Hon pekar ut en forskare på en högskola i Sverige, men nämner även FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, trots att även de har varnat för att kött- och mjölkproduktionen inte är hållbar.
Varför väljer ni att lyssna på ett fåtal forskare och inte konsensus?
– Jag tror att det har att göra med att vissa länder kanske lyssnar lite mer på FN:s klimatpanel och andra lite mer även på FN:s livsmedelsorganisation. I Sverige kanske vi har en lite snävare tolkning, säger Kristina Jonäng.
IPCC är världens samlade klimatexpertis som du nu jämför med ett fåtal enskilda forskare, varför gör ni det valet?
– Till 99,999 procent är vi helt eniga med FN:s klimatpanel, men just för den här lilla detaljen, om vi tar det specifika utsläppet metan från kossan, så skulle jag säga att IPCC är mindre kategoriska i sina resonemang.
Vad är det ni inte håller med om?
– När vi trängde tillbaka de vilda djuren, för att i stället använda tama djur, så verkar det som att de vilda djuren hade ungefär lika mycket metangasutsläpp som de tama. Det verkar som att det fanns riktigt höga utsläpp även innan människan hade tama djur. Jag har kommit fram till att vi kanske har varit lite för hårda i debatten mot betande kor.
Viktigt att minska all påverkan
Centerpartiet på riksnivå skriver på sin hemsida att de vill ”att miljö- och klimatpåverkan från livsmedelskonsumtionen ska minska” och att genom att ”äta mindre men bättre kött skulle påverkan på vår omvärld minska”. Richard Nordin, riksdagsledamot från Göteborg, instämmer i de åsikterna.
Hur stämmer det överens med de regionala centerpartisternas åsikter om köttet?
– Jag tror att det har blivit en lite olycklig sammanblandning mellan produktion och konsumtion. När vi tittar på konsumtionen består ungefär hälften av importerat kött som har sämre miljö- och klimathänsyn än vad det svenska har. Jag tror deras andemening i alla fall är att det vi producerar i Sverige är bra och det kan vi fortsätta producera, säger Richard Nordin.
Han anser att det är viktigt att minska på allt som påverkar klimatet negativt och menar att hans partis argument baseras på IPCC:s resultat, befintlig statistik och annan tillgänglig forskning.
– Jag tycker att det är ganska tydligt att kött har en klimatpåverkan, sedan har det också andra miljövärden som biologisk mångfald och öppna landskap, som man måste balansera, säger Richard Nordin.