Dadgostar varnar Andersson för valförlust: ”Måste bjuda in nu”
Om inte Magdalena Andersson samlar de rödgröna inför valet vinner Tidöpartierna igen, varnar vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Här Andersson och Dadgostar vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm förra året.
Bild: Christine Olsson/TT
Dagens ETC
Tidöpartierna vinner igen – om Magdalena Andersson inte samlar de rödgröna partierna inför valet 2026. Det varnar vänsterledaren Nooshi Dadgostar för. Men många svåra frågor finns att lösa – och MP:s Daniel Helldén tänker vara tuffare mot S än de tidigare språkrören.
– Annars blir man någon som man lätt slår på, säger han.
”Magdalena Anderssons lag”, pratade journalister om i valrörelsen 2022. Men något lag fanns inte – bara ett löfte från S, V, MP och C om att inte samarbeta med SD. Inga besked kom om vilka partier som skulle ingå i en regering om de fick majoritet, än mindre några gemensamma förslag. S-ledaren Magdalena Andersson höll sina tilltänkta samarbetspartier på armlängds avstånd, i synnerhet Vänsterpartiet.
Högern vann – och har en god chans att göra det igen om inte Socialdemokraterna ”samlar laget”, enligt vänsterledaren Nooshi Dadgostar. 2026 kommer man möta en motståndare som inte bara säger att de vill samarbeta, utan också har gjort det under fyra år.
– Det kommer bli ännu viktigare att vänsterpartierna kan presentera ett realistiskt, seriöst och hoppingivande alternativ, säger Nooshi Dadgostar.
Reste tillsammans
För några veckor sedan åkte hon och Magdalena Andersson till Göteborg tillsammans, för att besöka hårt nedskärningsdrabbade Sahlgrenska universitetssjukhuset. Veckan efter höll S, V och MP gemensam pressträff där de kritiserade regeringens hantering av vårdkrisen.
Ett viktigt steg, enligt Nooshi Dadgostar.
– Det är väljarnas viktigaste fråga och en fråga om liv och död. Det är djupt rotat i den svenska folksjälen att vi ska få den bästa tänkbara behandlingen när det värsta händer, säger hon.
Centerpartiet var inte med – hade det varit att föredra?
– De valde att inte vara med. Tyvärr är de ett parti som skiljer sig från alla block just nu. De var de enda som ville sänka skatten för de rikaste. Det kommer så klart bli en utmaning att ha med ett sådant parti.
Men vad ska ni bygga ett samarbete på ifall det är så stora skillnader mellan er?
– Vi är samarbetsvilliga och har sträckt ut en hand till Centerpartiet under lång tid. Det är upp till dem om de vill vara med, men det kan inte falla på det. Magdalena Andersson måste börja samla sitt lag nu, med de som är villiga.
Socialdemokraterna är skyldiga till många saker som inte fungerar i Sverige.
Exakt hur mycket man ska prata ihop sig om innan valet har Nooshi Dadgostar inte någon bestämd uppfattning om, men i ett antal stora frågor behöver man kunna erbjuda ett alternativ till regeringen.
– Vi måste visa för väljarna att det finns en annan väg. Att vården inte ska raseras, att vi får ett slut på marknadsskolan och en snabbare och tryggare klimatomställning.
Vad är svårast när det gäller att samarbeta med S?
– Socialdemokraterna är skyldiga till många saker som inte fungerar i Sverige. De utförsäkrade människor från sjukförsäkringen och har låtit pensionerna vara låga.
En område där S skiljer sig kraftigt från V, MP och C är migration. De senaste månaderna har S-företrädare hamrat in budskapet att migrationspolitiken ska vara fortsatt stram, medan övriga oppositionspartier står fast vid exempelvis generösare regler för anhöriginvandring.
Finns det utrymme för er, MP och C att göra gemensam sak på migrationsområdet?
– Det får vi se. Det viktiga är att samla de här partierna för att överhuvudtaget komma överens. Det finns många frågor att reda ut. Det viktiga är att Magdalena Andersson bjuder in nu, för det här kommer ta lång tid.
