Cannabisklinik hotar kroniskt sjuka med Kronofogden: ”Vill bara dö”
Bild: Zanna Nordqvist, Emanuel Hendal, Christian Engström, Press, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
När regionerna vägrar skriva ut medicinsk cannabis vänder sig svårt sjuka människor till privata mottagningar. En av dessa är den oseriösa cannabiskliniken Aurea Care, vars ansvariga redan stängts ner en gång av Ivo. Med aggressiva indrivningsmetoder skrämmer de nu sina smärtpatienter:
– Jag orkar inte mer. Jag vill bara avsluta mitt liv, säger 80-åriga Ann-Marie, som trakasseras fast hon betalar direkt.
På Aurea Care vägrar den forna piratpartisten Christian Engström svara på alla frågor. Och vill inte visa aktieboken.
Solen är en svetslåga och brunnen har sinat. Ann-Marie ber om hjälp att bära vattendunken, fylld på en mack några mil bort, då den svårt skröpliga kroppen inte räcker till. Men det är inte torkan och smärtan som berövat henne sömnen under den föregående natten. Utan ännu ett kravmejl från cannabiskliniken Aurea Care AB. För en räkning hon betalat.
– Precis när jag skulle sova, pling! Ett nytt hot på mejlen. Aurea Care är amatörer och klåpare och det går ut över oss patienter, säger Ann-Marie, och tar sig sakta uppför farstutrappen, med ena handen om ryggen.
På grund av osteoporos, benskörhet, har 80-åringen brutit i stort sett samtliga ryggkotor. Det gör olidligt ont och hon har även problem att använda armarna. Regionen skriver ut oxikodon i drivor till henne – hon visar upp en Systembolagspåse proppfull med piller och plåster.
– Jag vill inte ta morfin. Det påverkar mig negativt, man måste ständigt öka dosen, och det är stor risk att bli beroende. Kolla på USA:s opioidkris!
Giro går för långsamt
Hon vet att syntetisk medicinsk cannabis i oljeform lindrar hennes ständigt närvarande plågor: cannabidiol, CBD, samt det narkotikaklassade dronabinol, syntetiskt THC. Men i Sverige skriver regionerna normalt bara ut det till patienter med MS eller epilepsi, vilket har gjort att Ann-Marie vänt sig till den privata cannabiskliniken Aurea Care i Stockholm. Beroendeförhållandet till kliniken har skapat en ny sorts svart ångest för den här pensionären.
– Jag blir jättestressad och gråter av deras kravmejl. Jag orkar inte mer. Jag vill bara avsluta mitt liv men jag kan inte på grund av mina hundar.
Av olika anledningar använder Ann-Marie inte internetbank. Och Aurea Care kräver betalning för sina månatliga telekonsultationer inom fem dagar, ett ovanligt kort förfallodatum.
– En konsultation för att förnya receptet kostar 600 kronor. Det är mycket pengar för mig. Och ibland vill de ha 800 kronor för ett ”mer ingående samtal”, men det är bara lögn. Det är samma sorts korta samtal, berättar Ann-Marie.
Direkt som samtalet med Aurea Cares läkare är avslutat anländer en faktura på epost. Då fyller Ann-Marie i en girobetalning på pappersblankett. Att betala sina räkningar på det sättet är ovanligt men giltigt. Enligt Riksbanken så utfördes 29 miljoner sådana transaktioner 2021.
Ann-Marie bor i ”redneck county”, säger hon, djupt i de sörmländska skogarna. Hon stoppar sin blankett i ett kuvert och kör sedan en halvmil till närmsta postlåda, som töms lite då och då. Brevet går till hennes bank som sedan för över från hennes konto till de som ska ha betalt. Att pengarna ska hinna registreras hos Aurea Care inom fem dagar är en omöjlighet med postgången i dagens Sverige.
