Bild: Press, Charlotte Brunzell/TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
En toppadvokat. En fängelsedömd kokainlangare med gängkoppling. Och landets mest ökända hyresvärd, mångmiljardföretaget Wonna I de Jong fastigheter. Vad förenar den här osannolika trion?
De är samtliga hemliga ägare av den hårt kritiserade cannabiskoncernen Aureum Life Investments. Som redan stängts en gång av Ivo – för att man skrev ut narkotika till barn och dementa.
Dagens ETC fortsätter granskningen av härvan med medicinsk cannabis i Sverige.
Advokat Henrik Jacobsson lämnar bryskt över ett ensamt vitt pappersark med några få datorsutskrivna rader. I fyra veckor har cannabiskoncernen Aureum Life Investments AB förhalat att lämna ut det här dokumentet: aktieboken som avslöjar de hemliga ägarna. De har inte svarat på mejl eller i telefon. När Dagens ETC besöker Stockholms-adressen där de påstår sig bedriva vård på sin klinik Aurea Care, finns ingen på plats. Men nu, inne på ett anrikt advokatkontor med utsikt över Gamla stans takåsar, överlämnar Henrik Jacobsson en tunn blå plastficka innehållandes en lista över Aureums aktieägare.
Han är en erfaren advokat med över 30 år i branschen och flera profilerade fall under bältet, senast ett dubbelmord i Farsta. Det visar sig även att Henrik Jacobsson är en av två storägare i Aureum, vars affärsverksamhet är att skriva ut medicinsk cannabis. När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upptäckte att bolaget skrev ut cannabisolja till dementa och barn stängde myndigheten kliniken. En vecka senare hade de startat upp en ny verksamhet, nu under namnet Aurea Care och på Södermalm. Den kliniken är aktiv i detta nu.
Bland ex-advokater och nolltaxerare
Aureums pressperson Christian Engström, tidigare piratpartist, har anklagat Dagens ETC för att vara putinister. Och påstår att de därför inte vill bemöta kritiken från sina kroniskt sjuka patienter, de som hetsas med Kronofogden och bluffakturor som Dagens ETC skrev om förra veckan. Advokat Jacobsson vill först inte svara på några frågor om den snåriga härvan kring Aureum. Stämningen blir snabbt irriterad inne på hans kontor. Han understryker gång på gång att han inte representerar cannabiskoncernen utan att hans enda uppdrag är att räcka över aktieboken. Advokaten vill inte ens säga om han själv tycker det signalerar seriositet att olovligen skriva ut medicinsk cannabis till barn.
– Jag har investerat pengar i en rörelse. Då får vi se vad den ger i slutändan. Det är en vanlig, enkel investering, säger Henrik Jacobsson.
Aktieboken avslöjar att bland de andra ägarna finns en brottsdömd före detta advokat och en kokaindömd nolltaxerare. Den andra storägaren vid sidan om Henrik Jacobsson är en multipelt dömd kokainlangande företagare med kopplingar till gängkriminalitet. Även ett danskt cannabisföretag har köpt in sig i Aureum.
Samt den mest uppseendeväckande delägaren: Sveriges värsta hyresvärd Wonna I de Jong fastigheter, ett ökänt mångmiljardimperium.
Fick slott i födelsedagspresent
På pressbilderna poserar familjen bakom ett massivt mörkt skrivbord: matriarken Wonna de Jong bredvid sonen och arvtagaren Alexander Östling. Enligt egen uppgift är det familjeägda fastighetsimperiet värt tre miljarder och omfattar 1 600 hyreslägenheter, många i eftersatta förorter. Wonna de Jongs framgångssaga, från fattig polsk invandrare till gränslös rikedom i Djursholm, har skildrats i flera tv-produktioner. Och nu driver hon dynastin tillsammans med sonen Alexander Östling som bor i en villa för 30 miljoner i samma område och umgås med näringslivets makthavare på Djursholm Country Club. När den ende sonen fyllde 30 år fick han ett slott i present av sin mor.
