BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Den borgerliga rehabkedjan är grundproblemet. Tyvärr har de partier som stöder den majoritet i riksdagen och regeringen kan därför inte enkelt ändra lagstiftningen, men de har tillsatt en utredning som ska undersöka arbetsförmågeprövningen vid de olika tidsgränserna, säger han.
Hårdare bedömningar
Många har kritiserat rehabiliteringskedjan, bland annat gräsrotsföreningen Solrosuppropet.
– Under alliansåren väntade Försäkringskassan passivt till den bortre tidsgränsen innan de utförsäkrade folk. Det fanns ingen rehab i kedjan trots namnet. Med den rödgröna regeringen blev bedömningarna fler och hårdare och folk åker ur försäkringen vid 90 och 180 dagar istället, säger Lisbeth Forsberg, ledamot i föreningen.
Över allting svävar regeringens besparingsmål om ett sjukpenninningtal på 9,0 till 2020 som enligt flertalet vittnesmål inifrån Försäkringskassan bidrar till att handläggarnas jobb huvudsakligen går ut på att stänga människor ute från försäkringen.
– Målet om ett sjukpenningtal på 9,0 förstärker bristerna, det är som att sätta en turbomotor bakom tidsgränserna. Nu har regeringen gått vår kritik till mötes och gjort en del justeringar i Försäkringskassans regleringsbrev. Vilken effekt detta får återstår dock att se, säger Kjell Rautio.
Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor, Johan Forsell, tycker däremot att det behövs något slags siffermål.
– Ett siffersatt mål underlättar en diskussion kring reformer och synliggör det aktuella läget vad gäller sjukförsäkringens långsiktiga hållbarhet, skriver Johan Forssell.
Han vill inte ställa upp på intervju, men svarar i mejl.
Varför vill ni återinföra den bortre tidsgränsen?
– Passerar man 180-dagarsgränsen fastnar man lätt i en sjukskrivning som kan pågå hur länge som helst utan att verkningsfulla åtgärder sätts in, skriver Johan Forssell.
Hur ska människor som fortfarande är sjuka när de nått ”stupstocken” försörja sig?
– Det ni kallar ”stupstocken” var en tre månader lång noggrann undersökning av arbetsförmågan. Under denna arbetslivsintroduktion (ALI) fick man samma ersättning som alla andra som deltog i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Om man saknade arbetsförmåga kunde man sedan återgå till en ny period av sjukskrivning, skriver Johan Forssell.
Lisbeth Forsberg på Solrosuppropet har egen erfarenhet av ALI.
– Jag var sängbunden när jag utförsäkrades och blev senare stelopererad i ryggen. De försökte piska upp oss sjuka men Arbetsförmedlingen, som hade ansvaret för ALI, sa själva att det var alldeles för sjuka människor det handlade om. Efter tre månader hade jag tappat min SGI, jag var nollad. ”Du kan sjukskriva dig men du får inga pengar”, sa Försäkringskassan. Vi var många som hamnade i ett vakuum, berättar Lisbeth Forsberg.
Hellre sänkta skatter
I retoriken är partierna överens om vikten av rehabilitering för att komma tillbaka i arbete, men hittills har inte mycket hänt oavsett regering.
– Efter 90-talskrisen kraschade rehabsystemet och har inte fungerat bra sedan dess, säger Kjell Rautio.
Moderaterna utgår i sitt valmanifest från att många människor utnyttjar systemet och lägger stor tyngd vid att ”stärka drivkrafterna att komma tillbaka i arbete”. Det betyder bland annat sänkta ersättningsnivåer och lägre bostadstillägg.
– Om det brister i de olika aktörernas attityd kommer systemet att präglas av överutnyttjande. Exempel på detta är när personer sjukskriver sig för att de inte trivs på jobbet och när läkare utfärdar sjukintyg som inte motsvarar korrekt diagnosbild, skriver Johan Forsell.
Moderaterna anser också att pengar som betalats in till våra gemensamma socialförsäkringar hellre ska användas till skattesänkningar än till ”bidrag”, som Johan Forssell kallar försäkringsersättningarna.
– Moderaterna har valt, tillsammans med övriga allianspartier, att sänka skatterna på arbete eftersom det ger en starkare effekt på antalet jobb, skriver Johan Forsell.