Det är den 5 december 2023 och det råder en allmän upptrissad stämning kring kriget i Gaza. Men utifrån filmklipp i sociala medier och vittnen på plats var manifestationen lugn och fredlig. Ändå valde Mikael Gyllenhammar, direktör för studentkåren på Chalmers, att tillkalla polis.
– Det var ett par tre stycken studenter som hörde av sig och upplevde sig otrygga. Efter att ha diskuterat med säkerhetsansvarig ansåg vi att det inte var lämpligt med den typ av agerande inne i kårhuset så jag ringde polisen.
Polisen krävde legitimation
Polis och väktare kommer till platsen. Och efter att Mikael Gyllenhammar talat med de protesterande ändras han bild av situationen. Han skakar hand med flera av studenterna.
– Vi var överens om att de kunde fortsätta. Sedan gick jag iväg och polisen stannade kvar en stund, säger Mikael Gyllenhammar.
Den kvardröjande polisen vill att studenten Isra Barham ska uppge sina personuppgifter.
– Jag vägrade eftersom vi inte hade gjort något fel. Till slut gav han upp och gick därifrån. Vi avslutade protesten och sedan tänkte jag inte mer på det.
Men polisen upprättar en polisanmälan och hon förs in i belastningsregistret.
Nekat medborgarskap
Ett halvår senare meddelar Migrationsverket att Isra Barhams ansökan om svenskt medborgarskap har avslagits. Även överklagan avslås. Myndigheten anser att hon inte uppfyller kravet på ”hederligt levnadssätt” eftersom hon är ”misstänkt för ett brott mot ordningslagen som inträffat den 5 december 2023.”
– Det är väldigt chockerande och problematiskt. Jag har väntat i över två år på det beskedet. Det känns läskigt och orättvist. Jag kommer till en skola där jag ska bygga min framtid och så blir det egentligen motsatsen.
Isra Barham läser masterprogrammet i arkitektur, är ostraffad och har bott och arbetat i Sverige sedan 2010. Hon är både palestinsk och rumänsk medborgare. Beskedet från Migrationsverket innebär inte att hon måste lämna landet eftersom hon är EU-medborgare.
– Men jag känner mig otrygg nu. Inte minst med tanke på åt vilket håll politiken utvecklar sig, säger hon.
Förbud mot politiska manifestationer
Det var Isra Barham som efter krigets utbrott i oktober tog initiativ till studenternas medverkan i Palestinagruppernas ”Walk-out i solidaritet med Gaza”. De startade en namninsamling och krävde att Chalmers tekniska högskola avbryter alla samarbeten med universitet som har samröre med den israeliska militärindustrin. Kort därefter, den 13 november 2023, gick Chalmers ut med ett förbud mot politiska manifestationer på campus. Efter massiv kritik drog rektorn tillbaka förbudet. Men nu låter det som att kårdirektör Mikael Gyllenhammar har en annan inställning.
– Den typen av politiska ställningstagande tar inte kåren. Alla måste få känna sig välkomna i kårhuset. Och i det här fallet fick de folk känna sig otrygga.
Inget brott har begåtts
Nu har Isra Barham fått beskedet att polisen lagt ner att utredningen eftersom inget brott har begåtts. Hon kan vara tvungen att genomgå hela ansökningsprocessen igen.
– Vad jag förstår är väntetiden på att få medborgarskap upp till fem år, säger hon.
Men Mikael Gyllenhammar på Chalmers tycker inte att det var en överreaktion att ringa polisen.
– Man kan ju alltid vara efterklok. Men om folk känner sig otrygga i situationen och känner sig hotade vill man ju åtgärda det.
Har det hänt tidigare att ni ringer polisen för att några studenter sjunger en sång?
– Nu har jag bara varit aktiv som direktör i två år och under de två åren har det inte skett något liknande.