Var femte V-väljare svarar i SVT:s Valu att om det hade varit riksdagsval hade de dock röstat på Socialdemokraterna. Och av MP:s väljare är det så många som var tredje som säger att de hade röstat om S om det var riksdagsval. Varför blir inte S deras förstaval även i EU-valet? Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet, lyfter tre möjliga förklaringar. Den första handlar om vilka frågor som dominerat.
– De frågor som inte minst de rödgröna väljarna tyckte var viktiga, var dels klimatfrågan och dels demokratifrågorna. Många rödgröna väljare uppfattade nog att MP i klimatfrågan och både MP och V i demokratifrågorna var ett ideologiskt mer kraftfullt alternativ än vad S var. Det blev en dagordning som gynnade MP och V på det rödgröna fältet, säger han.
En annan förklaring är enligt Ulf Bjereld att väljarna i EU-valet inte tar ställning till regeringsduglighet på samma sätt som de gör i ett riksdagsval.
– Hade det varit regeringsfrågan som stod på spel hade helhetspolitiken vägts in på ett annat sätt än det gör i Europavalet, säger han.
Lysande stjärnor i MP och V
Den tredje förklaringen är att Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt och MP:s motsvarande Alice Bah Kuhnke lyste starkare än Socialdemokraternas Heléne Fritzon i väljarnas ögon, säger Ulf Bjereld.
Den tesen får stöd av SVT:s Valu som visar att Heléne Fritzon är den av alla toppkandidater som haft minst betydelse för hur väljarna röstat.
Har hon rentav varit ett sänke för Socialdemokraterna?
– Bilden av Heléne Fritzon är att hon är en kompetent politiker som vet vad hon pratar om. Hon har inte den mediala lyster som Jonas Sjöstedt och Alice Bah Kuhnke har. Men hon hade aldrig blivit nominerad till förstanamn om hon inte haft ett starkt stöd internt, säger Ulf Bjereld.
Även Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin lyfter Jonas Sjöstedts popularitet som en orsak till att många S-väljare tittat vänsterut i det här valet.
– Vänsterpartiet ställer upp med sin tidigare partiledare, vilket jag tror bidrar till ett V gör ett bra val den här gången, säger Tobias Baudin.
Han försvarar samtidigt Heléne Fritzon och säger att hon definitivt inte är orsaken till att väljare valt bort S i EU-valet.
– Hon har gjort en stark och bra valrörelse. Hon har blivit mer och mer känd och ju mer känd hon har blivit desto mer tycker väljarna om henne. Men vi är ett brett parti och har många kompetenta kandidater på vår lista. Och vi är inte kända som för att ha någon kändistävling, säger han.
Rödgrön summering
Tobias Baudin konstaterar också att klimatfrågan varit viktig för väljarna i EU-valet och att MP även tidigare gjort bra val.
– Summa summarum så ökar de rödgröna partierna kraftigt tillsammans och det är för mig glädjande, säger han.
Vad hade S behövt göra för att dra de där potentiella väljarna?
– Jag gläds med MP och V:s framgångar, det är inget problem för oss att den här sidan i politiken går framåt. Det är vi som säger att vi inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. Man ser i den här valrörelsen att svenska folket ger regeringspartierna ett väldigt dåligt betyg och vår huvudmotståndare i valrörelsen, SD, tappar. Det är i positiva termer anmärkningsvärt att det blåser tydliga vänstervindar i Sverige, säger Tobias Baudin.
Ulf Bjereld kallar valet ett mobiliseringsval.
– Det handlar om att få folk att gå och rösta. En del av Socialdemokraternas väljare gick och röstade, men de röstade på andra partier. Dem tror jag inte att man hade fått tillbaka även om man haft ett annat toppnamn. Frågan är hur man skulle ha fått de väljare som är socialdemokrater ända in i märgen att rösta. Då hade man fått satsa ännu mer på att få dem från sofflocket, säger han.