Tahar Hachemi Zakraoui suckar uppgivet när han förstår att jag inte är ute efter att åka med honom, utan efter att prata.
– Jag frågar alla jag ser, men ingen åker!
Klockan är nästan fyra på eftermiddagen, han har jobbat sedan tidig morgon, och bara haft en enda körning idag. Annars brukar han bara behöva vänta 10-15 minuter mellan körningarna när han står här utanför Centralstationen i Göteborg. Men så är det inte längre.
– De senaste dagarna har varit katastrof! Igår stod jag utanför Landvetter istället. Jag fick en enda körning på hela dagen. 480 kronor för tolv timmars jobb. Det blir kanske 150 kronor kvar till mig. Jag kan inte överleva på det, säger han.
Många taxichaufförer får en grundlön – oavsett hur många körningar de får ska de vara garanterade en viss inkomst. Men Tahar Hachemi Zakraoui säger att hans lön bara består av provision. Nu är han orolig för hur han ska klara sin försörjning.
– Den här månaden blir det svårt. Jag har familj och barn, jag vet inte hur det ska gå ihop. Just nu känns det som att det är bättre att plocka burkar än att köra taxi.
”Stort inkomstbortfall”
Tahar Hachemi Zakraoui är dock långt ifrån ensam om sin oro.
– Taxichaufförerna påverkas oerhört mycket. Även om de har viss garantilön blir det ett stort inkomstbortfall, säger Maria Arkeby, kommunikationschef på Transportarbetareförbundet.
I tisdags slöts visserligen ett avtal mellan Transportarbetareförbundet och Transportföretagen som innebär att anställda ska kunna korttidspermitteras, alltså gå ner i arbetstid men ändå få ersättning motsvarande 90 procent av lönen. Men de som kör på ackord utan kollektivavtal omfattas inte. På liknande sätt ser det ut inom andra branscher – de åtgärder regeringen hittills lagt fram skyddar framförallt dem som har en fast anställning.
”Ryker allra först”
Egenföretagare, timvikarier eller gigjobbare står till stor del utan skydd.
– Det här illustrerar verkligen hur utsatta vissa grupper är på arbetsmarknaden. Många med osäkra anställningar drabbas direkt när deras tjänster inte längre efterfrågas. Det behövs en riktad insats också för dessa, säger Maria Arkeby.
Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, håller med om det.
– Det är kris för hela vår bransch nu. De har redan lagts mängder av varsel, och fler kommer det bli. Men för dem som är tillfälligt anställda är situationen extra tuff. De är de som ryker allra först. Från en dag till en annan förlorar de sin inkomst. Den här gruppen får inte glömmas bort när regeringen kommer med olika åtgärdspaket, säger hon.
Förlorat sina timmar
Inom hotell- och restaurang har mer än var tredje någon form av otrygg anställning. En av dem är 56-åriga Ancha Ahlbertz. Sedan några månader tillbaka jobbar hon som timanställd på en restaurang i Visby. Idag skulle hon ha varit inne och jobbat några timmar, men upptäckte att hennes tider strukits.
– Jag gick in och kollade i våran schema-app och såg att timmarna var borta. Efter att ha sett hur lite gäster vi hade i fredags hade jag det på känn, men jag förväntade mig ändå att någon skulle höra av sig för att berätta att jag inte får mer jobb, säger hon.
Sedan Ancha Ahlbertz började jobba på restaurangen har hon oftast haft ett schema för de närmsta två veckorna. Visserligen har timmarna varit få, men det har ändå varit bättre än inget.
– Jag har ju hoppats på att jag skulle få jobba mer, men nu blir det istället tvärtom. Som timanställd befinner du dig i ett slags ingenmansland. Jag kan nog inte räkna med några inkomster alls den närmsta tiden, säger hon.
Tack vare en sambo med jobb kommer hon ändå ha råd att betala hyran.
– Annars hade det inte gått, jag hade fått bo på gatan.
Är du inte ansluten till a-kassan?
– Jag jobbade på timmar på en annan restaurang fram till december, men trots att jag tjatat har jag inte fått något anställningsbevis. Utan det får jag ingen a-kassa, säger Ancha Ahlbertz.
Har inga jobb kvar
Även för egenföretagare som nu förlorat sina uppdrag är situationen tuff – inte heller de kan förlita sig på a-kassa så länge de driver sina företag. Therese Strigner kallar sig både egenföretagare och gigjobbare. Hon får betalt för de jobb hon utför, och anlitas ofta på timmar. Hon jobbar med säkerhet och som värd på större event och har nu förlorat alla sina uppdrag.
– Jag fick en del avbokningar redan för några veckor sedan. När regeringen sedan gick ut och sa att det inte får hållas stora event så bokades allt av. Just nu har jag inga jobb alls framåt, säger hon.
Kommer du klara dig ekonomiskt?
– Ett tag klarar jag mig. Jag har lyckats jobba ihop en liten buffert, pengar som ska göra det möjligt att ha semester i sommar. Jag får ta av det nu samtidigt som jag letar andra jobb, helt utanför den här branschen. Problemet är att jag inte direkt är den enda i behov av jobb nu.