– Tanken var att fortsätta driva slottet som konferenshotell, men även att få en privat reträttplats för familjen, sa Wonna de Jong till tidningen Gods & Gårdar 2015.
Yxtaholms slott, som fastighetsdrottningen köpte för 33,5 miljoner kronor, är en vitkalkad blänkande pärla i det sörmländska landskapet. Men en knapp mil bort lever deras hyresgäster under helt andra förhållanden.
Efter Dagens ETC:s artikel förra veckan om bolagets inkassohot mot bland annat 80-åriga svårt sjuka Ann-Marie, svarar Östling via mejl att uppgifterna är ”mycket häpnadsväckande”. Han påstår sig vara den enda i familjen som är involverad i Aureum, och: ”Därför uppskattar jag att man inte förväxlar och blandar in mina familjemedlemmar eller andra bolag i det hela.”
Men det finns täta band mellan familjens fastighetsverksamhet och cannabiskliniken.
Cannabisklinik i Wonna Tower
När Aureum i juli 2020 öppnade sin första cannabisklinik – den som senare stängdes av Ivo – hyrde bolaget in sig i familjens högkvarter Wonna Tower i centrala Stockholm. Och i oktober 2021 gjorde TV4:s ”Malou efter tio” ett stort inslag om medicinsk cannabis. I tv-soffan satt Alexander Östling och berättade hur den kontroversiella medicinen, och Aureum-kliniken i mammans torn, gjort underverk för hans svåra reumatism. Enligt uppgifter till Dagens ETC har även Wonna de Jong personligen värvat patienter till cannabiskliniken bland sina egna hyresgäster.
Trots flera påstötningar vägrar Wonna de Jong och Alexander Östling svara på frågor.
Sitter på säkerhetsanstalt
Men det är inte bara fastighetsmiljardärer och toppadvokater som har ekonomiska intressen i landets första vårdföretag för medicinsk cannabis. En av Aureums storägare är den redan nämnda 40-årige företagsledaren i Stockholm. Senast 2021 dömdes han för narkotikainnehav och hans belastningsregister, där narkotikabrott är dominerande, har 14 punkter som sträcker sig två decennier bakåt i tiden. Han har bland annat dömts till åtta månaders fängelse för att ha sålt kokain samt för att ha köpt en större mängd cannabis för att sälja vidare.
En av 40-åringens tidigare medbrottslingar avtjänar just nu ett långt fängelsestraff på en av landets tyngsta säkerhetsanstalter, efter ett tillslag mot 155 gängkriminella. I sociala medier går det att spåra de två männens familjära vänskap. En annan tidigare bundsförvant till den 40-årige företagsledaren har dömts till ett flerårigt fängelsestraff för att ha pistolrånat ett tiotal människor på exklusiva klockor.
Förutom andelen i Aureum äger 40-åringen ytterligare ett bolag där vd:n är dömd för vapenbrott då han burit en laddad pistol i ett dolt hölster på ett köpcentrum. Dagens ETC har sökt företagsledaren.
Föser ut reportrar från kontoret
En stormrik skandalvärd, en toppjurist och en dömd kokainlangare. Hur hittade de varandra och blev delägare i en affärsverksamhet baserad på medicinsk cannabis? På advokatkontoret i Gamla stan vill Henrik Jacobsson inte ge några ledtrådar.
– Om någon är dömd och har avtjänat sitt straff, är det då fortfarande en sån förkastlig person i dina ögon som det är värt att skriva om, frågar han irriterat.
Men du vet om att Ivo stängde ner den första kliniken?
– Ja, jag noterar det.
Vad tycker du om det, är det en seriös verksamhet?
– Jag kan överhuvudtaget inte uttala mig om den delen. Jag har inte med det att göra.
Men du vet att det har hänt?
– Ja, visst. Men jag har inte varit delaktig i det. Jag har inte med det att göra.
Till slut tappar advokaten tålamodet. Han reser sig upp, rättar till slipsen och visar vägen mot dörren.
– Nu har ni lämnat en del fakta som jag ska fundera över och återkomma till er.