BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De berörda familjerättssekreterarna bedömer själva att arbetet med att hantera frågorna för deras del har tagit omkring tre timmar per medverkande par.
– Det är många vårdnadsutredningar som kunde ha gjorts på den tiden, säger en källa.
Forskningsprojektet, som görs i anslutning till en utbildning vid Socialhögskolan i Lund, handlar om att undersöka om samarbetssamtal påverkar stress- och konfliktnivåerna hos separerade föräldrar. Undersökningen har godkänts av regionala etikprövningsnämnden, men har ifrågasatts av de familjerättssekreterare som har tvingats att delta.
– Det är en hel del integritetskränkande frågor, säger en av de medarbetare som ETC Malmö har talat med.
Många metoder används
Att det rör sig om känsligt material framgår också av etikprövningsnämndens beslut. För godkännande ställde de som krav att studien leds av en etablerad forskare, med Ulrica Bengtsdotter som medhjälpare. Enligt Martin Bergström, docent vid Socialhögskolan i Lund och handledare för studien, är det forskning som är viktig och som behövs.
– Inom socialtjänsten används i dag många metoder där vi inte vet om de faktiskt fungerar som det är tänkt. En del arbetsmetoder kan till och med göra mer skada än nytta, säger han.
Även Carina Nilsson (S), ordförande för sociala resursnämnden, ser positivt på att forskningen görs.
–Så länge det är frivilligt för klienterna att delta så ser jag inget principiellt fel i det. Det är viktigt med forskning och kvalitetsutveckling, för att kvalitetssäkra vårt arbete och se till så att det vilar på en kunskapsgrund, säger hon.
De par som har blivit tillfrågade om att svara på frågorna hör till tre kategorier: en där skilda och separerade föräldrar själva har bett om ett samarbetssamtal, en där tingsrätten har begärt att föräldrarna går med på samarbetssamtal och en där samtalen handlar om akut konfliktlösning. Som tack för sin medverkan får de biobiljetter och en skål med godis som de har kunnat äta av medan de har svarat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Av dem som tackat ja till att medverka har många reagerat över att frågornas innehåll har varit ingående på ett sätt som har uppfattats som kränkande.
– Det är väldigt personliga frågor, som om de hör röster, hur de uppfattar sig själva och hur deras sexualliv var direkt efter barnets födelse, säger en källa.
I ansökan till regionala etikprövningsnämnden uppges det att det kommer att ta deltagarna omkring 40 minuter att fylla i frågeformulären. Men enligt de anställda på familjerättsbyrån tar det i verkligheten ofta dubbelt så lång tid.
Kritik mot tillvägagångssätt
Beskedet om att familjerättssekreterarna skulle hjälpa till med uppgiftsinsamlingen möttes av mycket kritik internt, då många ansåg att tillvägagångssättet var både oetiskt och tog mycket tid från den vanliga verksamheten.
– Det är människor i väldigt olika situationer som har fått frågorna. En del känner knappt varandra och har inte levt ihop på många år, medan andra har varit i en svår konflikt. Det är svårt att se att ett så slumpmässigt urval kan säga något. Många som deltar har också reagerat både över mängden frågor och över att de inte har haft någon koppling till deras situation, säger en uppgiftslämnare.
Målet är att få sammanlagt 60 separerade par att fylla i tre olika bedömningsenkäter. Arbetet med att samla in uppgifter har pågått under hela 2016, men bara ett tiotal föräldrar har medverkat.
Men att svarsfrekvensen är låg är inte något som Martin Bergström ser som anmärkningsvärt.
– Det är normalt vid den här typen av forskning, säger han.
"Helt frivilligt"
Ulrica Bengtsdotter har valt att inte svara på ETC Malmös frågor. Hon har istället via avdelningschef Lena Cordes gett följande skriftliga svar: "Det är helt frivilligt för Malmöborna att medverka, och studien är förankrad i förvaltningsledningen. Under våren ändrades sättet att samla in data för att så långt som möjligt minimera tidsåtgången för de berörda medarbetarna. Teamet har även under våren fått ökad bemanning för att motverka effekterna av ett eventuellt -merarbete för medarbetarna. I realiteten har det inneburit att teamet för samarbetssamtal har kunnat ge service till fler Malmöbor under perioden."