Ungdomarna utvisas – trots att de uppfyller alla krav: ”Ett Malmöproblem”
Både Mohammad Jafari och Jawad Nazari trodde att de levt upp till kraven som ställts på dem för att få stanna i Sverige. Men båda har fått avslag på sina permanenta uppehållstillstånd och riskerar nu att utvisas.
Bild: Privat
Dagens ETC
Gymnasielagen infördes för att ge ensamkommande barn som drabbats av långa handläggningstider en andra chans. Men trots de har gjort allt de skulle har nu ett hundratal personer fått avslag på sina ansökningar om permanent uppehållstillstånd. Avslagen går att spåra.
– Det är ett Malmöproblem, säger Emma Salomonsson, vd på Fridh advokatbyrå i Göteborg som specialiserat sig på gymnasielagen.
De var barn när de kom till Sverige hösten 2015 och sökte asyl. Sedan väntade de på svar, ofta i över två år. En del hann fylla 18 och bli vuxna under tiden, men hade påbörjat gymnasiestudier och börjat anpassa sig till livet i Sverige. Gruppen ensamkommande skulle få en andra chans – trots att de fått avslag på sina asylskäl.
Därför enades Sveriges oeniga politiker till slut om gymnasielagen. Reglerna sa att den som gick på gymnasiet kunde söka om tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Lagen var uppbyggd i tre huvudsakliga steg där det sista var att – om de tidigare stegen uppnåtts – söka om och beviljas permanent uppehållstillstånd.
Men nu har flera unga personer – trots att klarat kraven som ställts på dem – fått avslag när de sökt om permanent uppehållstillstånd. Enligt de Dagens ETC har pratat med kan det röra sig om uppåt ett hundratal avslag.
”De har känt sig lugna, medvetna om att de har infriat sin del av ”avtalet”. Det här kommer som en chock för dem”, skriver en person som står nära flera ensamkommande i ett mejl till Dagens ETC.
Alla rätt blev fel
En av dem som trodde att han gjort allt rätt – men som i februari fick ett utvisningsbeslut till Afghanistan – är Jawad Nazari, som arbetar som rörmokare och har en egen hyreslägenhet i Alvesta.
– Det är som att du går på restaurang och beställer samma mat som några andra vid bordet bredvid. Du beställer kanske innan dem, men de får maten långt före dig. Du får inget att äta alls, säger han.
Gymnasielagen har av flera anledningar varit en omtvistad lag ända sedan den infördes.
– Det finns en hatkärlek till den här lagen. Den har räddat otroligt många. Men den är också otroligt orättvis, och det här senaste som har hänt är helt obegripligt. För det är återigen handläggningstiderna som förstör, trots att de har gjort allting rätt, säger Emma Salomonsson, vd på Fridh advokatbyrå i Göteborg som under åren har specialiserat sig på gymnasielagen.
Den hette gymnasielagen av en anledning och kraven var hårda.
– Problemet nu är att många ungdomar har klarat allt, men får ändå avslag, säger Emma Salomonsson.
Malmö sticker ut
Anledningen till avslagen är att Migrationsverket inte har förlängt de tillfälliga uppehållstillstånden i tid. När de drabbade sedan söker om permanent uppehållstillstånd får de avslag med hänvisning till att de inte hade giltiga tillstånd när de påbörjade sina fasta anställningar, vilket krävs. Emma Salomonsson menar att det här var något som gick att förutse. Migrationsverket har vetat om att de tillfälliga tillstånden måste förlängas för att den sökande sedan ska kunna få permanent uppehållstillstånd.
Enligt Emma Salomonsson finns det lagutrymme för att göra en helhetsbedömning och använda sig av ett fiktivt datum då beslutet om förlängning borde ha kommit.
– Så att inte individen lider rättsförlust för myndighetens extremt långa handläggningstider. Vi förvarnade och de flesta asylenheterna har sagt att ”vi handlägger snabbt”. Migrationsverket måste handlägga de här ärendena i tid för att de ska uppfylla sin del av avtalet, säger hon.
Enligt statistiken är det uppenbart att det är milsvid skillnad på handläggningstider gällande gymnasielagen mellan Malmö och de andra enheterna.
