Dadgostar om interna stormen: ”Vänsterpartiet mår fantastiskt bra”
Bild: Zanna Nordqvist (montage)
Dagens ETC
Nyliberalismen är död. Vänstern är på frammarsch. Bråken i partiet är ett friskhetstecken. Det går kort sagt bra nu, enligt vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Men om välfärden kan rustas upp utan ökad invandring vill hon inte svara på.
”Vänsterpartiet har god erfarenhet av att ta sig ur destruktiva relationer”. Det sa nyligen den ekonomisk-politiska talespersonen Ida Gabrielsson när det tidigare samarbetet med Socialdemokraterna kom på tal. Partiledaren Nooshi Dadgostar har ändå ihärdigt upprepat att hon vill sitta i en S-ledd regering.
Vill ni alltså gå tillbaka till en relation där ni farit illa?
– Vi vill sitta i en regering där alla partier som ingår i regeringsunderlaget sitter. Det är för att vi ska kunna genomföra de reformer Sverige behöver, säger Nooshi Dadgostar.
Men du delar bilden av att relationen med S varit destruktiv?
– Ja, det skulle jag säga. Vi har varit för mycket av ett stödparti. Under förrförra mandatperioden utförsäkrade S-regeringen väldigt många människor, medan vi var med och la budgetar. 2026 behöver den nya regeringen ha en helt ny inriktning för Sverige.
Vi ska återkomma till hur den där nya inriktningen ska se ut och vilka fajter Nooshi Dadgostar ser framför sig med Socialdemokraterna. Men just nu har hon fullt upp med sina egna. På onsdag inleds partiets kongress i Jönköping. Och det är knappast något väckelsemöte som väntar i Smålands Jerusalem. Kritiken har varit frän mot programkommissionens förslag till partiprogram och flera partiföreningar vill kasta hela förslaget i papperskorgen.
Hur mår Vänsterpartiet?
– Fantastiskt bra att döma av den här debatten. Det är stort intresse och roliga debatter. Det är väl mot bakgrund av att vi gjort så mycket de senaste åren, att vi fällde regeringen för att vi inte kunde gå med på marknadshyror och att vi genomförde stora förbättringar i sjukförsäkringen. Många känner att vi är på väg att bli det större, bredare parti som vi fattade beslut om för några år sedan. Då tror jag många vill vara med i den debatten.
Större och bredare, säger partiledaren. Högervridning och ideologisk utslätning, mullrar medlemmar. Nooshi Dadgostar aktar sig noga för att föregå konkreta beslut som ska fattas på kongressen, men budskapet om det breda partiet trummas in med emfas.
Växandet ska ske genom att fullfölja den strategi som präglat Nooshi Dadgostars tid på partiledarposten – att visa på förmågan att göra konkret skillnad i människors liv. Vänsterpartiet är varken Socialdemokraternas dörrmatta eller verklighetsfrånvända drömmare, utan stridbara och resultatinriktade. Nooshi Dadgostar återkommer ofta och gärna till det partiet var med och drev igenom under den förra mandatperioden, som stärkt sjukförsäkring och höjda pensioner.
Vad kommer ni ta strid om gentemot Socialdemokraterna 2026?
– Vi ser ett fördjupat klassamhälle, nedgångna skolor och bostadsområden, människor som blir skjutna i en gångtunnel. I skolan är det enorma klassklyftor och barnen sorteras. Sjukvården står för enormt stora nedskärningar, klimatomställningen genomförs inte av regeringen. Det är enorma saker vi behöver göra.
Högerpartierna har bytt ut kostymen och slipsen mot folkdräkten, för att kunna fortsätta göra allt som de vill göra.
Det kokar ner till pengar, förstås. Stora summor till både investeringar och den dagliga driften i välfärden. Men Nooshi Dadgostar vill också fajtas för att det offentliga ska ta mer plats på bekostnad av det privata. Järnvägsunderhållet ska bli statligt. Och medan Socialdemokraterna riktat in sig på stopp för vinster i skolan, vill Vänsterpartiet mota bort bolagen från hela välfärden.
– Vi behöver fasa ut marknadsskolan, men också privatiseringarna i vård och omsorg.
I dessa frågor är det medvind, menar hon.
– Nyliberalismen är död som politisk idé. Det har aldrig funnits en så stark opinion mot marknadsskolan och mot de privata inslagen i vården.
Högerns nya kläder
Högerpolitiken lever däremot, i nya kläder, enligt Nooshi Dadgostar. Den sänkta skatt på ISK-konton som ska göra sparande i aktier mer gynnsamt är ett exempel, ett annat är nedskärningar i a-kassan och förslag på tuffare regler i sjukförsäkringen.
– Högerpartierna har bytt ut kostymen och slipsen mot folkdräkten, för att kunna fortsätta göra allt som de vill göra. Att sänka skatterna för de allra rikaste. Och försämra våra försäkringar. Så kärnan är den samma.
Om nyliberalismen är död, varför går det inte bättre för vänstern?
– Det går alldeles utmärkt för vänstern. Vi känner att vi är på frammarsch och ligger över vårt valresultat.
Sedan 2010 har Sverigedemokraterna mer än tredubblats, medan ni gått fram någon procentenhet. Hur kommer det sig att det är SD som kunnat kanalisera missnöjet med samhällsutvecklingen?
