Ett klart fall av åldersdiskriminering, menar DO, diskrimineringsombudsmannen, som i maj lämnade in en stämning mot trafikföretaget för diskriminering av tre chaufförer.
– Vi hävdar att ålder är ett för trubbigt verktyg för att avgöra om personen är trafiksäker eller inte. Företagen ska istället använda sig av hälsokontroller, säger Marie Nordström, jurist på DO och den som driver fallet för myndighetens räkning.
På onsdag faller domen. Ärendet är ett av totalt 15 ärenden som DO drivit till domstol sedan ålder skrevs in som en diskrimineringsgrund i lagen 2009. Åldersdiskriminering kan i teorin drabba alla åldergrupper, men en genomgång av fallen visar att äldre är i absolut majoritet. 14 av femton handlar om personer som ratats på grund av att de ansetts för gamla.
Omfattande diskriminering
Tre år efter att lagen trädde i kraft skrev sociologen Clary Krekula rapporten Åldersdiskriminering i svenskt arbetsliv på uppdrag av DO. Enligt rapporten är diskrimineringen av äldre på arbetsmarkanden omfattande.
– Jag tror att det finns två skäl till att äldre inte kallas på intervju, dels att arbetsgivaren räknar hur många år personen har kvar till pension och tänker att det inte är värt att satsa på en person som kanske blir kvar bara en kort tid. Det andra är att man tror att åldersgrupper skiljer sig åt, att unga till exempel är mer pigga och up to date och att äldre inte har relevanta kompetenser. Det är en väldigt förlegad syn, säger Clary Krekula.
Majoriteten av de fall som DO drivit har slutat i förlikning, att parterna gör upp innan fallet hamnat i domstol. Domen mot Keolis blir den tredje i sitt slag. Det allra första fallet av åldersdiskriminering som avgjorts i Arbetsdomstolen gäller en 62-årig kvinna som i februari 2009 sökte jobb som coach på Arbetsförmedlingen, men inte kallades till intervju. Jobben gick istället till två yngre kvinnor och AD dömde myndigheten för diskriminering och till att betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Men domen är bara toppen av ett isberg. Clary Krekula säger att mörkertalet är stort. Hon ser också en stor risk med att frågan om diskrimineringen på arbetsmarkanden inte finns med i debatten om det förlängda arbetslivet, som handlar om att fler kommer att behöva jobba allt längre upp i åldrarna.
Ratar personer helt öppet
– Det finns en risk att vi hamnar i en situation där allt fler äldre går i pension från arbetslöshet. Det behövs en massiv debatt om det här. Det är ett enormt hot att vi har ett samhälle där äldre inte ens kallas på intervju, säger hon.
Marie Nordström på DO säger samtidigt att de ärenden som gäller åldersdiskriminering skiljer sig lite från dem som gäller andra diskrimineringsgrunder som etnicitet, sexuell läggning eller kön – på det sättet att arbetsgivaren inte ens försöker dölja att de ratar vissa personer.
– Det händer fortfarande att arbetsgivarna är öppna med det, de förstår inte själva att det är förbjudet. Exempelvis kan man fortfarande ha platsannonser där det står att man söker personer inom ett visst åldersintervall, säger hon.