– Jag vill delta i saker som gör samhället bättre. Det spelar ingen roll om det handlar om att vara med i Missing people, hjälpa flyktingar, ge blod eller att vara med i forskningsförsök, jag vill gärna vara med och göra allt jag kan, säger Låp Pertoft.
Under sex månader ska han och 39 andra män med D-vitaminbrist behandlas med D-vitamin. För att få vara med i studien måste deltagarna ha ett BMI på över 25, vilket räknas som övervikt.
– Vi vill veta hur fettvävnaden och kroppsammansättningen påverkas om en person med D-vitaminbrist får D-vitamin. Vi vill också se hur syreupptagningsförmågan och konditionen påverkas, säger Eva Rask, som är överläkare på medicinkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.
Personer som har fetma eller övervikt har ofta D-vitaminbrist. Varför vet inte forskarna riktigt. En teori är att D-vitaminerna skulle samlas i fettväven istället för i blodet, en annan teori handlar om att personer med övervikt skulle få mindre sol på huden genom att många täcker kroppen med kläder. Men någon färdig förklaring finns inte.
– Ingen vet egentligen varför det är så här, men läkare trodde länge att D-vitaminvärdena skulle förbättras om den överviktiga gick ner i vikt. Och det hjälper kortsiktigt. Men inte på lång sikt, säger Christos Karefylakis som är doktorand och specialistläkare på medicinkliniken på USÖ.
Har fått effekt
En studie som är gjord av en forskargrupp från Uppsala och Örebro visar att 65 procent av patienterna som har genomgått en fetmaoperation, gastric bypass, hade D-vitaminbrist tio år efter operationen.
– Tidigare har personer som har opererats fått andra vitaminer som B12, järn och folsyra. Men nu visar våra resultat att patienterna kan behöva äta D-vitaminer också, säger Christos Karefylakis.
Totalt handlar det om 750 personer som har genomgått en operation i Örebro eller i Uppsala som har testats, och resultaten har redan fått effekter i vården.
– Det finns inga nationella riktlinjer att följa och vi vet egentligen inte om och hur vi ska behandla det här. Men resultaten gör att kirurgerna på USÖ rekommenderar att man ska ta D-vitamin efter en sådan här operation, säger Christos Karefylakis.
Kommer vara klart i maj
Det är de här forskningsresultaten, tillsammans med tidigare studier som visat att låga D-vitaminhalter ger en ökad risk för hjärtinfarkter och diabetes, som gör att läkarna på USÖ fortsätter att forska kring D-vitamin. Det nya försöket kommer att vara klart i maj och förhoppningen är att resultaten kan få en konkret användning i vården.
– Om det visar sig att D-vitamin påverkar vikten och konditionen så kanske D-vitaminbehandling kommer att ingå i viktminskningsprogram i framtiden. Det återstår att se, men vi hoppas att studien kan få en praktisk konsekvens, säger Christos Karefylakis.
Låp Pertoft vet inte om han får D-vitamin eller om han får placebo. Än så länge har han inte märkt någon effekt.
– Jag tycker att det ska bli spännande att se om det får någon effekt, det vore roligt. Men det viktigaste är om de får fram bevis så att de kan få fram en behandling som hjälper andra, säger Låp Pertoft.