Det hon ska berätta har redan gått ut i lokalmedia några timmar tidigare. Hon berättar att hon avgår som kommunalråd redan till hösten.
– Detta är inte livet. Det finns annat som är viktigare, säger hon och lovar återkomma med mera information dagen efter.
Följande dag ska alliansledarna i kommunen samlas för budgetdiskussioner. Men Carin Berggren dyker inte upp. De andra alliansledarna vet inte var hon var – och inte heller de egna partivännerna är förvarnade om att hon inte ska gå på mötet.
– Hon kom inte så jag kontaktade Moderaterna för de var utan representant. Men sedan kom Peter Jutterström, säger Anna Mårtensson (L).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Berggren satt då i stället i radiostudion och berättade mera ingående om sitt beslut.
– Jag ska inte vara i den miljön. Jag känner att jag inte har de värderingarna som krävs för att orka med, säger hon i radiosändningen.
Sedan fortsätter hon med att berätta om det hon beskriver som mobbning inom det egna partiet. Hon nämner inga detaljer – bara att hon har upplevt knivar i ryggen. Så vad var det egentligen som hände? Varför avgår ett kommunalråd efter bara drygt två år vid makten?
Blev snabbt ett toppnamn
Carin Berggren har inte haft någon lätt resa som kommunalråd. Hon lanserades stort i valrörelsen 2014 som Moderaternas förstanamn i Jönköping. Hon var då relativt ny i partiet. I valet fyra år tidigare hade Berggren gått i val för Kristdemokraterna som andranamn efter Acko Ankarberg Johansson. Men bara sex dagar före valet 2010 hoppade hon oväntat av KD.
– Det har varit lite tungt och man känner sig lite ensam ibland och det är framför allt det som varit orsaken, att jag känner mig ensam, sade hon till P4 Jönköping då.
I stället gick hon till Moderaterna efter valet – och blev snabbt ett toppnamn. Men trots att hennes ansikte tapetserades på stadsbussarna under valkampanjen 2014 så gick det redan då rykten om att det egentligen inte var hon som skulle få makten. Det viskades om att någon annan skulle komma in som en joker efter valet och få kommunalrådsposten.
Två grupperingar
Det dök aldrig upp någon joker. I stället blev Berggren kommunalråd i falangstridernas Moderaterna. Partiet var redan här tydligt uppdelat i två grupperingar – de konservativa och de något mer liberala. Som ETC Jönköping har skildrat tidigare hade grupperingarna drabbat samman redan innan valet då de konservativa försökte förminska de liberalas inflytande. Berggren var en del av den konservativa falangen. Och det var till största delen hennes vänner i den grupperingen som fick partiets högsta poster efter valet. AnneMarie Grennhag och Ola Helt valdes in i kommunstyrelsen. Grennhag blev dessutom fullmäktigegruppens ordförande och ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Anders Jörgensson fortsatte som ordförande i tekniska nämnden.
Partivänner beskriver det som att Berggren behövde dem runt sig. Hon var helt ny på kommunalrådsposten. Hon behövde starka bundsförvanter som stöttade henne när det blåste – det samtidigt som det att hon höll vännerna om ryggen ledde till att hon själv snabbt hamnade i blåsväder.
– Det är ingen som har mobbat henne. Men vi måste kunna debattera emot henne när hon gång på gång fattar fel beslut, säger en moderat fullmäktigeledamot.
Under Berggrens drygt två år som kommunalråd har hon flera gånger tvingats backa från beslut. Samtliga gånger har det varit beslut som hon har fattat tillsammans med den konservativa grupperingen inom partiet. Moderata politiker listar framför allt tre avgörande tillfällen då fullmäktigegruppen har tvingat henne att tänka om.
Planerna ledde till en hektiskt debatt
Det första tillfället kom redan under hennes första höst som kommunalråd. Det var i oktober 2015 som det läckte ut i medierna att tekniska nämnden planerade att sälja Axamo-skogen. Anders Jörgensson, Berggrens allierade i nämnden, var på väg att klubba igenom beslutet och hon stöttade honom.
Nyheten kom som en överraskning för de övriga moderaterna i kommunen. Peter Jutterström, som internt placeras bland de liberalare moderaterna, lät närmast överraskad när han som kultur- och fritidsnämndens ordförande fick frågor om planerna.
– Förvaltningen fick en förfrågan i våras om vi kunde kartlägga alla stigar och vägar i området. Men jag visste inte varför. Jag tror inte heller att vår förvaltningschef visste det, sade han till Jönköpings-Posten då.
Planerna ledde till en hektiskt debatt. Även Liberalerna gick ut öppet och kritiserade beslutet. Och till sist tvingades kommunledningen backa.
Ett halvår senare, den 1 mars 2016, var det dags igen. Då gick kommunen ut med ett tjänstemannaförslag på en massiv infrastruktursatsning. 250 miljoner kronor skulle användas till att göra om busslinje 1 till en trådbuss. Vägsträckan från Torpaplan till Elmia, i stort sett hela centrum, skulle bli bilfritt.
Berggren gillade förslaget och uttryckte sig positivt i medierna. Problemet var bara att hon inte heller då hade partivännerna med sig. Andra moderater beskriver det som att Berggren, som en ny partimedlem, helt enkelt inte förstod var moderaterna tyckte.
– Vi moderater tror inte på att man ska motarbeta bilen. Den ska självklart vara miljövänlig men vi ska inte motarbeta den, säger en moderat fullmäktigeledamot.
Återigen tvingades hon backa när hon insåg att de egna partimedlemmarna inte höll med henne. Men då hade redan kommentarerna gått runt i medierna.
