Dadgostars sågning: Regeringen borde ha pratat med oss istället för att göra dumheter
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
I somras fällde hon regeringen och lyfte sitt parti i opinionen.
Men när vänsterledaren Nooshi Dadgostar nu ska prövas i sin första valrörelse får hon kämpa både med att ha hamnat i debattens skugga och med interna konflikter. Att partiet tappat sin topplacering i klimatpolitiken skyller hon dock på sossarna.
– Ett av problemen är att de inte pratat med oss. Det är därför de gör så många dumma saker.
Höj pensionerna. Ställ om industrin för att minska utsläppen. Stoppa vinsterna i skolan. Budskapen kan tyckas väldigt snarlika från de båda röda partierna inför höstens val. Hur ska Vänsterpartiet visa väljarna vad som skiljer dem från Socialdemokraterna? Frågan får Nooshi Dadgostar att le snett.
– Jag har aldrig tyckt att vi är så olika som nu, vi har ju till och med fällt en socialdemokratisk statsminister, säger hon.
Under våren har Nooshi Dadgostar betonat att Vänsterpartiet är redo att ”få skit under naglarna” i ett samarbete, efter valet. Hennes önskan om samarbete med S, MP och C lever, trots att de sistnämnda skyr vänsterpartisterna som pesten och hittills avfärdat alla inviter. Samtidigt pucklar vänsterledaren på Socialdemokraterna för de eftergifter de gjort högerut under mandatperioden.
– De som röstade på Socialdemokraterna förra valet fick marknadshyror, försämrad anställningstrygghet och rätt stora skattesänkningar, säger Nooshi Dadgostar.
Det är inte sista gången under intervjun hon säger ”marknadshyror”. Ingen ska få glömma de där dramatiska dagarna i somras, när hon gjorde det som ministrar, högerpolitiker och politiska kommentatorer sagt att hon aldrig skulle fullfölja: Röstade bort en socialdemokratisk regering. När Sverigedemokraterna väckte misstroende lät hon bilan falla. Vid det laget hade hon redan hållit ett antal presskonferenser och upprepat partiets krav på regeringen om att dra tillbaka förslaget om marknadshyror i nyproduktion.
På Schyman-nivå
Nooshi Dadgostar vann respekt, långt in i borgerliga led. Under sommaren fick Vänsterpartiet 13,3 procent i SVT/Novus opinionsmätning, siffror man bara kunnat drömma om sedan Gudrun Schyman ledde partiet.
Nu går det trögare. Efter en vår när det mesta kretsat kring kriget i Ukraina och statsminister Magdalena Andersson varit solen i politikens universum är Vänsterpartiet tillbaka på nivåer runt 8–9 procent.
Men nu har Vänsterpartiet visat att de kan få saker gjorda, hamrar Nooshi Dadgostar in. Utöver de stoppade marknadshyrorna var partiet med och drev igenom förstärkningar av sjukförsäkringen. Och i regeringens budgetförslag finns vänsterns krav på pengar till de sämst ställda pensionärerna, vilket högeroppositionen lagt ett motbud på. Utgången är oviss, men att fattiga pensionärer får mer i plånboken står klart.
– Vi har haft en pensionsgrupp i Sverige som fikat med varandra i snart 25 år, men inte förbättrat pensionssystemet. Nu har vi fått till ett förslag som innebär en ordentlig förbättring av varannan pensionärs inkomster. Det är ett väldigt stort genombrott, säger Nooshi Dadgostar.
För den väljare som lyssnar till vad partierna vill framåt för att bestämma sig – räcker det att ni hänvisar till det som redan hänt?
– Nej, men historien ger en bild av vad som kommer att hända i framtiden. Är man intresserad av att det ska hända något krävs ett vänsterparti som lägger förslag på riksdagens bord och faktiskt gör reformer på riktigt.
Glada entreprenörer i välfärden
IFK Göteborg är favoritlaget, men en halsduk från Degerfors IF pryder vänsterledarens skrivbord. Den värmländska bruksorten är ett vänsterfäste, just vad partiet vill att fler industri- och bruksorter ska bli, enligt partiets kommunikationsplan. Det finns partimedlemmar som muttrat över att de arbetarkvinnor i offentlig sektor som var med och lyfte partiet till rekordhöjder på Schymans tid glömts bort.
Riskerar ni att tappa de väljarna när ni vänder er till industriarbetare?
– Vi vänder oss inte särskilt till industriarbetare på det sättet. Däremot har vi en klimatutmaning och vi fokuserar på hur man snabbar på omställningen i svensk industri, vilket är en del av vår jobbpolitik.
Välfärden och de kvinnor som arbetar i den är alltjämt en hjärtefråga för partiet, försäkrar Nooshi Dadgostar och pekar på brister som hon menar behöver åtgärdas i vården.
– Det har nått en gräns där människor är så less på att det är så rörigt i sjukvården, man vet inte vart man ska vända sig när man blir sjuk. Man får inte tid på vårdcentralen på flera månader och vi har långa vårdköer.
Staten måste ta större ansvar för finansieringen av vården, för att öka likvärdigheten i landet, anser Nooshi Dadgostar. Större hänsyn måste tas till de delar av landet där avstånden är större och befolkningen äldre. Dessutom ska Lagen om valfrihet (Lov) rivas upp om V får bestämma. Den infördes av Reinfeldtregeringen för att ge utrymme för fler privata aktörer i vård och omsorg.
