– Då var det obeskrivligt. Jag var lycklig i två veckor efteråt, berättar Clara Henry.
Det var 2011.
Åtta år senare ger en googling på Clara Henry 95 800 000 resultat. Namnet syns på tygväskor, koppar och kepsar, bland meterlånga flashbacktrådar, fankonton och böcker, i artiklar, filmer och TV.
Och i takt med att träffarna har ökat har den överväldigande känslan sakta avtagit.
– Gud, jag har inte googlat mig själv på evigheter. Jag har aldrig riktigt vant mig vid en offentlighet, jag tycker att känns begränsande. Samtidigt är det skitkul att jobba med TV, det är ju det jag vill göra, men det blir en konflikt.
Växte upp i Landvetter
När ETC Göteborg träffar Clara Henry är det hemma hos henne i ettan på Södermalm i Stockholm, långt bort från offentliga sammanhang. Här kliver katterna Helga och Bob hänsynslöst över skrivblock, händer och kaffekoppar. Katterna, med sina karaktäristiska platta ansikten ”saknar all form av integritet”, men att skaffa just perserkatter var självklart efter att ha vuxit upp med en.
Växte upp gjorde hon i Landvetter och det var också där allting tog sin början med en blogg där ”ett par kompisar och mormor” tillhörde den tappra följarskaran. Med tiden insåg hon att vissa saker var roligare i tal än i skrift och började göra videos på youtube, ett socialt medium som vid den tidpunkten var helt okänt.
– Men då hade jag bloggat jättelänge, försökt skriva och önskat att någon skulle läsa det och tycka att man var rolig. Youtube var inte en grej i Sverige då. Hade det varit det så hade jag nog aldrig vågat börja, jag gjorde det bara för att det var kul och ett kreativt utlopp.
Med dubbelsidig räls och med kroppsspråket hos någon som fortfarande inte har landat i sin kropp står 17-åriga Clara Henry framför kameran och pratar fritt om sina tankar kring julmust, feminism och mens. Och det gick hem. Plötsligt blev hon en av nordens största youtubers med över en halv miljon följare och strax därpå en feministisk förebild för majoriteten Sveriges unga vuxna.
Genombrottet har påverkat
Att få sitt genombrott i en så pass ung ålder har påverkat henne och utan det hade hon varit en annan person i dag, tror hon.
– Jag hade definitivt varit en annan person. Mycket mer osäker, tror jag. När jag ser på mina tidigare videos ser jag hur mycket osäkerhet det finns i den lilla tjejen att jag har en helt annan uppfattning om mig själv – så som man har när man är ung, säger hon och fortsätter:
– Jag tror verkligen att det har gjort mycket positivt för mig. Det innebär ju extrema mängder bekräftelse man får varje dag, vissa flyger kanske i väg av det lite. Det har jag också gjort, men sen har jag haft en mamma som har haft en total oförståelse för sociala medier och på ett effektivt och kärleksfullt sätt har dragit ner mig igen.
Nära familjen
Det är en nära relation till familj och vänner som har hållit om henne och kvar henne när pressen har blivit för hög. Samtidigt har hon varit en offentlig person i över åtta år och det sätter sina spår. Vissa delar av livet, speciellt de yngre åren, har påverkats.
– Det är konstigt det här, att man blir paranoid. Jag tror aldrig att folk genuint vill hänga med mig. Nu har jag ju mina vänner som är självklara för mig, men om jag är på en fest med nytt folk vet jag ju aldrig om de pratar med mig för att de vet vem jag är och tycker det är lite ballt, eller inte. Jag kanske bara borde ha på mig en tomtemask hela tiden.
Ett möjligt utfall är att tomtemasken hade väckt mer nyfikenhet än oberoende, men en paus från att vara ett offentligt ansikte hade kanske varit välbehövt. Mellan åren 2015-2016 exploderade youtube på riktigt och under samma period gav Clara Henry ut boken ”Ja, jag har mens, hurså?” som översattes till fyra språk och följdes av både bokturnéer och föreläsningar. Under den tiden valde hon aktivt att inte vistas ute bland folk.
– Skulle jag ut på stan och köpa något gick jag ut mitt på dagen en vardag när jag visste att jag inte skulle råka springa in i någon jag som visste vem jag var. Det har handlat om en anpassning till vardagen.
Känd i de sociala mediernas tidsålder
Genom de sociala mediernas intåg har väggen mellan det privata och offentliga suddats ut, tror hon.
– Innan sociala medier var ju kändisar milslångt ute i rymden, som ouppnåeliga gudar. Hade man kunnat följa Paul McCartney när han borstade tänderna på morgonen och sände live, då hade man också tyckt att man stod nära honom på ett annat sätt.
Clara Henry har själv vuxit fram tack vare det sociala mediernas genomslag och kunde använda sig av det personliga och privata för att bygga sitt eget varumärke, vilket har varit en stor fördel. Men det har också gjort att publiken inte längre befinner sig framför scenen, utan mitt uppe på den, hemma i hennes vardagsrum.
– Jag jobbar ju med det jag tycker är roligast i hela världen och även om det är ett i-landsproblem så skulle jag inte inte rekommendera kändisskapet till någon. Man kan aldrig bli okänd.