– Jag tror att vi behöver enkla jobb för människor som annars skulle gå på bidrag. Vi måste bryta bidragsberoendet, sa Annie Lööf till SVT:s Agenda.
För att nyanlända med låg eller ingen utbildning alls ska få in en fot på arbetsmarknaden menade hon att det krävs större insatser än enbart riktade utbildningar.
– Att tro att enbart utbildningsinsatser skulle hjälpa denna grupp, det vore att vara naiv.
LO: ”Kommer inte att ske”
De enklare jobben, med lägre lön för nyanlända, menade hon att man kunde finna inom handeln, servicesektorn, byggbranschen och restaurangnäringen. Annie Lööf ville dock inte specificera hur pass mycket lägre lön det skulle kunna röra sig om för dessa enklare jobb.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) gick till hårt motangrepp:
– Det är lätt att sänka andras löner. Det är ganska många som redan har svårt att klara sig på den lön de har i dag, människor som jobbar inom restaurang, handel och kommunerna. Sänker man deras löner ytterligare går det inte att leva på lönen. Det är en farlig väg som leder till ökade klyftor i Sverige.
Enligt Centerpartiets förslag skulle avtalen för de nyanlända kunna matchas med sänkt inkomstskatt och sänkta arbetsgivaravgifter, upp till en viss lönenivå.
Men LO tycker att Centerpartiets förslag är mycket illa genomtänkt.
– Vi vägrar teckna avtal som baseras på etnicitet, det kommer inte att ske, sa LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, till SVT.
Att lagstifta för att tvinga fram lägre löner för en viss grupp på arbetsmarknaden menar han är lika befängt.
– Senast det skedde var i Sovjetunionen. Det är planekonomi hon talar om.
Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, säger till Dagens ETC inför partiets dag i Almedalen, att man fortfarande står fast vid förslaget.
– Den svenska arbetsmarknadspolitiken behöver reformeras. Behovet av en reform fanns redan innan flyktingvågen som kom hit under hösten, men har naturligtvis accentuerats avsevärt. Det tar för lång tid för ungdomar och nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Sverige är unikt i ett internationellt perspektiv i och med att löneutvecklingen är så pass sammanpressad. Ingångslönerna måste ner för att steget in på arbetsmarknaden ska underlättas. Som det ser ut i dag måste en nyanställd prestera på väldigt höga nivåer, för att matcha ingångslönen, säger Annika Qarlsson.
Näringslivet: ”Det fungerar inte”
Svenskt Näringsliv har gått ut och kritiserat Centerpartiets förslag att genom lagstiftningen sänka lönen för vissa utvalda grupper på arbetsmarknaden. Leif Östling, ordförande för Svenskt näringsliv, varnar för konsekvenserna.
– Jag har sett länder som Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, med mycket lagstiftning. Och det fungerar inte. Jag tror att i frågor som har med arbetsmarknad att göra ska vi se till att vi håller kortsiktigt tänkande politiker, som tänker på nästa val, utanför lönebildningen, säger Leif Östling.
Lägger sig inte i lönebildningen
Annika Qarlsson menar att Centerpartiet inte bär någon dröm om att lägga sig i lönebildningen, men att kritiken måste fram.
– Det allra bästa vore om parterna tog tag i detta själva. Men många stängs också ute från förhandlingsbordet då parterna kommer överens, speciellt ungdomar och nyanlända som befinner sig långt från arbetsmarknaden, säger hon.