VIDEO: Ann-Marie: ”Jag orkar inte mer”
”Så rädd för Kronofogden”
Då kommer hetsen om inkasso snabbt på mejl och sms. Som sedan bara fortsätter och fortsätter då Aurea Care hävdar att de inte kan hitta hennes pengar på sitt konto. Trots att Privatgirot, de som hanterar blankettbetalningarna, bekräftar för Ann-Marie att allt gått rätt till och pengarna är på rätt plats.
– Jag ringer Aurea Care varje gång och förklarar, det är ständigt nya krockkuddar som svarar och säger snällt att det ska fixas så jag inte får påminnelser. Men de fortsätter jaga mig. Vi svåra smärtpatienter är otroligt sköra och utsatta och jag blir så stressad av detta. Att sjuka människor som har skitont ska behöva göra det här varje månad, det är oacceptabelt.
Ann-Marie berättar att hon levt hela sitt liv utan att hamna i skuld hos Kronofogden, och det är inget hon vill ska ändras nu:
– Jag är så rädd för att göra det, jag har inte så mycket pengar.
Drömmen om cannabisimperium
Aurea Care håller till på ett stort, anonymt kontorshotell på Södermalm i Stockholm. Enligt dem själva ska det vara en läkarmottagning. Men när Dagens ETC besöker adressen finns ingen personal på plats. Receptionisterna säger sig också vara helt obekanta med att där skulle finnas en läkarmottagning och hittar inte ens namnet Aurea Care i sitt register. Däremot hittar de Aureum Life Investments AB – cannabiskoncernens moderbolag.
Bolagskoncernen vision är att skapa en egen distributionskedja av medicinska cannabisprodukter – ”från frö till patient”. De vill etablera en odling i Grekland, öppna minst 20 vårdmottagningar i Norden och Baltikum, och bedriva egen forskning. Man planerar tillverkning av allt från gelkapslar till världens första cannabissnus. Företaget driver också lobbyverksamhet med påkostade mässor och sin egen nyhetssajt Cannabis i fokus. Två styrelsemedlemmar i koncernens bolag har tidigare varit inblandade i en komplicerad härva där själva affärsidéen var att betala svarta löner med falska fakturor.
Vilka som finansierar cannabiskalaset har bolaget hållit hemligt för media. För tidningen Accent beskriver den tidigare presstalespersonen John Larsen ägarna som en grupp kapitalstarka ”entreprenörer, affärskvinnor och akademiker”.
Desperata smärtpatienter
Ansiktena utåt är Angelica Örnell, 45, och Therese Nader, 34, som syns i styret för flera av koncernens olika bolag. Nader är bland annat vd för moderbolaget Aureum Life Investment och bor i ett av Stockholms flådigare områden. Örnell är bland annat den enda styrelseledamoten i Aurea Care och BRF-bor på närmare 200 kvadratmeter på en av Södermalms huvudgator. Hon har lyckats med konststycket att dubbla sin årslön på ett år och plockade 2022 ut över 700 000 kronor.
Men allt har inte gått enligt plan för Aureum Life Investments. I dagsläget består den enda synliga inkomstkällan av desperata och kroniskt sjuka smärtpatienter, som Ann-Marie, som ständigt hotas av inkasso. Och koncernen har en sammanlagd skatteskuld, som gått till Kronofogden, på över en miljon kronor.
Läkare åtalas för kokain
Koncernens första cannabisklinik, Aureum Healthcare AB, öppnar i Wonna Tower i centrala Stockholm i juli 2020. Verksamheten är unik. Här kan en bred grupp smärtpatienter få CBD- och THC-oljor, samt munhålesprayen Sativex, på recept. Bland diagnoserna som kan behandlas listas fibromyalgi, artros och cerebral pares – trots att det är emot Läkemedelsverkets rekommendationer.
Man anställer läkare – men ingen som är specialiserad på smärta. Teamet består bland annat av en läkare som dömts för grovt bokföringsbrott. En annan läkare står nu i höst åtalad efter att polisen hittat kokain, MDMA och marijuana i hens lägenhet, samtidigt som hen var anställd på kliniken. En tredje har inte fullgjort sin AT-tjänstgöring vid anställning och är obehörig under sin tid på Aureum Healthcare.
