BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Många grannar har blivit ens bästa vänner. Vi har haft otroligt kul ihop. Barnen har haft det jättebra här, lärt sig cykla, åkt skidor på vintern och spelat fotboll på sommaren. Det är en otrolig gemenskap. Vi hade grisar och höns här på gården, säger Carina Lodén Randall.
– Man tog alltid med en extra kaffekopp när man gick ut och fikade på gården för att det kunde komma någon granne att bjuda, säger Birgitta Jönsson som har bott i tre olika lägenheter i kvarteret sedan 1978.
Hyreshöjningar
Efter renoveringen och de omfattande hyreshöjningarna är det osäkert om Birgitta kommer ha råd att bo kvar.
– Jag är pensionär och skulle aldrig ha råd att bo här själv, men så länge min man jobbar så kan vi bo kvar. Innerstaden blir ett reservat för dem som har råd, säger hon.
Vi sitter på en bänk vid den stora gräsmattan mitt på den lummiga innergården. Vårsolen skiner och fåglarna kvittrar i träden runt om oss. Det är svårt att tro att vältrafikerade Götgatan går på andra sidan husen.
Carina Lodén Randall fyller i:
– Man bygger för en segregation. De politiska konsekvenserna blir stora. Till exempel är det väldigt få utlandsfödda i innerstan. Vill man ha en levande stad så är det här inte sättet. Med hyreshöjningar på 40–65 procent. Jag skulle vilja se den som får löneökningar på de summorna bara sådär, säger Carina.
Fastigheterna har sjunkit
Sedan 2009 pågår en omfattande renovering och ombyggnad i kvarteret Pyramiden. Den mest nödvändiga åtgärden är grundförstärkningarna av fastigheterna, som har sjunkit med upp till sex centimeter. I samband med det sker även en totalrenovering av lägenheterna och husen, med allt ifrån hiss och trapphus till kök, badrum, ventilation, fasad och golv. Enligt fastighetsägaren Svenska Bostäders tidsplan ska renoveringen hålla på i minst sex år till.
– Totalt pågår projektet alltså i 13 år. Under tiden bor vi alla i en byggarbetsplats, med arbeten som ofta börjar redan vid halv sju på morgonen, säger Anders Beckman som har bott i Pyramiden i drygt tio år, men själv kallar sig nyinflyttad.
Innergården görs om
I samband med renoveringen görs även den stora innergården om.
– Det går totalt stick i stäv med hela områdets tradition. Öppet och inbjudande blir kontrollerande och stängt. Blommor och grönska blir hårt, kallt, kantigt och svart. Det blir som en Metropolis-vision. De stenlägger grönytor, gräver upp odlingar med växter och ska såga ner träd. Folk blir helt vansinniga, men Svenska Bostäder visar en total arrogans, säger Anders Beckman.
Överlag menar flera av hyresgästerna i Pyramiden att kommunikationen och dialogen med Svenska Bostäder har varit bristfällig.
– De har knappt haft något samråd alls med hyresgästerna utan har presenterat ett färdigt paket med åtgärder, och hyreshöjningar på 40–60 procent. Folk blev helt chockade, säger Anders Beckman.
Samrådsgruppen för Pyramiden har framför allt önskat en större differentiering mellan nivåerna i renoveringen.
– Det som görs är en salig blandning av sådant som verkligen behövs och sådant som inte alls behövs. Man borde ha en billig miniminivå och sedan flera stegrande nivåer i en pyramid. Hyresgästerna ska ha rätt att påverka grad av upprustning. Nu är det en dyr basnivå och sedan blir det ännu dyrare. De har inte lyckats alls med balansgången, säger Anders Beckman.
Nödvändiga åtgärder
Kenneth Claesson är distriktschef för innerstaden på Svenska bostäder. Han menar att alla åtgärder i renoveringen av Pyramiden har varit nödvändiga.
– Vi har ganska skilda sätt att se på hur man ska kunna påverka i renoveringen. Vi går in med ett ganska färdigt paket, ett baspaket, med åtgärder som vi inte kommer undan. Vår tolkning är att det är orimligt ur ett fastighetsägarperspektiv att prata om saker på den detaljnivån som de önskar, säger han.
Är alla renoveringar i kvarteret nödvändiga?
– Ja, vi har inte sett någon möjlighet att göra en mindre renovering. Vi drivs inte av någon vilja att göra mer än vi behöver. Vi hävdar bestämt att vi ligger på lägsta möjliga nivå nu. Vi har ansvar även för nästa generation hyresgäster.
Hur ska folk utan höga inkomster ha råd att bo i innerstan om allmännyttans hyror höjs så här mycket?
– Vi har i princip samma upplägg som när vi renoverar i Järva, om man tittar på standarden. Men till exempel lägesfaktorn väger tungt. Basnivån i Järva jämfört med Pyramiden hamnar på helt olika hyreshöjningar när man flyttar tillbaka. Men jag kan inte uttala mig om bruksvärdessystemet.
Kan inte göra det billigare
Claesson menar att det hade varit omöjligt att göra en billigare basnivå.
– Vi kan inte låta fastigheterna sjunka. Det ligger till beslut att vi ska renovera kvarteret och efter alla sprickor och vattenskador som renoveringen medför måste vi blåsa ut huset totalt. Därför måste vi ta beslut som motiveras över längre tid, så att vi inte ska behöva göra en ny omfattande renovering om några år igen.
Karaktären försvinner
Många hyresgäster är upprörda över hur gården görs om från grönskande idyll till stenlagd, hård och kantig. De menar att själen och den speciella karaktären försvinner.
– Där är jag faktiskt av helt annan uppfattning. Vi har haft samråd med gårdsgruppen som har fått komma in med massa synpunkter och vi gick till mötes på alla punkterna. Det är mer grönytor efter än innan. Vi planterar fler träd och buskar än tidigare.
Vad händer med den omdiskuterade almen?
–Vi ser fortfarande ingen annan lösning än att den ska fällas ner, men vill ta det på rätt sätt. Hyresgästerna har påkallat ett samråd, men vår uppfattning kvarstår om att det inte är samrådsfrågor. Den detaljnivån kan vi som fastighetsägare inte ligga på.
Anders Beckman visar runt på Pyramidens stora innergård. Han pratar mycket och engagerat. Går igenom fråga för fråga, förklarar och argumenterar. Det märks att hyresgästerna är stolta över Pyramiden och den speciella karaktären kvarteret har fått genom åren.
– Det här kvarteret har alltid präglats av en tolerans och en öppenhet. Det har varit många märkliga människor som har bott här, men man har fått lov att vara lite märklig. Det är vanligt folk som har bott här. Medelklass och låginkomsttagare. Det finns ingen här som skulle ha råd att köpa en bostadsrätt i stället. Att det ska bli förbjudet att bo så här om man har måttliga inkomster. Det är som en urbefolkning som ska drivas ut.