Centerpartisten och vänsterpartisten gifte sig: ”Det finns saker vi aldrig pratar om”
Erik jobbar för Vänsterpartiet och Alexandra jobbar för Centerpartiet i Göteborg. På grund av lojaliteten till partierna är det mycket som inte kan delas mellan de äkta makarna.
Bild: Jenny Ingemarsson
Dagens ETC
Centerpartisten Alexandra Järvelä Stenlund och vänsterpartisten Erik Järvelä Stenlund blev kära. Men det var valrörelse, de stred på var sin sida, och fick hålla relationen hemlig.
Nu har de gift sig och tjafsar aldrig om politik hemma – om det inte handlar om kompetensförsörjningen i restaurangbranschen så klart.
Alexandra såg ett litet leende på Erik när de satt i soffan och tänkte ”nej”. Nu visste hon att Vänsterpartiets utspel hade fått rubriker – och det skulle stjäla fokus från hennes utspel.
– Det är ju en tävling. Man ska få så mycket inflytande som möjligt.
Erik berättar om timmar ute på balkongen i samtal med någon från partiet för att Alexandra inte ska höra.
– Jag vet inte hur många gånger jag har gått runt ute i kylan med telefonen.
Rolig och jättenördig
Erik jobbar för Vänsterpartiet och Alexandra jobbar för Centerpartiet i Göteborg. De klickade direkt när de träffades på ett kommunfullmäktigemöte.
Det är så töntigt att vi träffades så!
– Det är så töntigt att vi träffades så! Men jag tyckte Erik var otroligt rolig och jättenördig på ett positivt sätt. De flesta av mina vänner är inte politiskt intresserade så jag gillade att Erik tyckte det var kul med kommunfullmäktige och att han hade suttit i en nämnd. Det var så lätt att prata!
Erik instämmer. Han tyckte också det flöt på lätt med Alexandra.
– Jag är ekonom och jobbar med kommunikation men kan ha lite svårt att prata med människor därför. För att man blir så teknisk och man är intresserad av saker som ingen annan är intresserad av som Riksbanken och videoredigering.
Jag trodde att du skulle ha en konstig syn på staten.
Men Alexandra hade aldrig dejtat en vänsterpartist och var lite orolig i början. Hon sneglar på Erik som sitter bredvid henne vid parets köksbord.
– Det var dels ekonomiskt, jag trodde att du skulle ha en konstig syn på staten. Vänsterpartiet är ju lite såhär ”allt åt alla”, de har en väldigt utopisk bild av samhället. Och sedan visste jag att du var intresserad av miljöfrågor och trodde att du skulle vara mer dömande. Vänsterpartister har ganska hög moral och tankar kring vad som är rätt och fel. De är ofta mer identitetspolitiska än andra och jag trodde det skulle vara viktigare för dig att diskutera frågor där vi inte tycker lika.
Trött på konflikter
Men så har det inte blivit. Båda pratar så mycket politik i partisammanhang att de sällan har det behovet när de kommer hem.
– Att vara politiskt aktiv är ju att ha mycket konflikter. Och jag är jättetrött på det. När jag kommer hem är jag inte så sugen på att diskutera politik, säger Alexandra.
Men ibland kan något som sägs på radio få det att blixtra till. Särskilt om de handlar om ekonomi, där de står långt ifrån varandra.
– Förra sommaren blev det faktiskt ett regelrätt bråk om kompetensförsörjningen i restaurangbranschen, minns Erik.
– Jag tycker att det är ett matchningsproblem. Jag står väldigt mycket på företagarnas sida i det här, säger Alexandra.
– Varje sommar kommer det en artikel i Dagens Nyheter eller Göteborgs-Posten om hur det är kompetensbrist i restaurangbranschen. Och jag hade den stenhårda analysen att det är branschens eget fel, säger Erik.
– Och då tappar jag det! Inte nog med att du rantade om det – du skrev en himla debattartikel också! Jag sa att jag vägrar läsa den! säger Alexandra.
Slipper spekulationer
Hon menar att det är tur att han bara signerade den med sitt eget efternamn. På dörren till lägenheten står det nu Järvelä Stenlund och Alexandra tycker det är skönt att de nu skyltar med varandras efternamn. Äntligen slipper de spekulationer.
Och annars är det varm stämning hemma i lägenheten. Kärleksfulla blickar utväxlas, händer möts och de skrattar åt katterna Musses och Tigers framfart. Tiger har lyckats öppna en låda med kattgodis som han spritt över golvet i vardagsrummet.
Den stora turbulensen är redan avklarad. Att träffas, bli kära och inleda ett förhållande i början av den brinnande valrörelsen 2022 var ett riktigt eldprov kan båda intyga.
