– Hon är den kandidat som fått överlägset flest mest nomineringar. Hon är den kandidat Centerpartiet vill ha, och Centerpartiet behöver, säger valberedningens ordförande Anders Åkesson.
LRF-vd:n Anna-Karin Hatt pekades tidigt ut som en stor favorit till partiledarposten. När hon för några veckor sedan tydligt tackade nej till att göra comeback i politiken som partiledare beskrev källor partiet som chockat och förvirrat. Nu har hon alltså ändrat sig och allt talar för att hon tar över rollen som partiledare för det djupt splittrade partiet efter Muharrem Demirok. En viktig uppgift blir nu att ena partiet.
– Hon ska inte bli en partiledare som ger alla svar direkt, utan som förmår att samla hela centerrörelsen, säger Anders Åkesson.
– Jag har jobbat för att skapa förutsättningar för att Sverige och alla som lever här ska få möjlighet att växa, säger Anna-Karin Hatt själv.
Konkreta politiska besked lyste med sin frånvaro på måndagsmorgonen. Istället talade Anna-Karin Hatt i stor utsträckning i värdeord.
– Min ideologiska utgångspunkt är att vi både enskilt och gemensamt kan göra fantastiska saker om vi får en stabil grund att stå på.
Läs mer: Vem är Anna-Karin Hatt?
”Får saker att hända”
Hon nämner två sakpolitiska områden som viktiga framöver: Å ena sidan klimatet och å andra sidan jobb och företagande.
– Det är alldeles uppenbart att klimatpolitiken håller på att krackelera, säger hon.
– Det behövs en politik som blir bättre för både dem som jobbar och för de företag som får hjulen att snurra.
Hennes breda erfarenhet från både politik och näringsliv lyfts fram från valberedningen. Hon var, tillsammans med dåvarande C-ledaren Maud Olofsson, med och skapade alliansen och hade sedan tre olika ministerportföljer i Reinfeldts regering 2010–2014, först regionminister därefter it-minister och energiminister.
2015 lämnade hon politiken och blev vd för Almega och 2019 blev hon vd för LRF.
– I näringslivet får vi verkligen saker att hända. Det jag tar med mig från näringslivet är just det, säger hon.
Den interna splittringen och konflikterna i C kommenterades också.
– Precis som det är en turbulent tid för Sverige så kan Centerpartiet nu lägga en turbulent tid bakom sig. Nu behöver vi samla oss.
Vi kommer landa i ett tydligt förhållningssätt i god tid till nästa val.
Gällande den stora frågan om Centerpartiets vägval, alltså vilka man ska samarbeta med eller stödja i en regeringsfråga, svarar hon:
– Det är ganska uppenbart att det varit en engagerad diskussion. Jag kan lova er i att vi kommer att vi kommer landa i ett tydligt förhållningssätt i god tid till nästa val.
Nu ska fokus vara på att formulera sakpolitiken, anser hon.
– När man har det klart för sig behöver man ställa sig frågan är vilket det bästa sättet är att förverkliga det.
Under Anna-Karin Hatts tid som vd var tjänsteföretagens branschorganisation Almega en av de första näringslivsorganisationer som hade möten med Sverigedemokraterna. Det utgick från från medlemsföretagens behov av att beslutsfattarna förstår deras villkor, säger Anna-Karin Hatt till Dagens ETC.
– Det var därför Almega landade i att fullfölja principen att ha dialog med politiskt valda företrädare för alla politiska partier som sitter i riksdagen.
I intervjuer med flera medier beskriver hon Sverigedemokraterna som ”diametralt annorlunda” gentemot Centerpartiet.
Står Vänsterpartiet närmare er ideologiskt?
– Sakpolitiskt så finns det ju väldigt stora skillnader mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet också. Nu har vi en levande diskussion i Centerpartiet kring olika samarbetsfrågor.
Anna-Karin Hatt säger sig se fram att förtydliga Centerpartiets position i det politiska landskapet före valet.
– För mig handlar det om att vi framåt kan och behöver vara en ännu tydligare grön liberal kraft i centrum av politiken.
Avfärdar lobbykritik
Tidningen Arbetet har på ledarplats uppmärksammat att valberedningens ordförande Anders Åkesson har uppdrag för PR-byrån Nordic public affairs som anses ha bidrag till att Nyamko Sabuni utsågs till partiledare för Liberalerna. Själv anser inte Åkesson att det påverkar hans förtroende.
– Inte som jag ser det eftersom jag hela tiden sedan jag slutade i Sveriges riksdag varit väldigt öppen med att jag på min fritid haft uppdrag som senior rådgivare i transportinfrastrukturfrågor, säger Anders Åkesson.
Har inte frågan en särskild betydelse mot bakgrund av byråns delaktighet i processen när Nyamko Sabuni valdes?
– De har säkert varit delaktiga i nyss nämnda, men det just nämnda var långt före min tid i Nordic public affairs. Jag har en väldigt hög integritet i det jag gör, jag vet vem jag pratar med för tillfället och behåller det för mig själv.
Formellt utses en ny partiledare på extrastämman den 3 maj.