– Nu ligger ändå TIdöpartierna under i mätningarna. Majoriteten av svenska folket vill inte ha detta. Opinionen mot nyliberala inslag i vår välfärd och att staten inte tar sitt ansvar i klimatomställningen har aldrig varit starkare än nu.
Om den nyliberalism som varit er ärkefiende är död, borde ni inte då fråga er vad som hindrat vänstern att kanalisera missnöjet bättre?
– Nu går det ju väldigt bra för just Vänsterpartiet, men sedan vill vi ju såklart få genomslag för vår politik. För mig har det varit viktigt att visa för väljarna att vi ska inte bara prata, vi måste också kunna genomföra politiken. Det var ju därför vi gick så långt att vi fällde en socialdemokratisk regering när man inte lyssnade på vårt nej till marknadshyror.
På så sätt kan man ge människor hopp och framtidstro tillbaka, menar Nooshi Dadgostar.
– Uppgivenheten är ett stort bekymmer, att många upplevt under många år att höger och vänster bedrivit ungefär samma politik. 2026 kommer det inte vara så. Då kommer vi gå till val på en regering som visar på en ny väg med ett starkt och jämlikt samhälle som skapar tillväxt genom moderniseringar.
Så kontrasterna mellan regeringsalternativen kommer att vara större i kommande val?
– Det är Vänsterpartiets uppfattning. En ny regering behöver staka ut en ny inriktning för Sverige.
Inget svar om invandringen
Här och nu saknas pengar i välfärdens verksamheter. Människor sägs upp, inte minst från vården. Men på längre sikt ter sig bristen på människor att anställa som ett minst lika stort problem.
Till 2031 behövs enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) minst 91 000 nya anställda i välfärden. samtidigt väntas antalet personer i arbetsför ålder minska i sex av tio kommuner.
Kan man klara välfärden med dagens låga invandring?
– Problemet idag är att kompetenta, erfarna personer sägs upp. Konstigt nog, när vi blir äldre och äldre och behöver mer sjukvård. Det viktiga nu är att förändra den ekonomiska politiken. Långsiktigt behöver vi få fler som får en bra arbetsmarknadsutbildning, det har de arbetslösa inte fått på många år. Nu gör regeringen prognoser om massarbetslöshet, det finns väldigt många människor som kan och vill ta ett jobb.
Men för att välfärden ska fungera på 2030-talet behöver mer än hälften av de som väntas tillkomma i arbetskraften jobba i välfärden, enligt SKR. Måste inte invandringen öka för att det ska gå ihop?
– Det är en annan fråga. Det vi pratar om nu är en arbetslöshet på åtta procent. Nu drar regeringen till och med ner på högskola och komvux.
Så du vill inte säga att det behövs fler invandrare för att klara välfärden?
– Det är en helt annan fråga.
Men om jag ställer just den frågan?
– Att vi ska ta emot flyktingar när det är krig och katastrofer i världen, det handlar om en moralisk skyldighet. Men den andra frågan är mycket större. Vi har en arbetslöshet som är enorm, de måste ju få ett arbete. Det centrala här är att vi inte har en arbetsmarknadspolitik som är god nog.
Är det politiskt obekvämt idag att säga att invandringen behöver öka?
– Det handlar om vår uppfattning om frågan. När vi har en arbetslöshet på åtta procent är det ju något i ekonomin som inte fungerar.
Att råda bot på kommande arbetskraftsbrist handlar mycket om att förbättra människors arbetsmiljö, menar Nooshi Dadgostar.
– Skulle byggnadsarbetare orka jobba ett helt arbetsliv, då skulle det skapa många fler timmar på arbetsmarknaden. Men det kräver stora insatser, vi måste kapa alla underleverantörer som gör att människor slits ut på sina arbeten. Det är en kärnfråga för vänstern att vi har så utslitande och stressiga arbetsplatser.
Står bakom försvarsmiljarder
Nästan 53 miljarder mer om året ska gå till försvaret 2030 enligt den överenskommelse i försvarsberedningen som Vänsterpartiet står bakom. Ökningen är större än hela kostnaden för föräldraförsäkringen är idag. Men Nooshi Dadgostar ser ingen motsättning mellan välfärdssatsningar och upprustning.
Skulle det bli kris eller krig kan det inte vara signalfel i Skövde.
– Totalförsvaret handlar både om ett civilt och ett militärt försvar. Det hänger ihop, det är en enhet. Så när regeringen nu skär ner i vården är det en absurditet, vi behöver ju både helikoptrar och ambulanspersonal om det blir krig eller kris. För vår del handlar det här om robustheten i samhället.
Det samma gäller behovet av järnvägsinvesteringar, enligt Nooshi Dadgostar.
– Skulle det bli kris eller krig kan det inte vara signalfel i Skövde, då måste det fungera.
Men räcker pengarna för satsningar på alla de områden ni vill se om det militära försvaret ska kosta tiotals miljarder mer om året?
– Det ska inte ske på bekostnad av det civila försvaret eller välfärden.
Hur ska det gå ihop ekonomiskt?
– På 90-talet hade vi en värnskatt, nu pratar vi om beredskapsskatt. Det är självklart att det inte kan ske på bekostnad av den utarmade sjukvården, våra barn som behöver skolgång eller äldre som behöver ett boende.