– Cecilia Malmström har gått in i Kerstin Hesselgren-akademin där många besvikna och missnöjda socialliberaler har samlats. Man kan se det som en talande tystnad att hon inte väljer att kommentera. Hade det handlat om något annat hade hon kunnat säga det, säger Mimmi Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån.
”En balansgång”
Att det sker nu, ett halvår efter att Tidöavtalet blev verklighet, är nog på grund av att hon inte velat skapa mer uppmärksamhet kring beslutet.
– Jag har hört att det kan vara så att hon lämnat redan tidigare men att det är först nu som det kommer ut. Och att hon har varit tyst om det för att hon inte vill göra en grej av det.
Amanda Sokolnicki på DN:s liberala ledarsida är inne på samma linje.
– Jag tror inte att det var avsiktligt att det skulle komma ut. Det är en balansgång för de som är kritiska till utvecklingen i partiet. Att å ena sidan inte lämna över partiet helt och hållet till de som tycker att det är projektet är aptitligt och å andra sidan inte legitimera något som de anser är förkastligt. Cecilia Malmström har stått över smutskastningskampanjer, men att även hon anser att det har gått för långt är ett hårt slag mot trovärdigheten för Liberalerna.
Röstade på C
Cecilia Malmström är bara det senaste av flera tunga namn som valt att lämna Liberalerna, där Birgitta Ohlson och tidigare partiledaren Bengt Westerberg är två andra profilerade socialliberaler. Bengt Westerberg är inte förvånad över Malmströms avhopp, när Dagens ETC når honom.
– Jag antar att det handlar om att de farhågor som vi hade när partiet gjorde det här vägvalet 2021 och öppnade för ett samarbete med SD nu har besannats och förstärkts under resans gång.
Bengt Westerberg har valt att vara öppen med sin kritik och meddelade också inför valet i höstas att han väljer att rösta på Centerpartiet istället för på sitt gamla parti, för att Liberalerna inte längre är det parti som han ledde. Han tror dock att Johan Pehrsson har ett starkt stöd i partiet. Trots avhoppen och kritiken.
– Men det beror på att partiet har bytt medlemmar. Det är bara de som gillar det han sysslar med som är kvar, säger han.
”Eliminerat väljarbasen”
Mimmi Björnsdotter Grönkvist konstaterar att det visserligen inte är ett partis uppgift att göra gamla politiker nöjda utan att det måste stå varje ny generation fritt att forma partiet och politiken, så länge väljarna är med på det.
– Men nu har ju inte Liberalerna väljarna med sig heller. Partiet har lyckats eliminera sin traditionella väljarbas utan att få en ny. Och i det här fallet är nog en bidragande orsak att profilerade namn väljer att markera offentligt mot partiet.
I och med Cecilia Malmströms avhopp menar Amanda Sokolnicki att Liberalerna förlorar ännu en del av sin ryggrad. Den senaste tiden har både Johan Pehrson och partisekreterare Gulan Avci försökt markera mot SD. Johan Pehrson när han i SVT:s partiledardebatt sa åt Jimmie Åkesson att inte vara så himla nervös när det gäller sagoläsande dragqueens och Gulan Avci när hon uppmanade SD att agera mot Björn Söder efter att han twittrat att ”kulturkriget har börjat”. Men det är inte tillräckligt, tycker Amanda Sokolnicki.
– Jag uppfattar det som ganska ad hoc. I ena stunden säger Johan Pehrson att alla är överens och i nästa stund börjar han argumentera mot Åkesson. På samma sätt går Gulan Avci plötsligt ut och säger att ”nu får ni skärpa er”. Det är en konstant yrvakenhet kring att SD faktiskt står för det de står för. De är det de var när L kallade dem för sin främsta motståndare.