– Min chef sa att passet inte behövdes eftersom kunderna hade minskat, sedan har det fortsätt på det viset, säger hon.
Claudia Moraga Gullstrand, 24, i Malmö har de senaste åren haft två jobb för att få det att gå ihop. Hon har dels ett fast helgpass i en bokhandel varannan vecka sedan fem år tillbaka och de senaste tre åren har hon också fyra fasta timmar i veckan i en butik som säljer skönhetsprodukter. Sammanlagt blir det sex heldagar i månaden.
– Det är kontrakt med få timmar men vanligtvis får jag extratimmar så att jag kommer upp i 75-90 procent, så det brukar alltid lösa sig även om det inte finns någon trygghet överhuvudtaget. Jag har valt att bita ihop för att jag tycker om mina jobb. Det är också bra kontrakt att ha när man studerar, vilket jag planerar att göra snart, säger hon.
Eksem och magont
Hon berättar att hon och kollegorna på båda arbetsplatserna har kämpat för att få kontrakt med fler timmar, men utan framgång. Samtidigt säger hon att hon tillhör de lyckligt lottade i krisen som fortfarande har jobbet kvar.
Men nu när extrapassen tagits bort räknar hon med att delvis få leva på sparade pengar.
– Jag har som tur är varit ganska duktig på att spara och har en familj som kommer att kunna hjälpa mig. Men det kommer att bli jättetajt, säger hon.
Hon säger också att det inte bara handlar om en oro över om hon kommer att kunna betala hyran.
– Det är all stress som kommer. Jag har eksem som har blossat upp igen och magont. Ofta när mobilen vibrerar är det från jobbet som skriver att pass har tagits bort eller andra jobbiga nyheter. Jag vet att mina chefer gör sitt bästa och vi har en bra kommunikation, men det är är jättejobbig situation, säger hon.
Förra veckan lämnade regeringen besked om att det skulle bli lättare att få a-kassa. Grunden är nu liksom tidigare att a-kassan baseras på den lön en person haft under perioden innan den blev arbetslös. Claudia Moraga Gullstrand är med i a-kassan sedan tidigare och tack vare att hon haft många extrapass och fått ut en okej lön fram tills nu har hon betydligt bättre trygghet än någon som inte varit med i a-kassan innan den blev arbetslös. Men hon är osäker på hur det blir i framtiden.
– Jag vet inte hur det blir om jag blir av med bara det ena jobbet. Eller om jag blir permitterad. Om jag får stanna på det ena jobbet kommer de timmar jag jobbar kanske hamna under gränsen för vad som ger rätt till a-kassa, säger hon.
De senaste dagarna och veckorna har medlemmarna strömmat till fackförbunden och a-kassorna.
Claudia Moraga Gullstrand är själv förtroendevald för Handels på båda sina arbetsplatser och hoppas att krisen kan leda till att människor får upp ögonen för att villkoren i branschen måste förbättras.
– Jag hoppas att alla som gått med i facket och a-kassan nu inte släpper det så fort krisen är över. Att de fortsätter att bry sig. Det är för att man inte brytt sig innan som det är så illa som det är nu, säger hon.