Gå aldrig någonsin med på att provjobba gratis. Inte ens under en introduktion. Du ska ha betalt från första stund på sommarjobbet, oavsett om du har ett blankt cv och inte ens hjälpt dina föräldrar att klippa gräs tidigare. Det är ingen prao eller praktikplats utan ditt första riktiga arbete. Med lön.
2. Tänk på hur mycket du tjänar
2017 kan du tjäna upp till 18 951 kronor utan att betala skatt. Om du vet med dig att du inte kommer att tjäna mer än så är det viktigt att du lämnar intyg om detta till arbetsgivaren så hen inte drar skatt från lönen. Om du kommer att tjäna mer än 18 951 kronor under året bör du ansöka om jämkning hos Skatteverket så skatteavdraget inte blir för stort. Detta görs på en särskild blankett som heter ”jämkning för skolungdom”.
3. Ta reda på om kollektivavtal finns
Om kollektivavtal finns på arbetsplatsen omfattas du av detta. Det reglerar bland annat arbetsvillkor, arbetstid och vilka rättigheter du har som arbetstagare. Dessutom ingår försäkringar om det skulle ske en olycka, och i vissa fall även förmåner såsom friskvårdstimme. Det enda du egentligen behöver göra är att komma överens med arbetsgivaren om lönen. Ta alltid reda på vad du bör ha för lön innan du förhandlar! Kontakta facket om du är osäker. Vissa kollektivavtal reglerar också lönenivåer vilket betyder att chefen aldrig får betala dig under en viss minimigräns.
4. Se till att få anställningsbevis
Se alltid till att få ett skriftligt anställningsbevis. Det ska innehålla uppgift om företagsnamn med organisationsnummer och ditt namn och personnummer. Arbetsgivaren ska också tydligt ange din lön, yrkesbenämning, vilka arbetsuppgifter du har samt start och slutdatum för anställningen.
5. Lönespecifikation: så du inte jobbar svart
När du får lön ska du också få en lönespecifikation. Den kommer vanligtvis någon vecka innan utbetalning och ska innehålla dina personuppgifter, uppgift om lön för aktuell tidsperiod och konto för utbetalning. Dubbelkolla alltid så att du fått rätt lön och att semesterersättning finns med. Vägrar arbetsgivaren att lämna lönespecifikation finns risk att du jobbar svart utan att veta om det. Om så är fallet ska du omedelbart sluta. Tipsa även gärna fackförbund eller myndigheter.
6. Särskilda arbetstider för minderåriga
Minderåriga är alla som är yngre än 18 år gamla och då gäller särskilda regler för arbetstiden. Om du är yngre än 16 år får du arbeta högst sju timmar per dag och totalt 35 timmar i veckan. Då får inte arbeta någon obekväm arbetstid mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen. Om du är över 16 får du arbeta åtta timmar om dagen och totalt 40 timmar i veckan. Vissa undantag får göras om det krävs på grund av exempelvis schemaläggning. Du får dock aldrig jobba mer än 40 timmar per vecka i genomsnitt under en fyraveckorsperiod.
7. Se till att få arbetsintyg
När du avslutar din anställning kan det vara en god idé att be arbetsgivaren om skriftligt arbetsintyg med vitsord. Det är ingen rättighet men är bra att ha när du ska söka nya jobb. Då kan du visa på papper att du har arbetslivserfarenhet. Fråga gärna också om någon på jobbet kan tänka sig att ställa upp som referensperson. Det behöver inte vara en chef utan kan också vara en kollega.
8. Utnyttja facket!
Om du får problem på jobbet eller behöver råd och stöd ska du vända dig till det fackförbund som organiserar de anställda på din arbetsplats. Du kan även dig till de fackliga paraplyorganisationerna LO eller TCO, oavsett om du är med i facket eller inte. Båda har särskilda hjälptelefoner för ungdomar som sommarjobbar. Här kan du få råd om sådant som lön, arbetstid, försäkringar och dina rättigheter på jobbet. Om du vill får du vara anonym när du ringer.