Hon vill stoppa mäns våld mot kvinnor – med en app och smycken
Cissi Nilsson är grundaren av Safety by Cilia, ett företag som riktar in sig på kvinnors trygghet. Genom en betalapp och ett smycke ska man kunna få hjälp vid ett överfall.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
När samhället sviker finns hon här. Med överfallslarm utformade som smycken. Med säljande storytelling om det egna traumat och med frivilliga ”räddare” som får anmäla sig via en app.
Cissi Nilsson anser att det är hon och affärsänglarna som verkligen slåss för kvinnofrid. Inte polisen. Inte politikerna.
Cissi Nilsson, 26, är entreprenören som vill tänka nytt i kampen för kvinnofrid. Sin pitch grundar hon i en personlig historia. Som 14-åring blev hon upptäckt av ett skivbolag och signad som singer-songwriter. Fem år senare kom den lovande musikkarriären av sig en kväll när hon blev drogad på krogen.
– Jag minns bara brottstycken av den natten. Att en man ligger över mig, berättar Cissi Nilsson.
Till slut lyckas hennes pappa lokalisera henne i en hotellreception, där hon låg avsvimmad.
– Han hade fått en dålig magkänsla och kollade upp var jag befann mig, i vår familj delar vi vår gps-position med varandra. När han såg att jag var på ett hotell i centrala Stockholm tyckte han att det var märkligt och körde till mig i ilfart.
Dagens ETC träffar henne på ett elegant kontorshotell på Östermalm, varifrån hon driver sitt företag, Safety by Cilia. Vad exakt som hände, vem mannen var, om det var han som hade drogat henne och huruvida någon hade rört vid henne, mindes inte Cissi Nilsson och hon ville heller inte gräva i det.
– Idag hade jag anmält det men då kände jag bara att jag inte orkar med hela den processen när allt tyder på att det inte kommer att ge något. Det är fem av 100 anmälda våldtäkter som leder till fällande dom. Generellt sett står ord mot ord i rätten. Men i mitt fall vet jag inte ens vad som hände.
Rädslan tog över mitt liv i tre års tid.
Istället försökte hon att förtränga det hela, gå vidare. Förgäves.
– Jag kunde inte glömma. Rädslan tog över mitt liv i tre års tid. Jag slutade att gå ut. Jag ville inte vara ute med mina tjejkompisar. Vågade knappt sova själv. Det var total begränsning, beskriver Cissi Nilsson – även om det ska tilläggas att hon också deltog i såväl ”Idol” som ”Robinson” under de åren.
När Dagens ETC frågar om detta i en uppföljande intervju förtydligar hon:
– Det fanns några enstaka stunder då jag verkligen försökte göra de saker jag en gång älskat att göra. Men varje gång bar jag på en ständig rädsla och ofta slutade kvällen med att jag bröt ihop i en panikångestattack. När jag deltog i Idol 2019 var det ett sådant försök. Jag åkte dit med min mamma och syster, och deras stöd hjälpte mig att ta mig dit. Men rädslan blev för stor och jag klarade inte av att stanna. Jag åkte hem igen. Jag vill vara tydlig – vägen tillbaka är aldrig rak. Under de här åren levde jag ett väldigt begränsat liv.
3 000 nedladdningar – 0 larm
Det var här, i en livskris, som fröet till Safety by Cilia såddes. Cissi Nilsson säger att hon vaknade en morgon och kände att hon tyckt synd om sig själv länge nog. Det var dags att ta tillbaka kontrollen. Hon tog mobilen och skrev ihop en lista med det hon behövde för att känna sig trygg i samhället igen. Sedan dess har hennes liv gått ut på att förverkliga de olika punkterna.
– Jag började skriva utan tanke på att det skulle leda till en app, eller att jag skulle göra någonting egentligen.
Men så blev det alltså.
Cissi Nilsson började plugga juridik, produktutveckling och appdesign. 2023 gjorde hon comeback i tv-rutan: som deltagare i ”Draknästet”, SVT:s riskkapitalreality. Där fick hon uppmärksamhet som efter några omvägar ledde till en affärsängels djupa fickor.
I augusti lanserades larmappen som ska uppmuntra kvinnor till att våga ta sig ut ensamma, avbryta våldtäkter och underlätta bevisinsamling vid brott. 3 000 personer ska redan ha laddat ned den. Att bli en räddare är som nämnt gratis, däremot kostar det om man vill använda appen som ett överfallslarm. I somras var priset 499 kronor för ett år, numera råder rea – 29 kronor i månaden, eller 299 kronor om året.