Men en enhet har inte påskyndat processen, och vill inte heller justera datumet nu i efterhand:
– Det här är ett Malmöproblem, inte ett nationellt problem. Enligt statistiken är det uppenbart att det är milsvid skillnad på handläggningstider gällande gymnasielagen mellan Malmö och de andra enheterna, säger Emma Salomonsson.
Medveten förhalning?
Malin Dahl är advokat på Fridh advokatbyrå och företräder ett dussintal drabbade. Samtliga av hennes klienter har fått sin sak prövad i Malmö.
– Det är otroligt rättsosäkert, säger hon.
De har vetat att om vi inte fattar några beslut så kommer vi senare kunna fatta beslut om avslag
Malin Dahl menar att förlängningen av det tillfälliga tillståndet är en mycket liten och snabb sak för Migrationsverket att handlägga. Det krävs inte några nya intervjuer, det är mest en fråga om formalia.
– Det här har inte prioriterats. Jag vill säga, och det är lite på gränsen för vad jag kan säga, att vissa handläggare i Malmö medvetet har fördröjt handläggningen av gymnasielagen. De har vetat att om vi inte fattar några beslut så kommer vi senare kunna fatta beslut om avslag, säger Malin Dahl.
Det var exakt det som hände Jawad Nazari, som också själv kontaktade Migrationsverket. Han väntade i över tre år på att få sitt tillfälliga uppehållstillstånd förlängt.
– Jag frågade varför jag inte fick något beslut. Men de svarade inte på det, utan sa att de inte visste.
”Inslag av aktivism”
Malin Dahl har flera gånger varit i kontakt med Migrationsverket i Malmö och legat på om akuta ärenden. Men ingenting har hänt. Malin Dahl har samtidigt haft klienter vars ärenden har vilat hos asylprövningen i Göteborg.
– Där har handläggarna verkligen försökt göra rätt. Det händer inte i Malmö alls. Så på något sätt skulle jag säga att det finns ett inslag av aktivism i det här. De vill inte att folk ska få stanna. Jag kan inte bevisa det, men jag känner mig ändå ganska säker på att det är så, säger Malin Dahl.
Malin Dahl har redan innan avslagen återigen åberopat klienternas individuella asylskäl, i och med lagändringen som dragit undan mattan för dem gällande gymnasielagen. De flesta kommer från Afghanistan, och sedan de sökte asyl i Sverige första gången har talibanerna tagit över makten.
– Så det finns nya asylskäl nu. Men jag tror att utsikterna är små. Det krävs enormt mycket om du ska få asyl. I teorin borde det finnas goda chanser. Men utredningarna som görs är inte rättvisa, säger hon.
Flyr Sverige
Dagens ETC har förutom med Jawad Nazari pratat med Mohammad Jafari, som jobbar inom hemvård i Lunds kommun. Han ska strax bege sig till arbetet med tåget från Helsingborg, en resa på drygt trettio minuter. I augusti har han haft fast anställning i tre år.
– Jag har betalat skatt i tre år, jag har en lägenhet, jag har gjort allt, säger Mohammad Jafari.
När Mohammad Jafari gick på gymnasiet hade han svårt att sova. Det har han fortfarande. Som en konsekvens av sömnbristen nattetid somnade han istället när han cyklade till och från skolan. Men trots det klarade han gymnasiet och fick jobb inom sex månader.
– Det hände flera gånger att jag cyklade omkull. Jag har haft problem med magen också, säger han.
Varken Mohammad Jafari, som växte upp i Iran, eller Jawad Nazari kommer resa tillbaka till Afghanistan om deras överklaganden misslyckas. Båda två överväger att fly till andra EU-länder istället, något en växande skara afghaner har gjort de senaste åren.
– Jag vet fem, sex personer som har flytt från Sverige till Tyskland. Där har de fått uppehållstillstånd, säger Jawad Nazari.
På grund av det de har varit med om i Afghanistan, eller i Sverige?
– Mest på grund av Sverige.
Dagens ETC har sökt Migrationsverket för en intervju, samt begärt ut statistik över avslag på gymnasielagen. Trots påminnelser i över en veckas tid har de inte återkommit med statistik eller tid för intervju.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.