– Vi kräver att våra politiker tar frågorna om mäns våld mot kvinnor på betydligt större allvar.
Den nya feministiska rörelsen Grupp 9, som lanseras den 9 maj, har valåret och politiker som sitt första fokus. De ska kämpa för att frågor som rör kvinnors, barns och ickebinäras rättigheter, trygghet och säkerhet ska prioriteras på den politiska agendan.
– Vi är en aktionsgrupp. Vi fokuserar på att agera och konkret göra saker. Bara inom en vecka kommer vi att släppa en väldigt stor grej som vi håller på med. Som kommer att förändra debatten väldigt mycket, säger Cissi Wallin.
– Debattartiklar och slag i luften i all ära, men vi kommer att levla upp och kräva en strukturell förändring.
Vad hoppas ni på?
– Det är valår och det var partiledardebatt i söndags, och jag saknar att man inför valet och i debatter inte pratar om jätteproblemet vi har med mäns våld mot kvinnor och mäns förtryck. Det är som att det fortfarande är en elefant i rummet. Vi pratar inte om det som händer och som syns i nyhetsflödet varje dag.
– Det är ett jättestort strukturellt problem som vi måste komma till roten med. Vi vill att det här ska bli en huvudfråga i valet. Vi kräver att våra politiker tar frågorna om mäns våld mot kvinnor på betydligt större allvar, säger Cissi Wallin.
Vilken påverkan tänker ni att gruppen ska ha på de politiska partierna?
– Jättestor påverkan. Några av de saker som vi arbetat på och som kommer att släppas inom kort i maj kommer verkligen att göra det. Men man får hålla koll på oss, vi kommer att släppa bomber ibland. Vi ska kännas lite oberäkneliga.
”Behövs en större allians”
Vilka gruppen består av meddelas under lanseringen den 9 maj och aktionerna som planeras är fortsatt hemliga.
– Vi är nio personer och just nu är det jag och Manuela Fredriksson som tar stafettpinnen. Men vi är jurister, genusvetare, sakkunniga. Och alla vill inte vara offentliga, utan är bekväma med att arbeta i bakgrunden.
Varför startar ni Grupp 9 nu?
– För att vi tycker att det behövs en större allians inom den feministiska rörelsen idag. Vi tycker att det är för splittrat, för personfixerat, identitetsfixerat istället för ideologiskt. Och vi känner att vi behöver gå tillbaka till rötterna.
Att Grupp 8 blev anklagade för att vara medelklassfeminister är något Grupp 9 inte vill.
– Det är klart att vi gör det här efter rådande premisser idag, man har ett helt annat intersektionellt och inkluderande tänk idag.
– Kan vi hjälpas åt att parallellt lyfta olika typer av förtryck så är det helt fantastiskt. Det är vårt fokus.