Efter den dödliga arbetsplatsolyckan i Ursvik, där fem arbetare dog när en bygghiss rasade, lämnade partiet in ett särskilt initiativ i arbetsmarknadsutskottet.
Förslaget är att inrätta en kriskommission för byggbranschen utöver den strategi och nollvision mot olyckor som Arbetsmiljöverket redan har.
– Det behövs mer än att bara se till den enskilda bygghissen eller lyftkranen. Regeringen verkar gömma sig bakom att det finns en strategi och att man då inte behöver göra någonting mer. Men läget är akut. Dödsolyckorna stack iväg förra året och regeringen måste agera nu, säger Teresa Carvalho
Det är inte helt säkert hur en kriskommission kan se ut och fungera i praktiken. Teresa Carvalho öppnar för att ge ett specifikt uppdrag till en grupp som kan ledas av Arbetsmiljöverket men där parterna i branschen också ingår.
– Och som snabbt här och nu kan lägga fram konkreta lagförslag på bordet. Vi måste gå från fikasamtal och analys till åtgärder.
"Trodde alla kunde enas"
I riksdagens arbetsmarknadsutskott har förslaget bordlagts. För Teresa Carvalho är det uppenbart att regeringen och SD egentligen vill rösta nej men förhalar för att slippa kritik.
– Jag trodde, kanske naivt, att det här var någonting som alla partier kunde ställa sig bakom. Så till min förvåning möttes vi av beskedet att SD och regeringspartierna vill förhala processen och lägga locket på. Jag säger att förra året var ett förlorat år i kampen mot dödsolyckorna. Det räcker inte att skjuta upp beslutet för att göra något senare för att till slut kanske skicka ett uttalande till regeringen. Det är inte nog.
Tidöpartiernas politik mot arbetsplatsolyckor kallar Carvalho för utspädd mellanmjölk och i praktiken ”ingenting”. Samtidigt fuskas det hejvilt i byggbranschen. Långa osäkra kedjor av underleverantörer, språkförbistringar ute på byggen och bristande arbetsmiljöansvar. Och fusket med arbetsmiljön sker i syfte att tjäna mer pengar, säger Teresa Carvalho.
– Det handlar om att maximera vinsten. Arbetsmiljön är inte branschens enda problem. Det är inte någon slump att det är branscher som är hårt drabbade av arbetslivskriminalitet som också har flest dödsolyckor. Alla olyckor är inte kopplade till kriminalitet men det är helt uppenbart att det finns ett samband.
– Bristen på krisinsikt förvånar mig. Men det mest förbluffande är Sverigedemokraternas agerande. De har varit ganska malliga om att arbetsmarknadspolitiken inte finns med i Tidöavtalet och att de inte behöver agera som regeringen om de tycker att vi eller andra har bra förslag. Men nu när de har chansen att agera mot dödsolyckorna i byggbranschen väljer de att skydda regeringen. Det är totalt hjärnsläpp.
”SD sviker byggarna”
Arbetsmarknadsutskottets ordförande Magnus Persson (SD) har avfärdat Teresa Carvalhos utspel som politiskt spel.
Socialdemokraterna har tydligt och medvetet gjort Sverigedemokraterna till huvudfienden i den arbetsmarknadspolitiska striden, istället för Moderaterna. Det sker samtidigt som många arbetarväljare, och i synnerhet i manligt dominerade yrken i byggbranschen, vänt Socialdemokraterna ryggen. Teresa Carvalho menar att det är SD som nu sviker.
– Det är ett svek att SD sitter på händerna och drar frågan i långbänk istället för att agera. Samtidigt dör människor på jobbet. Det är ett SD-svek mot de som bygger landet.
Många byggare har lämnat S för SD, varför tror du att de har gjort det?
– Ja, inte är det på grund av Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik i alla fall. Det finns andra saker där och det har vi så klart anledning att fundera över. Men jag är helt säker på att även Sverigedemokraternas väljare skulle tjäna på att man agerar mot dödsolyckorna, och att de väljarna förväntar sig att SD tar chansen nu när de har den.
Inte regeringens fel
Teresa Carvalho har blivit anklagad för att smeta dödsolyckorna på regeringen. Det är en beskrivning som hon tar avstånd från.
– Jag vill vara jättenoga med att säga att det självklart inte är regeringens fel att människor dör på jobbet. Det är inte det jag säger. Men den sittande regeringen har ett ansvar att agera. Deras svar har hittills varit att de ska lyssna på parterna. Så dags nu. Och Arbetsmiljöverket ska öka andelen oanmälda inspektioner utan mer resurser. Det blir en otillräcklig omprioritering för att möta ett gigantiskt problem. Det går inte att inspektera bort dödsolyckorna.
Socialdemokraterna presenterar ett tiopunktsprogram med krav på regeringen för att komma till rätta med olyckorna. Paketet kallas för nödbroms.
– Vi kommer att fortsätta jaga regeringen och SD i den här frågan. Om de väljer att säga nej till alla de förslag som vi lägger upp på bordet ska de åtminstone stå till svars för det. Jag tycker att det är fult och fegt att man agerar på det här sättet. De borde åtminstone stå för sitt nej och sluta försöka filibustra bort våra förslag i administration på det sättet som man gör i utskottet nu. Det är ovärdigt.