– Folk kände sig otrygga på campus i samband med manifestation för två veckor sedan. Chalmers är i första hand en arbetsplats och studiemiljö där alla ska känna sig säkra, säger Isabelle Jarl till Dagens ETC.
Tyst minut och tända ljus
Isra Barham läser första året på masterprogrammet i arkitektur. Hon tog initiativ till studenternas medverkan i Palestinagruppernas ”Walk-out i solidaritet med Gaza” i slutet av oktober. Under manifestationen tände ett 20-tal studenter ljus, höll en tyst minut och samlade in namn i syfte att sätta press på universitetets administration.
– Vi krävde att Chalmers avbryter sina samarbeten med universitet som har samröre med den israeliska militärindustrin och uttrycker solidaritet med det palestinska folket. 150 personer skrev på och jag skickade in listan nu i helgen. Till svar fick vi pressmeddelandet om att Chalmers förbjuder politiska manifestationer på campus.
Enligt kårordförande Isabelle Jarl har studenter känt sig hotade i samband med manifestationen. Isra Barham säger att de som deltog i manifestationen inte nåtts av den kritiken:
– Ingen har uttryckt oro till oss och vi har inte märkt av att vår manifestation eller våra posters skulle ha lett till dålig stämning.
Och i en artikel i Göteborgs-Posten beskriver Chalmers pressperson Karin Wik manifestationen som lugn:
– Vi har inte tagit emot klagomål på att detta skulle ha stört undervisningen eller andra elever och har inga synpunkter på manifestationen.
Kallad till möte
Isabelle Jarl säger att kåren inte fått någon kritik för att studenter känner sig tystade. Samtidigt har Isra Barham blivit kallad till ett möte med universitetsledningen och menar att hon känner sig just tystad och utsatt.
– Det är hemskt. Nu försöker vi inte bara stoppa folkmordet utan behöver kämpa för vår rätt att kunna prata fritt. En tänkande människa förstår att det här är oacceptabelt. Man ska kunna prata politik – speciellt på ett universitet. Det är bedrövligt.
Studentgruppen bakom manifestationen ligger nu lågt inför mötet med universitetsledningen. Inför mötet planerar Isra Barham att ta kontakt med en jurist för att se om Chalmers agerat lagligt. Enligt Högskoleförordningen är universitet nämligen skyldiga att upplåta lokaler åt studentföreningar, bland annat för manifestationer.
– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att Chalmers skulle göra så här. Jag tror inte att det här är lagligt. Jag har inte fått något stöd från kåren och har upprepade gånger kontaktat administrationen utan att få svar. Jag börjar tappa hoppet kring Chalmers styre, säger Isra Barham.
Israeliskt vapenbolag ströks
Förbudet kom i samband med att det israeliska teknikföretaget Elbit Systems, som specialiserat sig på försvarsindustrin, ströks från Chalmers jobbmässa efter påtryckningar från studenter.
– Vi trodde att de hade lyssnat på oss och var väldigt glada. Sedan läste jag i GP att det var tvärtom, eftersom kåren verkar tycka att vi är stökiga och vill skydda Elbit från oss. Vi hade inte ens planerat någon manifestation, säger Isra Barham.
Dagens ETC har upprepade gånger sökt Chalmers rektor Martin Nilsson Jacobi för att fråga hur förbudet går i linje med Högskoleförordningen. Via kommunikationschefen Henrik Dahlberg låter man dock meddela att rektorn inte prioriterar att prata med Dagens ETC.
– Vad jag förstår så känner sig rektorn nöjd med medieflödet från igår, säger Henrik Dahlberg.