När socialutskottet under gårdagen höll en hearing om rapporten höjdes dock flera röster för att det inte finns tid att vänta till dess – åtgärder för att skydda de äldre måste sättas in direkt.
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal sa att lagen är välkommen.
– Men jag vill höja ett varningens finger. Lagen får inte bli en stoppkloss för det som måste göras här och nu. Det finns ingen tid att vänta, man måste börja åtgärda bristerna nu, sade han.
Han pekade på de otrygga anställningarna och det faktum att var fjärde person inom den svenska äldreomsorgen i dag har en timanställning.
– Där behövs ingen ny lag, sade han.
– Vi måste trycka tillbaka andelen timvikarier och anställa fler. Men det handlar inte bara om fler anställda. "Fler händer i vården" är ett av de värsta uttrycken jag vet. Kompetens är det viktigaste, att personalen har rätt utbildning, sade Tobias Baudin.
Även Vårdförbundets ordförande Sineva Riberiro ville se åtgärder direkt.
– De äldre kan inte vänta. Vi har en skyldighet att göra det här och nu, sade hon.
Hon var också kritisk till att personalbristen inom vården på flera håll lett till att personal omplacerats till roller de inte alls har erfarenhet av.
– Synen på kompetens och att den är utbytbar har gjort att medarbetare omplacerats till annan verksamhet. Bland våra medlemmar blev det skolsköterskorna som flyttades. Det blev tydligt det här året att det behövs en långsiktig kompetensförörjningsplan inom den här verksamheten. Det handlar om att inte missa vilken kompetens som behöver stå i frontlinjen för att vi ska få den bästa äldreomsorgen, sade Sineva Ribeiro.
Flera av aktörerna betonade vikten av tryggare anställningar. Men Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering ville inte se någon lagstiftning på området.
– Yrkena måste vara attraktiva och möta behoven. Men vi menar att det måste vara en uppgift som löses och regleras mellan arbetsmarknadens parter, sade hon.
Christina Tallberg, ordförande för pensionärsföreningen PRO kallade hanteringen av de äldre en skandal.
– Det är ju vi äldre och våra anhöriga som har fått betala priset för de brister som varit. Det är bra att det tillsätts en utredning, vi i PRO har krävt en äldrelag länge, sade hon.
Hon gav också politikerna en känga för att de äldre själva inte gjorts delaktiga i arbetet med att förbättra omsorgen.
– Vi pensionärsorganisationer har ställt om och det finns en vana att mötas digitalt. Det finns inga som helst ursäkter för att inte ha med oss i arbetet för en bättre äldreomsorg.
Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna var inne på samma linje.
– Politiker och andra makthavare måste fundera över hur man talar om oss äldre. I valet nästa år utgör vi var femte väljare. Vi är myndiga medborgare som vill bestämma över våra egna liv även om vi blivit gamla, sade hon.
– Oss äger ingen. Man klappar inte oss på huvudet. Man lyssnar och ger oss omsorg när vi behöver det. Vi anser att bristerna i äldreomsorgen måste få ett slut och det kan inte vänta. Bristerna som kommissionen påpekar är allvarliga och det får aldrig hända igen, sade hon.