– Alla som någonsin har varit partipolitiskt aktiva under ett valår vet ju att det är en väldigt stressande och, för många, traumatisk process. Det är väldigt mycket som står på spel, det är många drömmar och visioner. Och alla planer krackelerar någonstans. Vi hade både vanliga relationsproblem och alla politiska problem som kan komma ifrån att jobba för och vara aktiv i olika partier, säger Erik.
– Ja valrörelse på varsin sida var en utmaning. Men många konflikter som mina vänner kanske har berättat att de har haft två år in i en relation har vi haft månad två. Vi fick ju ta allt direkt, säger Alexandra.
Fick hålla förhållandet hemligt
I början gjorde också lojaliteten till partierna att förhållandet fick hållas hemligt.
– I början var det lite känsligt. Många visste inte att vi sågs eftersom vi stod på olika sidor av politiken. Som det såg ut då i Göteborg var det lättast för mig att folk inte visste att jag var tillsammans med en vänsterpartist. Familj och nära vänner visste så klart men inte alla i partiet, säger Alexandra.
Smusslandet i början gjorde att det sedan gick väldigt snabbt för det unga paret när valet väl var över.
– Vi flyttade ihop. Vi skaffade katt. Vi förlovade oss och gifte oss. Vi skaffade en till katt, berättar Alexandra.
De gifte sig och slog sig ner i Trollhättan för drygt ett år sedan. Erik kommer därifrån och lägenheterna var lite för dyra i Göteborg. Staden är mysig och restaurangtät och nu bor de nära tågstationen och pendlar till Göteborg där Erik jobbar som politisk sekreterare för Vänsterpartiet och Alexandra som pressekreterare för Centerpartiet.
Saker vi inte pratar om
Samtidigt är de förtroendevalda för respektive partier i Trollhättan med många åtaganden på kvällar och helger. På grund av lojaliteten till partierna är det mycket som inte kan delas mellan de äkta makarna.
– Vi har ju lojalitetsplikter åt olika håll och det är egentligen något som har genomsyrat hela vår relation. Och det kommer att fortsätta göra det. Det finns saker vi helt enkelt inte pratar om med varandra för då sätter vi varandra i konstiga positioner, säger Erik.
– Ja, ganska stora delar av våra liv är ganska separata från varandra. Men eftersom det alltid har varit så är det inte så svårt längre. Det är bara en del av livet, säger Alexandra.
För några veckor sedan vann Donald Trump sitt andra presidentval i USA. Det var förra gången han vann som Erik bestämde sig för att engagera sig i Vänsterpartiet.
– Jag såg Jonas Sjöstedt på tv väldigt många gånger och fick högt förtroende för honom. Det var främst klimatfrågan som fick mig att gå med. När Trump vann kände jag att det funkar inte att inte engagera sig.
Tycker om Annie Lööf
Även för Alexandra var det Trump som fick henne att känna att hon måste engagera sig. Hon tyckte väldigt mycket om Annie Lööf.
– Jag gillade hela den där framåtrörelsen, den positiva liberalismen.
Nu när de andra borgerliga partierna börjat samarbete med SD och Trump precis tagit hem segern igen känner Alexandra att hon är med i rätt parti.
– Jag är väldigt glad för att jag är med i det här partiet särskilt när andra partier börjat samarbeta med partier som inte jag skulle samarbetat med. Och jag jobbar väldigt mycket med att använda den här negativa och frustrerade energin som man känner och försöka omsätta det till något positivt.
Något som hon och Erik har gemensamt är att de alltid försöker hitta det positiva.
– Vi tror på det goda i samhället, vi tror på goda individer och grupper. Och hade vi inte gjort det så hade vi nog aldrig överlevt de första månaderna av dejting. För det hade varit en konflikt direkt, säger Erik.
Något för Dadgostar och Demirok?
Trots att de står långt ifrån varandra när det gäller de ekonomiska frågorna har de alltid kunnat enas kring frågor som rör människovärde.
Där var vi väldigt i synk med varandra.
– Vi brydde oss väldigt mycket om frågor om asylrätt exempelvis, mänskliga rättigheter. Där var vi väldigt i synk med varandra. Det fanns väldigt många gemensamma ytor som var viktiga för mig, säger Erik.
– Ja våra partier är ju olika när det gäller ekonomin men lika när det handlar om mänskliga rättigheter, tycker Alexandra.
Kan Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Centerpartiets ledare Muharrem Demirok lära sig något av er nu när de försöker närma sig varandra i rikspolitiken?
– Nu kommer ett politikersvar – men det är upp till partiledningen, säger Alexandra snabbt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.