Du kritiserar S för deras agerande när det gäller sjukförsäkring och pensioner. Det låter inte som att du vill ha en strid om migrationspolitiken?
– Vi och Socialdemokraterna skiljer oss i en mängd olika frågor, vi och Centerpartiet skiljer oss i ännu fler frågor. Vi är olika partier.
Kärnkraften som röd linje
Också flera miljöpartister Dagens ETC pratat med anser att gemensamma politiska förslag behöver presenteras före valet. Språkröret Daniel Helldén har sagt att S, V, MP och C bör ingå i regeringen alla fyra efter valet. Men han ger inte uttryck för samma brådska som V-ledaren.
– Vi är ju en samlad opposition som kommer se till att vi tar över regeringsmakten. Men hur valrörelse och annat kommer att se ut finns inga diskussioner om, säger han.
Redan när Daniel Helldén tillträdde retade han upp socialdemokratiska företrädare genom att lova att inte sätta sig i en regering som bygger ny kärnkraft. Strax därpå öppnade socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson för en överenskommelse med regeringen som innefattar subventioner av ny kärnkraft, även om S egen linje är att det är elbolagen eller de företag som behöver elen som ska stå för notan och inte skattebetalarna.
Om Socialdemokraterna gör upp med regeringen om någon form av subventioner före valet – behöver den uppgörelsen rivas upp för att ni ska kunna ingå i en regering?
– Magdalena Andersson har varit tydlig med att de inte kommer att subventionera ny kärnkraft. Vi kommer inte lägga skattebetalarnas plånbok på bordet, har hon sagt. Så den frågan är inte aktuell.
Även en högt uppsatt V-politiker Dagens ETC pratat med uttrycker irritation över ditt ultimatum om kärnkraften. Hen menar att du bidrar till en ”kulturkrigsdebatt” om energislag som bara gynnar högersidan. Ligger det något i det?
– Den har väl kanske varit en kulturkrigsfråga tidigare. I det här läget börjar verkligheten komma ikapp. Om det överhuvudtaget går att bygga ny kärnkraft blir det fruktansvärt dyrt och kommer försent.
Hur valrörelse och annat kommer att se ut finns inga diskussioner om.
Efter Sverigedemokraterna är Miljöpartiet det parti som flest svenskar tycker illa om. Det höjer trösklarna för att rösta på partiet, men kan också göra ett samarbete mindre lockande för andra partier. Miljöpartiet behöver ”justera ner en del kanter”, säger en central MP-källa och pekar på krav om höjd reduktionsplikt – med högre bränslepriser som följd – som exempel på vad man kan behöva tona ned.
Kritisk till Cementabeslut
Daniel Helldén säger sig vill inte vilja slipa ned några kanter. Tvärtom behövs större tydlighet med vad man vill. Han tycker att eftergifter ibland framstått som partiets egen politik. Exempelvis var det inte ”klockrent” att säga ja till Cementas utökade kalkbrytning på tvärs mot en enig miljörörelse, anser han.
– Ska man få ett förtroende måste man vara trygg i sina värderingar och stå upp för dem. Annars blir man någon som man lätt slår på.
Är det ett problem att ni förknippas med höga bränslepriser?
– Att det finns en idé om att det var vi som såg till att bränslepriserna blev så höga, det är ett problem eftersom det var kriget i Ukraina som slog mot hela energibranschen. Däremot har vi drivit på för att vi ska göra en omställning, till exempel med hjälp av reduktionsplikten. Den är ett sätt att lösa ekvationen på och ingen kan egentligen peka på en annan lösning.
Framöver är det viktigt att utforma politiken så att den inte slår mot glesbygdsbor och låginkomsttagare, menar Daniel Helldén och lyfter fram sänkt inkomstskatt för glesbygdsbor och en leasingcheck som ska göra det möjligt för dem med måttliga inkomster att köra elbil.