Smittspridningen av covid-19 ökar och fler får intensivvård. Men följer du rekommendationerna och är frisk behöver du inte oroa dig, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.
– Man kan bli sjuk och ligga hemma med feber några dagar, men risken att bli allvarligt sjuk är väldigt liten.
Linnea Nylander
De bekräftade fallen av covid-19 har ökat med 30 till 50 procent de senaste veckorna, och både antalet som får intensivvård och antalet dödsfall ökar. På flera håll i landet är sjukvården pressad.
Men den som är frisk behöver inte oroa sig mer för covid-19 är för andra virus som sätter sig på luftvägarna, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.
– Vi kommer att se ökad smittspridning nu och kommande vintrar. Man kan bli sjuk förstås och ligga hemma med feber några dagar, men risken att behöva vårdas på sjukhus är väldigt liten om man är frisk i övrigt.
Flockimmunitet
Med hög vaccinationsgrad har befolkningen ett gott skydd och sedan varianten omikron kom har de allra flesta haft infektionen minst en gång. Det kan betyda att vi uppnått flockimmunitet.
– Så nu är våra immunförsvar boostade och bättre rustade för att hantera en covidinfektion, säger Magnus Gisslén.
Den som bara har lindriga symptom som lätt snuva eller känningar i halsen kan i de allra flesta fall leva som vanligt.
– Jobbar man inom vården eller med särskilt utsatta så måste man ta det med sin arbetsgivare, men annars tycker inte jag att man måste stanna hemma för lätta symptom. Det är en lite svår fråga, för det blir den egna bedömningen som styr. Däremot ska man inte träffa äldre eller personer i riskgrupp om man känner sig det minsta förkyld.
Oro och nya varianter
Magnus Gisslén tycker att den som håller sig uppdaterad och följer rekommendationerna kan känna sig trygg.
– Jag märker att många är oroliga, men vi följer väldigt noga statistik och studier, och vi är trygga i att om man inte tillhör riskgrupp så är risken nu väldigt liten för att man ska bli allvarligt sjuk. Den här infektionen kommer vi få hantera under resten av våra liv, men som en infektion bland andra. Så om det är covid eller någon annan luftvägsinfektion gör inte så stor skillnad längre.
Han säger att det är osannolikt att det kommer att komma en ny, farligare variant.
– Det kommer alltid finnas någon eller några varianter som muterar för att ta sig runt vårt immunförsvar, det är evolutionen och så som virus fungerar. Men det spelar inte så stor roll, vår immunitet skyddar mot allvarlig sjukdom även när det är nya varianter. Men det är fortsatt viktigt att vi följer utvecklingen med tanke på att det är en ny sjukdom.
Tänker du på den ökade smittspridningen?
Erik Radix, 34 år, hiv-prevention, Solna
– Jag pratade om det igår. Flera i min omgivning har varit sjuka, och en hade testat sig och det visade sig vara covid. Under pandemin anpassade jag mig, men nu är det för mig ett av flera virus. Jag arbetar med hälsofrågor så jag har en väldigt pragmatisk syn på sjukdom. Jag följer med, gör det som rekommenderas men försöker också att inte oroa mig när myndigheterna signalerar att vi inte ska vara oroliga. För det är också viktigt, säger Erik Radix.
Astrid Andersson, 28, arbetssökande, Stockholm
– Jag tänker fortfarande på coronaviruset, absolut, min pappa är över 65 och har vaccinerat sig igen. Sen känns det också som en annan innebörd nu än under pandemin. Så jag inte rädd för min egen skull. Det finns bra med resurser för de äldre och utsatta nu. Jag är inte så mycket ute på stan, i affärer och så. Men jag är fortfarande ute på helgerna och dricker öl utan att tänka på det, säger Astrid Andersson.
Jessica Wiklund, 44, chef inom bemanning, Hässelby
– Jag tänker på corona, särskilt i och med att det har dykt upp mer i nyheterna på sistone. Jag känner mig inte oroad, faktiskt. Inte för min egen del i alla fall, men för de i min omgivning som är mer utsatta. Som min farmor som är gammal. Sen tänker jag nog inte vidta försiktighetsåtgärder än, säger Jessica Wiklund.
Belinda Sundqvist, 23, säljare, Stockholm
– Det har ju börjat komma upp mer och mer nu, när sjukdomar kommer med hösten och vintern. Men jag är inte så orolig. Jag tror inte heller att jag behöver göra några anpassningar i mitt liv. Jag är nog inte största risken, då jag inte har några äldre anhöriga och går inte ut och festar så mycket. Sen hoppas jag att sjukvården har koll på läget, att våra skattepengar hamnar rätt, säger Belinda Sundkvist.
Ingrid Hovén, 76, tidigare regeringssektreterare, Aspudden
– Nej, jag tänker inte på coronaviruset, jag blev bara påmind i tidningen igår, att det kom tillbaka. Jag undrar väl lite om vi behöver ta fler vaccin, men det är inget jag oroar mig för. Jag var lugn under förra perioden och känner inte heller någon oro nu. Det som sker, det sker, säger Ingrid Hovén.