Höstan 2016 kom så det mest uppmärksammade interna snedsteget. Berggren gick ut med socialdemokraterna och sade att M och S hade kommit överens om att bygga J-Södras fotbollsarena vid Jordbron. Återigen var det den konservativa grupperingen inom partiet som hade kommit överens sinsemellan. Majoriteten av partiets ledamöter var tvärtom inte alls intresserade av den kostsamma satsningen vid Jordbron. De ville i stället gå på alliansen linje.
Det som följde sedan blev närmast farsartat. Berggren röstades ner av den egna fullmäktigegruppen och tvingades göra en kovändning inför öppen ridå. Plötsligt stöttade hon motvilligt alliansens förslag. Det samtidigt som hennes bundsförvanter Anders Jörgensson och Christoffer Gullberg, som båda tillhör den konservativa grupperingen, gick ut öppet och sade sig överväga att rösta med socialdemokraterna. Och när väl röstningen skedde – och det ursprungliga förslaget ändå vann efter att SD oväntat röstat med oppositionen – så sms:ade Anders Jörgensson till en SD-ledamot och hyllade beslutet. Vilket ledde till ytterligare en skandal i medierna.
Tvingades avgå som gruppledare
För varje gång Berggren har tvingats backa så har den interna kritiken inom Moderaterna växt. Samtidigt har kritiken även växt bland politikerna i de andra allianspartierna.
– Flera ledande allianspolitiker har sagt att om Moderaterna går till val med Berggren och Jörgensson på höga poster så blir det svårt att fortsätta med ett alliansstyre, säger en allianspolitiker i kommunen.
Missnöjet ledde till sist fram till det öppna brev som de andra alliansledarna skickade ut förra veckan.
Samtidigt som den interna kritiken har växt så har också kretsen runt Berggren minskat. Den 21 mars 2016 avslöjade Jönköpings-Posten att Berggrens bundsförvant Ola Helt hade smygfotat människor och sedan publicerat bilderna på Instagram med hånande kommentarer. Helt hade kanske kunnat sopa kritiken under matten om inte AnneMarie Grennhag ryckt ut för att försvara honom internt. Hon skickade ut ett mejl och eftersökte källan. Det senare fick än mer kritik än Instagram-skandalen. Det slutade med att Grennhag tvingades avgå som gruppledare i fullmäktige och Helt tvingades avgå som vice gruppledare. Även om de två satt kvar i kommunstyrelsen så tappade nu Berggren deras stöd i fullmäktige. Och det slutar inte där.
Omröstning i fullmäktigegruppen
Den 14 december 2016 hände det som kan bli det kanske tyngsta bakslaget hittills för den konservativa grupperingen inom Moderaterna. Det började med en på pappret inte särskilt uppseendeväckande fråga.
Kommunfullmäktige skulle den dagen fatta beslut om vilka som skulle ingå i det kommunala bolaget Jönköpings kommuns fastighets AB:s styrelse. Valberedningen hade ett färdigt förslag där Christer Gustafsson (M) skulle bli ordförande. Men då presenterade Sverigedemokraterna plötsligt ett eget förslag på styrelseledamöter. SD:s förslag var bland annat att Ola Helt skulle bli ordförande. Flera av de andra som omnämndes på SD:s lista gick upp i talarstolen och tog starkt avstånd ifrån den. Men det gjorde aldrig Ola Helt. Han gick helt emot partilinjen och accepterade att figurera på SD:s lista.
Det här kom bara månader efter att samma Helt hade publicerat de ifrågasatta bilderna på Instagram. Flera partivänner valde efter mötet att agera emot honom. Just nu finns det ett aktivt uteslutningsärende gällande just Ola Helt. Flera moderater är övertygade om att det inom kort kommer att bli en omröstning i fullmäktigegruppen där sannolikheten är stor att Helt utesluts ur partiet.
Trivdes inte inom politikermiljön
Det var i den här verkligheten som Carin Berggren till sist valde att hoppa av som kommunalråd. Flera allianspolitiker spekulerar kring att Berggren helt enkelt inte längre hade möjligt att driva sin politik. Kritiken var för stor både inom allianssamarbetet och inom det egna partiet.
När ETC Jönköping frågar om orsakerna till hennes avhopp hänvisar hon till intervjun i P4 Jönköping – där hon säger att hon inte trivdes i den miljö som är inom politiken.
Men har det någonting att göra med uteslutningsärendet för Ola Helt?
– Nej det har det inte. Det är ett väldigt stort steg att ta. Det är större än ett enskilt ärende. Det är trots allt jag som får stå upp och försvara mitt beslut inför alla de som faktiskt kryssade in mig i alla tre valkretsar. Det gjorde ingen annan moderat. Så för mig är det större än så. Ola står inte och faller med detta. Han har ett företag att driva som är tidskrävande och som jag tror går bra, säger hon.
”Just nu har vi inga kandidater”
Sedan Carin Berggren meddelade om avhoppet förra veckan har hon inte suttit med på några möten. Peter Jutterström har fått ta över hela budgetarbetet inför hösten tillsammans med de övriga alliansledarna. Vilka frågor Berggren kommer att arbeta med fram tills hon slutar i augusti är än så länge oklart.
Det är likaså oklart hur maktbalansen i partiet kommer att bli efter hennes avsked. Den konservativa grupperingen inom partiet sitter fortfarande på de flesta av de ledande positionerna – i både nämnder och kommunstyrelsen. Men det är fullmäktigegruppen, under ledning av Peter Jutterström, som formellt ska välja hennes efterträdare.
– Jag förstår inte hur vi ska lösa det här. Jag vet ingen som vill gå in där som det är nu. Just nu har vi inga kandidater, säger en moderat fullmäktigeledamot.