Chefens lögn efter intervjun: ”Var min son du pratade med”
Bild: Mikael Wallerstedt/TT
Dagens ETC
En hög chef pekas ut som drivande i vålds- och tystnadskulturen som drabbat intagna och personal på det statliga ungdomshemmet Bärby. Han svarade först på frågor om anklagelserna i en telefonintervju. Men en kvart senare förnekar han att samtalet ägt rum – och hävdar att Dagens ETC i själva verket pratat med hans son.
• Lyssna själv på det inspelade samtalet: var det chefen som pratade?
Alla pekar på en och samma person. I den månadslånga granskningen av Bärbyhemmet är det ett namn som alla intervjupersoner återkommer till. Dagens ETC har pratat med åtta tidigare anställda som alla beskriver den tidigare biträdande institutionschefen som drivande i våldskulturen inne på det statliga ungdomshemmet.
Flera anställda berättar hur de bevittnat kollegor som misshandlat ungdomar. Men istället för att förlora jobbet har de misstänkta våldsverkarna befordrats till prestigefyllda tjänster med högre lön.
I Dagens ETC:s artikelserie har också fem intagna ungdomar berättat hur de slagits, kränkts och hotats av personalen inne på den ökända avdelningen Klockbacka.
En misshandel i februari var nära att kosta en ungdom livet.
”Inga övergrepp”
Institutionschefen är högst ansvarig för Bärby, som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Han vägrar intervju men biträdande institutionschefen, som anklagas för omfattande maktmissbruk, väljer att tacka ja. Samtalet inleds på ett okomplicerat sätt. En ung man svarar men telefonen tas snabbt över av annan person, med mörkare röst, som presenterar sig och bekräftar att han varit Bärby ungdomshems näst högsta chef. Han förnekar alla anklagelser.
– Det finns många människor som vill skada mig och mitt rykte. Folk som sprider en massa dynga som inte är sann, säger den 47-årige chefen.
Han medger att det funnits personal som agerat fel i vissa situationer.
– Jag har däremot aldrig sett personal på något sätt medvetet misshandla eller begå övergrepp under min tid på Klockbacka.
Men det omfattande fysiska och psykiska våldet mot ungdomarna bekräftas i en rapport som nyligen publicerades av Sis internutredare. De uppgifterna viftar chefen bort som ”lögner och spekulation”.
– Jag blev aldrig intervjuad i den utredningen. Det är jättemärkligt att man gör en utredning utan att prata med dom som varit där.
Anställde sina vänner
Bärbychefen har också kritiserats för att, i strid med reglerna, rekryterat vänner och närstående till olika anställningar. Under telefonintervjun upprepar chefen att han inte har någon som helst vänskaplig relation till någon anställd på Klockbacka.
Dagens ETC:s granskning visar dock att tre anställda på avdelningen, vid olika tillfällen, varit inbjudna som gästtränare i ett fotbollslag som chefen driver på sin fritid.
– De har kommit in och hållit ett fyspass ideellt. De är gamla idrottsprofiler som varit med och tränat ungdomarna.
100 drabbade ungdomar
Våldet mot ungdomarna har varit systematiskt och pågått i åratal med uppskattningsvis över 100 drabbade. Dagens ETC har tagit del av 25 klagomål och anmälningar som inkommit till Sis och Ivo under de senaste tio åren. Men signalerna har inte tagits på allvar av myndighetens ledning. Först i slutet av förra året agerade Statens institutionsstyrelse och omplacerade åtta av Bärbys tolv chefer.
Den högsta ledningen inom Sis har känt till alla problem på Bärby. Men de har låtit Bärbychefen sitta kvar i alla år.
I februari stängdes Klockbacka och hela personalstyrkan på 24 anställda omplacerades. Den biträdande institutionschefen har sedan i december gått hemma med lön under tiden som hans agerande utreds internt.
– Den högsta ledningen inom Sis har känt till alla problem på Bärby. Men de har låtit Bärbychefen sitta kvar i alla år, säger källa med god insyn.
Sis utreder just nu ekonomiska oegentligheter kopplade till 47-åringen och en rapport väntas komma nu i slutet av april.
Satt på dubbla stolar
Uppgifter från bolagsverket visar att chefen under två års tid suttit på dubbla stolar. Han var biträdande institutionschef och hade samtidigt, mellan 2016 och 2018, en styrelseplats i sin brors bolag som enligt årsredovisningen bedriver ”vård och omsorg av barn och ungdom”.
– Det hade inget med mitt jobb på Bärby att göra. Det var min bror som satte upp mig utan att jag visste om det, säger 47-åringen.
Under två års tid satt du i styrelsen för din brors bolag, utan att känna till det?
– Jag lämnade direkt när jag fick vetskap om det. Det är inte ett HVB-hem. Min bror jobbar med att förmedla kontaktpersoner till andra bolag. Men jag har inte har haft med det att göra.
Ni får inte citera något från det samtalet.
Inga kommentarer
Efter 20 minuters samtal avslutas telefonintervjun. Det dröjer en kvart, sedan ringer chefen upp från skyddat nummer och hävdar att han inte vill ge några kommentarer.
– Det var min son du pratade med. Ni har gjort ett misstag.
Dagens ETC har ljudinspelningar från båda telefonsamtal och rösterna är identiska. I den första 20 minuter långa intervjun svarar chefen utförligt på detaljerade frågor. Men detta vill han nu dra tillbaka.
– Ni får inte citera något från det samtalet.
Är det här någon slags avledningsmanöver, vad håller du på med?
– Jag vet inte vad du håller på med om jag ska vara ärlig. Du pratade med min son, inte med mig.
Hur gammal är din son?
– 19 år snart.
Och han har detaljkunskaper om oegentligheter inne på Statens institutionsstyrelse?