Hon ser tre huvudsakliga anledningar till att de kom in i år: att valspärren sänkts, Annie Lööfs populäritet och, kanske det viktigaste, att de har haft en större lokal närvaro och mer lokalt politiskt innehåll inför valet.
Nu får de sätta sig vid förhandlingsbordet med de andra partierna.
– Vi får se vad som verkar klokast för oss. Vi kan inte veta mer exakt, vad vi har för förhandlingsposition och så, förrän på onsdag när det är sluträknat, säger Emmyly Bönfors.
Partiet har tidigare har sagt att de gärna vill samarbeta inom alliansen och har även varit med på ett hörn när det gäller de övriga allianspartiernas budget.
– Det är fortfarande det jag tycker är det bästa. Men vi får se vad det räcker till med rösttalen nu, säger Emmyly Bönfors.
Hon konstaterar att Centerpartiet gärna skulle sett ett starkare Moderaterna i kombination med den egna valframgången. Men valresultatet, med Demokraternas framfart, ser hon inte som att göteborgarna satt ner foten mot Västlänken.
– Ett av de partierna som är mot Västlänken har åkt ur och de andra två samlar inte ens en tredjedel av väljarna. På ett sätt kan man se det som att göteborgarna, en övervägande majoritet, har röstat på de partierna som är för Västlänken. Eller att andra frågor är viktigare, säger Emmyly Bönfors.
”Vill vara med i matchen”
Demokraterna visade sig bli en tuff motståndare för flera av Göteborgs etablerade partier, men kanske tuffast för två mandatperioder gamla Vägvalet.
– Nu sätter vi oss på åskådarläktaren. Men vi vill ju vara med i matchen, säger Claes Westerberg (VV) morgonen efter valnatten.
Han tycker att det är ledsamt för göteborgarna att de sannolikt tappar alla sina mandat och ser Demokraternas framgång som den självklara förklaringen till varför de i år fick mycket lägre andel röster än förra valet, 1.9 procent enligt måndagens preliminära siffror jämfört med 2014 års fem procent.
– Våra väljare bestod av både vänster- och högerväljare, och nu fick högerväljarna ett alternativ. Våra väljare har en gång lämnat de traditionella partierna och då är det kanske enklare att byta en gång till. De är per definition flyktiga, säger han och tillägger att Vägvalet ibland röstat med höger och ibland med vänster, och att Demokraterna kan framstå som ett mer Moderatalternativ.
”Vill vara med i matchen”
Nu ser Claes Westberg (VV) det som att göteborgarna förlorar två mandat mot Västlänken, att motståndet mot projektet skulle ha varit starkare om de varit i kommunfullmäktige tillsammans med Demokraterna. Han tror att de lyckades fånga göteborgarnas röster bättre eftersom Martin Wannholt (DEM) varit bra på att kommunicera och att synas i media.
– Sen har han lyckats med medlemmar, han har hur många som helst. Och sen har han lyckats attrahera framstående politiker och andra människor som syns och hörs, säger Claes Westerberg (VV).
Han väntar nu på de sista justeringarna av valresultaten för att se om en justering tippar åt rätt håll så att de får de sista 0,1 procenten som krävs för att de ska få sitta kvar i kommunfullmäktige. Men om valresultatet står sig, så blir det till att diskutera framtiden med partiets medlemmarna, men först ska de få vila några dagar.
– De har slitit dag och natt i flera veckor. Det är ett sådant gäng att man nästan blir gråtfärdig när man tänker på det. Jag tänker på den här rörelsen som har varit, en sådan kraft. Var gör vi av den kraften nu? Det ska bli intressant att se.