsvänliga reformer, som inte bara kommer att vara utmanande utan också mycket dyra.
Meloni är den som lovat minst ekonomiska åtgärder, utan hon håller sig till hårdare tag mot migranter och brottslighet, stopp för flyktingar, upprätthållande av kristna värderingar, ifrågasättande av aborter och tuffhet mot hbtq-grupper. Saker som inte kostar pengar i budgeten.
Nu ska de tre komma överens om Italiens nya budget och denna budget är helt beroende av de över 2 000 miljarder kronor som EU lovat Italien i återställningsbidrag. Utan dessa pengar är Italien bankrutt.
Ingen talar om Itexit
Bryssel kommer inte att godkänna att pengarna går till skattesänkningar och en rad bidrag för täcka ökade energikostnader och inflation, då kommer bidraget till stor del att torka inne.
Salvini och Berlusconi hoppas kunna omförhandla överenskommelsen med EU, men att de skulle lyckas få några större förändringar är inte sannolikt. Meloni ligger istället lågt och inser att utan EU-pengarna har de ingen chans.
Detta betyder att de tre EU-skeptikerna i den nya koalitionen som tar över Italien tvingas att besinna sig och ingen talar längre om ett Itexit, att Italien skulle lämna EU.
”Putin tvingades”
Polen och Ungern hoppas mycket på att få stöd från den nya italienska regeringen i EU-arbetet, framför allt när det gäller att hålla inne bidrag för att länderna inte följer EU-besluten och upprätthåller demokratiska lagar och regler. De vill skapa en ny Warszawa-Budapest-Rom-axel för driva politik mot islam, abort och hbtq.
Men även när det gäller vissa av dessa frågor är Italiens de tres gäng splittrat. Medan Salvini och Berlusconi står närmre Ungerns ledare Viktor Orbán och hans parti Fidesz tenderar Meloni och brödraskapet mer åt den linje som Polens regeringsparti Lag och rättvisa driver.
Tydlig är där skillnaden i inställning till Ryssland och sanktionerna efter angreppet på Ukraina. Italiens bröder har stött sanktionerna mot Ryssland, medan Salvini och Berlusconi talat för att lätta på sanktionerna. Berlusconi förklarade också i en tv-intervju att Putin tvingades till en vad Berlusconi med Putins ord kallade ”specialoperation” i Ukraina.
– Putin tvingades av det ryska folket, sitt parti och ministrar att genomföra en specialoperation, ryska trupper förväntades att gå in i Kiev och ersätta Zelenskys regering med anständiga personer, sa han i en intervju i det statliga tv-bolaget Rai strax före valet
Zlatan till Monza?
Berlusconi utsattes för mycket hård kritik och har försökt bättra på sin popularitet genom att framträda tillsammans med den i Italien mycket populära Ibra, Zlatan Ibrahimovic, och där låta förstå att de två kan ha spännande projekt tillsammans i framtiden. Det var när Berlusconi ägde Milan som Zlatan värvades till klubben. Nu äger Berlusconi ett annat lag i den italienska toppligan Serie A, Monza, och många undrar om det öppnar för en ny roll för Zlatan i Monza sedan karriären i Milan tagit slut.