BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är en missbruksavdelning och det gäller att man är observant på förhand, men det är inte alltid man lyckas. Tyvärr är det ingenting som är helt okänt inom denna typ av vård. Vi försöker förebygga och åtgärda så gott vi kan, men det finns tyvärr inga system som är 100 procent säkra.
Bli bättre på kommunikation
Boel Mörck berättar att hon har svårt att tro att det inte finns några rutiner kring hur situationer som när patienter inte vill ta på sig sjukhuskläder ska hanteras. Men hon tror att avdelningen behöver bli bättre på att kommunicera vilka rutiner som gäller, särskilt eftersom personalomsättningen är så hög.
– Vi har en utmaning i att hålla rutiner uppdaterade och kända för alla som finns på arbetsplatsen. Det är viktigt att alla vet var man ska vända sig, om det finns på en anslagstavla eller om det finns digitalt. Jag förstår också att det kan vara svårt att hinna med att sätta sig ned och läsa igenom det, men då finns det chefer som kan hjälpa till att berätta om rutinerna.
Flera anställda vittnar om att patienter tar överdoser av narkotika som de tagit på avdelningen. 2015 dog en patient till följd av detta. Vad tänker du om det?
– Jag har ingen kännedom om det, men det låter förfärligt. Man ska inte kunna missbruka aktivt på någon av sjukhusets avdelningar.
Personal menar också att de känner sig otrygga på avdelningen, att det är fara för livet att jobba där.
– Det är tråkigt att höra, och så ska det förstås inte vara. Bakgrunden till att skyddsombudet slog larm i fredags (efter att personal blivit jagad med kniv, reds. anm) var att personal inte känner sig trygga. Nu har vi suttit i möten med arbetsmiljöverket och medarbetare och åtgärderna vi kom fram till där har godkänts av alla parter. Sen innebär det inte att allt är löst, arbetet fortgår. Vi ska fortsätta diskutera personalens oro, tankar och förslag på åtgärder för att komma vidare.
Måste jobba på arbetsmiljön
För att komma till rätta med problemen som råder på avdelningen menar Boel Mörck att rutinerna måste bli mer kända, personal och patienter måste känna sig trygga och arbetsmiljön behöver bli lugnare.
– Vi måste se till att det är en arbetsmiljö där folk vill vara. Det är en utsatt verksamhet och det finns inget annat ställe där de här patienterna kan vara, men jag tror inte heller att det finns några medarbetare som kan klara detta bättre. Jag hoppas på att vi kan vända detta till något positivt och att vi kan finnas där och stötta varandra.
Det pratas även om en tystnadskultur, och en medarbetare ska ha blivit tillsagd då hen pratat anonymt med media om situationen med vägglössen. Vad tänker du om det?
– Det vet både du och jag att så får det inte gå till, men det är ingenting som jag har någon kännedom om. Var och en bestämmer själv om man vill prata med media. Yttrandefriheten är central och bra för vår verksamhet.
Kommer det som personalen vittnar om som en överraskning för dig?
– I fredags blev jag överraskad, men under helgen har jag förstått hur allvarlig situationen blivit. Det är tråkigt och beklagansvärt att folk känner såhär och känner att de inte kan prata med sin närmsta chef. Jag hoppas att vi med de här nya handlingsplanerna kan komma någonstans.