Dålig luft påverkar spädbarns lungor – redan efter ett halvår
Bild: Helena Landstedt/TT
Dagens ETC
Att luftföroreningar påverkar hälsan är inte ett okänt faktum. En ny studie visar nu att effekterna syns så tidigt som på sex månader gamla spädbarns lungor.
– Som förälder ska man inte vara orolig om ens barn är friskt och välmående i övrigt, säger forskaren Björn Lundberg.
Att bo på någon av Stockholms mest trafikerade gator med ett småbarn är inte är den bästa idén. I alla fall inte enligt den nya studien som visar att den dåliga luftkvalitén på Stockholms mest trafikerade gator påverkar spädbarns lungor negativt.
– Det finns redan ganska stor konsensus kring att det påverkar barns lungfunktion med tidig exponering, det som är nytt är att vi kan säga att det är mätbart redan vid sex månaders ålder. Sammantaget med andra studier är det därför troligt att det uppstår tidigt och sen hänger kvar, säger Björn Lundberg, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och doktorand vid Karolinska Institutet, som tillsammans med andra gjort studien.
Trafiken har störst påverkan
Den största orsaken till luftföroreningarna i Stockholms innerstad är trafiken. På kraftigt trafikerade gator river fordonsdäck upp vägarna och släpper ut avgaser, vilket skapar det som kallas PM10-partiklar. Att bo på en av dessa gator som spädbarn kan leda till negativa effekter på lungorna.
– I den detaljerade lungfunktionsmätningen vi gör kan vi se både att de verkar ha trängre luftrör och mindre lungvolymer. Det vill säga de får ut mindre luft på en halv sekund och mindre volym vid forcerad utandning än genomsnittet i hela studiegruppen. Både flöde och volym är alltså påverkade och förändringarna ligger på omkring fem procent av genomsnittet.
Försämrad lungkapacitet må låta dramatiskt men följderna i vardagen är inte så stora som man kan tro, och man kommer sannolikt inte att märka av den femprocentiga försämringen.
– Det är viktigt att komma ihåg att fem procent är ganska lite. Om du och jag skulle bli av med fem procent av lungkapaciteten skulle vi knappast märka det om vi inte var elitidrottare som visste att vi kunde springa en mil på en viss tid.
Illa när riskfaktorer läggs på hög
Studien har gjorts på friska, fullt gångna barn och de barn som inte befinner sig i riskgrupp finns det inte orsak att oroa sig för som förälder.
– Riskerna kan vara bra att känna till om man till exempel har ett barn som är för tidigt fött eller har ärftlighet för astma i familjen eller andra riskfaktorer. Det är när riskfaktorerna läggs på hög som de fem procenten kan spela roll och då kan man fundera på om det är något man som familj har möjlighet att välja bort. Det vi ser i studien är en liten påverkan och för i övrigt friska barn knappast märkbar, men samtidigt så är den där.
Gör man en internationell jämförelse är Stockholmsluften väldigt ren, men att man trots detta ser en påverkan på små barn har betydelse.
– Stockholm är en utav de renare, luftföroreningar sett, huvudstäderna i världen. Sen kan man vända på det och säga, trots detta ser vi denna lungpåverkan. För mig, ur ett barnläkarperspektiv, talar det för att föroreningsnivåerna här behöver bli ännu lägre, och också förstås i resten av världen.
Enkät
Ida Engström och Jacob Tovedal med barnet Uma, 2 år
Bor: Gustavsberg, i Värmdö kommun.
Har ni någon gång tänkt på hur luftföroreningarna påverkar ert barn?
– Nej, men hade vi bott i stan hade vi nog gjort det. Nu kan vi åka in ibland och slippa bo mitt i det, säger Ida.
Har ni någon gång funderat på att flytta för luftkvaliténs skull?
– Vi har inte tänkt så mycket specifikt på luftkvalitén och hade vi haft råd hade vi gärna bott på Söder. Men sen är det är lugnare generellt att bo utanför stan och det är därför vi bor där ute – luften är väl ett plus, säger Jacob.
Malin Berggren Griffiths och Hannah Griffiths Berggren med barnet Evan, 2 år
Bor: Enskededalen i södra Stockholm.
Har ni någon gång tänkt på hur luftföroreningarna påverkar ert barn?
– Jag tänkte på när några kompisar skulle flytta till Hornsgatan, de var tveksamma för att det är den mest förorenade gatan i Stockholm. Sen tror jag att man lägger märke till luftkvalitén mer om man inte är uppväxt i stan och är ovan vid luften, säger Hannah.
Har ni någon gång funderat på att flytta för luftkvaliténs skull?
– Jag skulle inte bo i stan alls oavsett, men man blir ju inte mer sugen på att flytta när man tänker på det, säger Malin.
Johan Wolfhagen med två barn, 2,5 månader respektive 3 år
Bor: I Huddinge kommun.
Har du någon gång tänkt på hur luftföroreningarna påverkar ert barn?
– Vi har precis flyttat ifrån Hornsgatan, men luftkvaliteten var nog inte anledningen till att vi flyttade även om vi visste att Hornsgatan är en av de mest förorenade gatorna i stan.
Har du någon gång funderat på att flytta för luftkvaliténs skull?
– Det var inte det som var orsaken, men det är ju en positiv bieffekt av det.