Över hela landet väntas omfattande ombyggnationer i flera av de så kallade miljonprojekten. Bara i de kommunala bolagen beräknas 300 000 lägenheter stå på tur. I Göteborg har områden som Pennygången, Nordostpassagen och Vita Björn varit föremål för förhandlingar och stora protester från de boende.
– Just nu känner vi till cirka 8 000 hyreslägenheter som står inför upprustning närmaste åren i Göteborgsområdet. I dag råder en obalans mellan rättigheter och skyldigheter för de boende. Lagstiftningen är tandlös när det gäller renoveringar och det döms nästan alltid till fastighetsägarens fördel vid en tvist, säger Pedram Kouchakpour, enhetschef inom förhandling och biträdande regionchef på Hyresgästföreningen, som välkomnar regeringens utredning.
I början av juli gav hyresnämnden grönt ljust åt Ernst Roséns planerade renovering på Nordostpassagen 41–43, trots ett antal hyresgästers protester. Samtidigt planerar hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB att renovera sin fastighet på Nordostpassagen 63–75. I det området ska hyran höjas med 31 procent.
25-procentig höjning
På Näverlursgatan i Frölunda har allmännyttiga Poseidon inlett totalrenovering på det första av sammanlagt fyra hus. Totalt ska 700 lägenheter byggas om och efteråt kommer hyrorna att höjas med en dryg fjärdedel i snitt.
– Först gick Poseidon ut med att det skulle bli renoveringar i tre olika varianter som hyresgästen själv fick välja. Mini, mellan och max som skulle ge olika höjningar på hyran. Men sedan tog de bort den lägsta varianten och nu verkar det bli samma höjning för alla, säger Maria Danielsson på Råd att bo.
Råd att bo är en ideell intresseförening som har ett särskilt fokus på Näverlursgatan.
Mer inflytande önskvärt
Enligt Hyresgästföreningen är hyreshöjningar på upp till 60 procent inte ovanliga vid helrenoveringar och enligt en rapport från Boverket flyttar 25 procent av de boende strax innan, under eller efter en ombyggnad för att de inte hade råd att bo kvar.
– Det blir en påtvingad gentrifiering. Men då alla miljonprojekten ska byggas om så kommer de här människorna till slut inte ha någonstans att bo, säger Niclas Mossberg på Råd att bo.
Pedram Kouchakpour och Hyresgästföreningen tycker ändå att Poseidons kontakt med hyresgästerna på Näverlursgatan varit bättre än många andra, men att det finns mer att önska kring inflytandeprocessen.
– De har haft en stor satsning med många turer tillsammans med hyresgästerna på Näverlursgatan och vi var länge rätt nöjda med hur det gått till. Men om de valmöjligheter som tidigare utlovats inte längre finns kvar så har det inte blivit som vi vill.
Successiv höjning
På Näverlursgatan kommer hyreshöjningen att ske successivt över många år och inte chockhöjas i ett steg. På Vita Björn kom fastighetsbolaget Wallenstam med sitt förslag utan en dialog, och möttes av protester som gjorde att de fick backa. Den processen pågår fortfarande.
– Eftersom hyresgästernas rätt att säga nej till åtgärder som ökar bruksvärdet är obefintlig, så tenderar det att det bli orimliga hyresnivåer efter renovering för många människor. Detta är ett av områdena vi hoppas att utredaren tittar närmare på. Vår ståndpunkt är att varje hyresgäst ska kunna bo kvar efter en renovering, säger Pedram Kouchakpour.
Så sent som den 30 juli fattade regeringen beslutet om att tillsätta utredningen som syftar till att stärka hyresgästernas ställning. Bland annat ska utredaren titta på hur reglerna om hyresgästens inflytande vid ombyggnation tillämpas och om hyresgästernas inflytande bör öka. Det färdiga resultatet lär komma för sent för att ändra något i de processer som redan är igång. Men för de tusentals som väntar därefter kan den göra stor skillnad.