Under pandemins första våg dör sju av de elva på den första avdelningen som drabbades. Totalt drabbades fem avdelningar under pandemins första våg och 20 av patienterna dog inom loppet av ett par veckor innan vi de blev av med smittan. Men utåt ljuger företaget om att friska och sjuka vårdas separerade och att läget är under kontroll.
Blev varnad av cheferna
När Stine Christophersen pratar med Expressen, som skriver flera artiklar om Attendos brister, blir hon varnad av cheferna. Attendo motiverade varningen med att hon brutit mot lojalitetsplikten.
– Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen trädde i kraft 2017 och såvitt jag känner till är den inte prövad än, säger kammaråklagare Anette Fassl i ett pressmeddelande.
När Dagens ETC pratar med Stine Christophersen är hon spänd inför rättegången.
– Det betyder jättemycket så klart eftersom det blir ett vägledande fall. Utgången är viktig för att folk ska våga visselblåsa. Vi behöver mycket mer av det.
Idag arbetar inte Stine Christophersen kvar som vårdbiträde på Attendo längre. Det gör att det känns lugnare att möta företaget i rättegången.
Hur är det att träffa cheferna igen som varnade dig?
– Det ser jag inte fram emot. Jag mådde så dåligt sist vi sågs. Men jag är mycket starkare nu. Och jag ska inte möta dem ensam den här gången utan nu har jag någon med mig som kan reglerna.
Stine Christophersen var den enda som vågade ställa upp med sitt riktiga namn och bild och berätta om missförhållandena på Attendos vårdboende.
– Alla är så rädda för repressalier. Men när jag ser hur rädda folk är desto sjukare framstår det att vi har hamnat här. Att vi bara måste finna oss i det här, att vi inte har någon röst, och att arbetsgivaren bara kommer att hämnas om vi säger något.
Efter att Expressen skrivit om Stine och vad som hänt på äldreboendet gjorde Sveriges Radio en uppmärksammad dokumentär, ”Det illojala vårdbiträdet”, om händelserna.
Trots att hon nu befann sig i onåd hos företaget arbetade hon kvar i tio månader efter det att dokumentären hade släppts.
– Jag jobbade natt så jag slapp konfronteras med mina chefer annat än på personalmöten. Anledningen till att jag stannade kvar var för att jag ville visa att det här en rättighet, man kan visselblåsa och ska inte behöva bli av med jobbet eller fly fältet.
Ge alla en röst
Hon visste också att hon hade en allierad på arbetsplatsen. En som också valt att berätta för Expressen – men anonymt och kallad ”sjuksköterskan”. Stine Christophersen visste inte vem hon var eftersom arbetsplatsen var ganska stor. Hon letade länge efter henne. Mötet när de äntligen träffades är ett speciellt minne för Stine.
– Jag ska stämpla ut efter mitt nattpass. Någon står bakom mig och viskar ”det är du som är Expressen-Stine va?” Jag vänder mig om och där står en ung, blond tjej. Det finns inga andra i korridoren men tjejen vågar inte prata högt utan mimar till mig ”Det är jag som är sjuksköterskan i Expressen”. Jag drar in henne i ett omklädningsrum och vi kollar alla toaletter att vi är ensamma där inne och jag säger ”Gud, jag har letat efter dig så himla mycket!”
Sedan bytte de nummer och efter ett tag vågar sjuksköterskan också framträda öppet i medierna. De sitter tillsammans i Nyhetsmorgon på TV4. Dagen innan satt Attendos vd Martin Tivéus i samma stol och lovade att ”se över rutinerna”.
Nu pluggar Stine Christophersen till journalist.
– Jag vill göra det som Sveriges Radio gjorde för mig. Att ge den vanliga medborgaren en röst. Så var det för mig. Jag hade ingenting att säga till om och var där och moppade golv. Men efter min visselslåsning känner jag annorlunda.