Men vad den som betalar får är inte helt tydligt.
Hittills har ingen larmat, och följaktligen har ingen heller haft möjlighet att rädda.
Cissi Nilsson själv säger att appen är svår att använda som ett överfallslarm eftersom det skulle kräva att man i en trängd situation låser upp mobilen, öppnar appen och trycker på en knapp. Den bakomliggande tanken med applanseringen är snarare att långsiktigt börja bygga en community av räddare.
Få av de 3 000 användarna har köpt abonnemang, säger hon.
– Många väntar på smyckena, det är betydligt smidigare att larma från dem än från telefonen.
Räddare måste ha bank-ID
Hur funkar då de olika säkerhetslösningarna? När någon larmar – i appen, eller via en diskret knapp på smycket – utlöser det flera funktioner. Dels en nödsignal, som kan vara tyst eller tjuta beroende på om kvinnan befinner sig i hemmet eller utomhus. Samtidigt startar en ljudinspelning som lagras i ett moln där den är tillgängligt även om en förövare skulle radera filen eller förstöra telefonen.
Vidare uppmärksammas såväl nödkontakter som personer i närheten och de kan sedan följa kvinnans liveposition i appen. För att säkerställa att inte till exempel våldtäktsmän anmäler sig som räddare ,så behöver den som vill rycka ut på ett larm identifiera sig med bank-ID och dela sina personuppgifter med polisen.
Ingen köper en falsk lösning.
Snart kommer appen även att innehålla ett kunskapscenter med information om självförsvar. Men även vad en räddare får göra eller bör avstå från, för att själv slippa hamna i brottsregistret.
– Det är inte jättemånga som vet att man får göra ett envarssgripande ifall av brott som går över fängelse i straffskala. Däremot får du inte springa efter en person och tackla den till marken, du får bara hålla fast någon på platsen, förklarar Cissi Nilsson.
Inom en nära framtid ska även väktare att tillkallas till platsen när ett larm aktiveras.
Lanserar egen kollektion
Vad gäller smyckena är målet att lansera kollektionen bestående av eleganta halsband, armband och örhängen först när Safety by Cilia har 10 000 räddare utspridda över Sverige.
– Då kan vi säga med säkerhet att köper du våra smycken så finns det räddare i din närhet och sannolikheten är större att du hinner få hjälp. Först bygger vi ett community, sedan lanserar vi smyckena. Ingen köper en falsk lösning.
På det stilfullt inredda kontorshotellet på Östermalm, bland överdimensionerade soffor och mötesrum i glas, råder lugn denna fredagseftermiddag. Cissi Nilsson börjar däremot bli otålig. Larmen har tagit flera år att utveckla. Det har varit svårt att integrera komplicerad elektronik i eleganta smycken, men nu har Safety by Cilia tagit fram lösningar som hon anser funkar så bra att hon sökt patent för att skydda dem.
Smyckena kommer att säljas via företagets egna hemsida men också hos stora elektronikkedjor som Elon och Elgiganten, vilket ökar möjligheten att nå ut till en stor kundkrets. Den uppskattade kostnaden är från 800 kr till ett par tusenlappar.
Cissi Nilsson utstrålar pondus och karisma. Det är lätt att bli imponerad av den kompromisslöshet som hon uppvisar när hon talar om kvinnors rätt till integritet och trygghet. Hon är också medveten om de frågor som hennes produkt kan väcka och svarar tålmodigt.
Som att hennes lösningar kostar. Ska trygghet verkligen vara en fråga om pengar? Något för kvinnor som har råd?
Nej, säger Cissi Nilsson bestämt.
– I min värld ska överfallslarm inte behövas överhuvudtaget. Jag hoppas verkligen att vi kan ta oss dit.
Men så ser inte verkligheten ut, påminner hon. Kvinnor är rädda för att gå ut om kvällarna. Kritiker som säger att det är fel att kapitalisera på människors rädsla tolkar hon som principryttare vars resonemang i praktiken innebär att hon inte ska göra något alls.
– Det alternativet hjälper inte någon. Jag kanske gör en massa människor förbannade – jag kan leva med det om det är så att jag samtidigt kan hjälpa någon. Det är så jag ser på det, säger hon och rycker på axlarna.
”Tycker det är sjukt”
På samma sätt svarar hon dem som anser att det är våldsutövarens ansvar att sluta slå och överfalla, snarare än att offer ska behöva stålsätta sig mot faror.