– Vi kan inte fortsätta ha så många enskilda glada entrepenörer som tror att de kan fixa det. Vi måste ha en styrning.
Slår ifrån sig klimatkritiken
När Naturskyddsföreningen nyligen utvärderade hur partierna agerat i miljö- och klimatpolitiken petades Vänsterpartiet ner från den förstaplats man intagit i tidigare granskningar. Därmed sällar sig Naturskyddsföreningen till de i miljörörelsen som tycker att Vänsterpartiet svikit miljön under Nooshi Dadgostars ledning, inte minst genom beslutet att driva igenom tillfälligt sänkta bensin- och dieselskatter. När partiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm lämnade sitt uppdrag i helgen twittrade han: ”Partiledningens nya klimatpolitik är jag inte rätt person att företräda.”
Själv tycker Nooshi Dadgostar att hon gett klimatfrågan högre prioritet genom att ivrigt argumentera för att staten ska låna till investeringar i sådant som elnät, järnvägar och elbilsladdning.
– Vi behöver bygga attraktiva alternativ. Det är det som skiljer oss från mer högerinriktade partier som tror att allt ska lösa sig av marknaden. Nu har vi till exempel väntat väldigt lång tid på att det ska finnas laddinfrastruktur i norra Sverige, då kan man inte kräva av människor att de ska byta bil.
Vänsterpartiet ska inte klämma åt konsumenter, utan sikta in sig på att ställa om produktionen. På så sätt kommer man åt de stora utsläpparna, resonerar V-ledningen.
– Att göra så pass stora satsningar att vi får bort all fossil energi i svensk industri, det är en jättesak.
Från klimatengagerade partimedlemmar har en återkommande kritik varit att att klimatet inte stått i fokus när ni ställt krav på regeringen. Hur ser du på det?
– Det hade varit kul om vi hade fått förhandla med regeringen. Det var därför vi fällde statsministern.
Men det var inte klimatpolitiken som ni fällde regeringen för?
– I ett organiserat samarbete tror jag det finns utrymme att göra de här sakerna, men ett av problemen är att de inte pratat med oss. Det är därför de gör så många dumma saker.
”Vrida kärnvapen ur händerna på alla”
Nu har knappast klimatet varit på allas läppar under våren, åtminstone inte i riksdagshuset. Frågan om svenskt Natomedlemskap har överskuggat det mesta. Vänsterpartiet ville säga nej, men det slaget är förlorat. Nu vill hon fokusera på att ”minska skadeverkningarna” genom att säga nej till permanenta militärbaser med utländska soldater och en lag mot kärnvapen på svensk mark.
– Vi vill vrida kärnvapnen ur händerna på alla som innehar dem. Det arbetet kommer bli svårare att fortsätta nu, men det vi kan börja med är att se till att vi inte har kärnvapen på svensk mark. Det räcker inte med ensidiga deklarationer som regeringen är inne på.
Sverige blir en del av en allians med kärnvapen oavsett om det finns på svensk mark eller inte. Vilken praktisk betydelse skulle ett sådant förbud ha?
– Har vi kärnvapen på svensk mark är vi utsatta för felsteg, misstag och hot om att något ska hända.
Nooshi Dadgostar beklagar att Natodebatten dragit uppmärksamheten från vad Sverige kan göra för att stötta Ukraina. Hon påminner om den ukrainska presidenten Zelenskyjs vädjan om att stoppa import av fossila bränslen. I förra veckan uppmanade riksdagen regeringen att driva på frågan i EU och för att överväga ett nationellt stopp. Nu ligger bollen hos regeringen.
– Vi har arbetat hårt för att strypa rysk gas och olja för att inte finansiera kriget. Det är det mest akuta att göra.
Vänsterpartiets roll blir också att hålla ett vakande öga på utrikespolitiken, enligt Nooshi Dadgostar. Farhågorna om att en Natoansökan skulle försvåra en självständig utrikespolitik har redan besannats i och med de uttalanden som kommit från turkiskt håll, menar hon.
– Bara dagar efter ansökan säger Turkiets ambassadör att han vill ha en riksdagsledamot utlämnad och vi ser aggressiva utfall mot Sverige. Och svaret från statsministern har varit att hon ser fram emot samarbete med Turkiet. Redan där har vi börjat anpassa vår utrikespolitik.
Vad borde hon göra?
– Hon behöver vara mycket tydlig med att Turkiet inte ska inte lägga sig i våra interna angelägenheter. Det är väldigt viktigt nu att Sverige fortsätter att vara en stark röst för de förtryckta, inte för de som förtrycker.
Snart stundar Nooshi Dadgostars första valrörelse som partiledare. Med ett blodigt krig som rasar runt knuten och ryska hot om reaktioner på ansökan om Natomedlemskap är läget minst sagt speciellt. Men det får inte hindra en frejdig debatt om det som skiljer i svensk politik, anser hon.
– Man kan vara eniga om vissa frågor tycker jag, men ändå vara öppen med att det finns stora konflikter kring skolan, sjukvården och vilket sätt klimatomställningen ska ske.