Malin Bastholm, 27 år, har jobbat som kock i tio år. De första fem åren säger hon själv att hon inte var medveten om de sexuella trakasserierna hon utsattes för. Hon köpte den råa jargongen, som av manliga kollegor betraktades som hård men hjärtlig, utan att säga ifrån.
– Jag har jobbat mycket säsong i fjällen och i skärgården. Jag har utsatts för chefer som föreslagit att vi ska se på porrfilm tillsammans och kollegor som pratat om sina kön och snärtat mig på rumpan. Länge köpte jag att det ingick i jobbet, det var först när jag berättade för min mamma och min sambo, som reagerade väldigt starkt, som jag började förstå att det inte var okej, säger Malin Bastholm.
Upplevde en olust
Hon har länge upplevt det som olustigt att hennes sexualitet diskuterats öppet i köken, men först för fem år sedan sa Malin Bastholm ifrån på allvar. Detta inträffade efter att en chef på ett resort i fjällen föreslagit att de två skulle ha det ”lite mysigt” i en badtunna efter jobbet.
– När jag konfronterade honom försökte han vifta bort det hela och sa att han ju inte menade något illa, säger Malin Bastholm.
Restaurangen hon jobbar på idag tycker hon är bra, även om den inte är helt befriad från sexuella kränkningar.
– Det är inte kommentarer som är direkt riktade mot mig, men jag tar illa vid mig ändå. Chefen gjorde vid ett annat tillfälle smackljud med ett finger i munnen och frågade en manlig kollega om det var så det låtit när han ”satte på” servitrisen kvällen innan. Jag mådde dåligt å hennes vägnar, hon blev utsatt utan att själv veta om det, säger Malin Bastholm.
Hon menar att hon fått bra råd och stöd från Hotell- och restaurangfacket då hon kontaktat dem och berättat om trakasserierna. För att komma åt och kunna motverka arbetsmiljöproblemet med sexuella trakasserier i restaurangbranschen menar Malin Bastholm att arbetsplatserna aktivt måste jobba med strategier och åtgärder.
– Det räcker inte med att ha en policy. Det behövs en tydlig strategi på varje arbetsplats, säger hon.
Även om Malin Bastholm i perioder upplevt det som tungt att gå till jobbet och dagligen möta en nedsättande och kränkande jargong har hon inga planer på att byta bransch.
– Jag älskar ju ändå jobbet, att laga mat och möta glada gäster, säger hon.