– Jag tycker det är sjukt att vi kvinnor ska behöva försvara sig. Men världen ser ut så. Tyvärr. Ska vi då inte skydda oss? Om vi hamnar i en situation, ska vi ha en argumentation med förövaren om att han inte tar sitt ansvar?
Får vi en bugg kan det utgöra skillnaden mellan liv och död.
Hur mycket säkerhet kan då hennes smycken ge i en överfallssituation? Är det inte svårt att förutse hur såväl förövare som offer agerar i samband med en våldsam händelse? Hur mycket ansvar tar hon för att Safety by Cilias användare verkligen blir trygga? Svaret tar fasta på tekniken.
– Jag ser det som att vi bidrar med alla verktyg som vi kan. Allt är noga uttänkt. Får Foodora en bugg så är inte det hela världen. Får vi en bugg kan det utgöra skillnaden mellan liv och död. Det tar jag på största allvar och är nitiskt noga.
Som hon ser det ger hon människor möjlighet att göra skillnad.
– Man är trött på att läsa om ett överfall och veta att man var fem minuter bort men inte kunde göra något för att man inte visste vad som pågick. Majoriteten av människor är goda och vill hjälpa till. Nu finns verktygen som gör det möjligt att ingripa.
Polisen som hamnade i styrelsen
Nästan sju år har gått sedan där där natten. Under tiden har Sverige fått en samtyckeslag. Men i Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning 2024, som släpptes i dagarna, framkommer att 31 procent av kvinnorna fortfarande känner sig otrygga eller helt avstår från att gå ut sena kvällar. Andelen av befolkningen i åldern 16–84 år som uppger att de utsattes för sexualbrott 2023 har visserligen minskat till 3,8 procent, jämfört med 4,7 procent för 2022. Men det är svårt att tala om ett trendbrott.
Mäns våld mot kvinnor fortsätter att vara ett gigantiskt samhällsproblem. Det säger Markus Antonsson, tidigare polis och projektledare för Igor, den satsning som Södermalmspolisen gjorde i samarbete med socialtjänsten där brottsutsatta kvinnor söktes upp och fick hjälp att lämna våldsamma relationer. År 2023, efter bara tre år, upplöstes Igor. Polisen lovade att de uppgifter som utfördes inom specialgruppen istället skulle utföras av alla enheter inom kåren, vilket Markus Antonsson dömde ut som orealistiskt. Han lämnade yrket. Nu driver han istället Markus Antonsson AB som utbildar unga, kommuner och företag i trygghetsfrågor – och sitter i styrelsen för Safety by Cilia.
När Dagens ETC ringer upp är Markus Antonsson noga med påpeka att lösningen på mäns våld mot kvinnor är att män slutar slå och våldta, och att män engagerar sig i frågan. Att samhället har ett ansvar för att straffa dem som gör fel. Men samhället brister. Poliser lägger anmälningar om våld mot kvinnor på hög när fokuset ligger på att stoppa kriminella gäng. Åklagare kan ha 150 ärenden att utreda samtidigt, vilket gör det svårt att ha koll på detaljerna. Domare saknar ofta specialkunskap och ställer traumatiserande frågor till våldsoffer. Sådana fakta har fått honom att landa i att även näringslivet kan spela en roll i kampen för kvinnofrid, genom att kroka arm med det offentliga och civilsamhället.
Cissi är väldigt genuin i sin vilja att hjälpa kvinnor.
– Staten har inga ursäkter som fråntar den ansvaret för att skydda kvinnor. Men det finns en verklighet att förhålla sig till där många kvinnor inte vågar sig ut. Det är en orättvisa som gör mig förbannad.
Med sin kunskap och erfarenhet vill han hjälpa Safety by Cilia att navigera rätt. För det finns något särskilt med företaget.
– Cissi är väldigt genuin i sin vilja att hjälpa kvinnor, säger Markus Antonsson.
Sökte men nekades bidrag
Tillbaka på Östermalm. Dagens ETC undrar igen om den som vill rädda kvinnor verkligen behöver göra det via ett vinstdrivande bolag? I länder som Frankrike finns det till exempel en liknande larmapp, men som är gratis att använda. Den finansieras genom kvinnojourer med stöd av det offentliga.
Cissi Nilsson säger att hon har lagt ned lika mycket tid på att söka bidrag ”som Zlatan har lagt på fotbollsträning”.
– Men jag förlorade alltid mot något miljöprojekt som skulle rena vatten eller minska utsläppen. Jag har fått några enstaka bidrag, men inte många. Istället blev jag tvungen att utveckla en affärsmodell som är tillräckligt bra för att investerare ska vilja satsa.
Hittills har hon fått in 15 miljoner kronor från en affärsängel. Ytterligare 15 miljoner är på väg från VC – venture capital, eller riskvilligt kapital. Något som hon ser som en möjlighet för att agera skyndsamt.
– Det här går absolut snabbast och det är det jag vill. Ju längre tid det tar att få ut produkten, desto fler lider under tiden. Sedan är jag väldigt noggrann med att det ska vara rätt personer som går in.
Hon anser sig vara i en bra sits där hon själv kan välja sina investerare och lovar att ge kalla handen till dem som bara tänker på ”avkastning, utdelningar och exit”.
– Det blir helt fel. Det går inte ihop med mina värderingar. Vi är ett good guy-bolag. Jag vill ha någon som går in med hjärtat och jag har haft turen att kunna vara restriktiv.
Affärsängeln som stöttar henne är inte vem som helst.
– Hon jobbar sedan länge ideellt med olika former av projekt, men främst med våldsutsatta hemlösa kvinnor. Det är det som hon brinner för. Det kommer nog naturligt för henne i och med att hon i grunden är en väldigt genomsnäll, empatisk, förstående och omtänksam människa. Plus att hon är förmögen, så det har väl gått hand i hand att hon har velat göra något bra av det.
Vad gör du om någon vill köpa appen för 100 miljoner?
– Det beror på situationen. Om det skulle vara ett tungt VC-bolag som har muskler att lyfta oss till nästa nivå så att vi kan växa snabbare och expandera till nya marknader, då har jag inget emot att bli minoritetsägare. Men jag skulle lägga upp avtalet så att jag fortfarande har kontroll och styr, säger Cissi Nilsson.
– Min plan är inte att jag ska tjäna jättemycket pengar på det här.
Vad är ditt mål då?
– Att ändra på statistiken. Det är helt sjukt att det i Sverige sker i snitt 26 våldtäkter dagligen och att 80-90 procent av alla sexualbrott aldrig anmäls.
Kan du se några faror i att kvinnors säkerhet blir något som vinstdrivande företag bygger en affärsmodell kring?
– Det tycker jag blir så fel. Man ställer inte de där frågorna kring hemlarm till exempel. Det blir igen det här politiska budskapet om att det är fel att kapitalisera på rädsla, vilket egentligen säger att jag inte kan hjälpa någon.
Politiken? Nej, för långsam
Vilket roll har samhället då? Är det okej att lämna över ansvaret för kvinnors säkerhet till privatpersoner och företag?
Cissi Nilsson säger att hon har övervägt hjälpa på andra sätt – som att engagera sig politiskt. Lagen behöver skärpas, den är helt tandlös nu och män slipper undan. Men hon landade i att den politiska banan skulle ta för lång tid, kanske så länge som hela hennes livstid, eftersom politiker så uppenbarligen inte prioriterar frågan.
Det pratas om gängkriminella i en timme och om mäns våld mot kvinnor i fem minuter.
– Det är bara att kolla alla debatter. Det pratas om gängkriminella i en timme och om mäns våld mot kvinnor i fem minuter. Men fler kvinnor dör av mäns våld än vad det gör av människor i gängkriminalitet.
– Jag tycker att det är samhällets roll att skydda kvinnor mot våld. Men historien har visat att det högst sannolikt inte kommer ske. Ingen kommer att prioritera det här om inte jag gör det. Och jag har tagit alla steg för att optimera den här tjänsten.
Det har blivit min superkraft.
Hur mår du idag? Har du kunnat bearbeta det som hänt dig?
– Jag mår bra. Ingenting är jobbigt för mig idag. Det låter sjukt men så är det. Missar jag ett tåg, ramlar jag, så spelar det ingen roll, för ingenting har hittills varit värre än den kvällen. Jag har överlevt något hemskt och jag har bestämt mig för att vända det till något positivt. Jag känner att all min tid och energi vill jag dedikera till att förhindra att det händer någon annan. Att ge kvinnor möjligheten att ta tillbaka sina liv. Det har blivit min superkraft och sedan jag tog det beslutet, som var det svåraste i mitt liv, har det inte funnits någon återvändo.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.