Första besöket på kliniken kostar 1 800 kronor, medan uppföljningssamtalen för receptförnyelse kostar mellan 600 och 800 kronor. Målet är att utöka den lilla mottagningen så att den tar upp ett helt våningsplan. Inom ett år ska man ha ett spa, en naprapat och en sjukgymnast. Så blir det inte.
Recept till barn och dementa
I början av 2021, ett halvår efter att Aureum Healthcare öppnat, larmar apotekspersonal Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om att kliniken skrivit ut cannabis till flera patienter som saknar relevant diagnos. Till exempel ska en demenssjuk ha fått narkotikaklassade Sativex utan att ha skickat in sina journaler, vilket anmäls av en anhörig.
Under hösten 2022 stoppas klinikens rätt att skriva ut recept inom läkemedelsförmånen, alltså högkostnadsskyddet. Region Stockholm menar att Aureum Healthcare inte följer läkemedelslistan och brister i journalföring. Beslutet rivs upp av Socialstyrelsen. Men snart ska Ivo, som genomför en granskning av kliniken, tvinga den att stänga ner för gott.
När tillsynsmyndigheten Ivo presenterar sina slutsatser tecknas bilden av en mottagning som skriver ut cannabis till alla som betalar. Man skriver recept till kända missbrukare och ett flertal barn. På en slumpvis utvald dag får samtliga 43 patienter som söker hjälp cannabis utskrivet. Något fysiskt möte behövs inte – allt sker via telefon eller videolänk.
Efter att ha granskat 60 patientfall konstaterar Ivo att inte en enda av de aktuella patienterna borde ha fått cannabis på recept. Den 20 oktober 2022 förbjuds Aureum Healthcare att bedriva vård.
Till tidningen Syre säger då företagets presskontakt Christian Engström, före detta Piratpartiet, att allt beror på att Region Stockholm och Ivo ogillar cannabis:
– Det hänger ihop med synen att ”knark är bajs”, säger han, och gör klart att bolaget inte har några planer på att sluta öppna kliniker.
Under det enda hela kalenderåret man höll öppet, 2021, omsatte man 2,4 miljoner kronor och gjorde en vinst på 640 000 kronor.
Aureum blir Aurea på en vecka
En knapp vecka efter Ivos nedstängning öppnar koncernen Aureum Life Investments en ny klinik på Södermalm: Aurea Care, alltså den som nu har Ann-Mari som patient. Ytterligare en mottagning öppnas i Kristianstad i februari 2023.
Ivo kommenterar skriftligt till Dagens ETC att man polisanmäler alla försök att kringgå myndighetens beslut men vill, med hänsyn till sekretessen, inte avslöja om de nya klinikerna anmälts. Myndigheten meddelar dock att man bedriver tillsynsärenden mot ett flertal legitimerade läkare som jobbade på den nedlagda verksamheten.
Efter att Aureum Healthcare förvandlats till Aurea Care börjar kritiken från patienter att trilla in. Den nya cannabiskliniken har utan godkännande tagit över alla journaler från den gamla, och skickat ut kallelser. Det har lett till flera anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten, som har inlett en granskning.
Men mest kritik får hanteringen av betalningar, vilket ett tiotal patienter anmält till Ivo och Allmänna reklamationsnämnden. Bland de drabbade finns Mikael, som tvingades betala för en konsultation som aldrig skett.
Fakturerade 600 för brutet samtal
I lågstadiet hoppade han trampett och skadade nacken. Idag är han i 50-årsåldern och har ett liv av smärthantering bakom sig. I decennier har han medicinerats med kodein- och morfinpreparat. Efter tio år med återkommande dosupptrappningar av Tramadol var det nog, tyckte han. Oxykodon vill han absolut inte prova.
– Jag frågade min läkare om medicinsk cannabis men han sa bara ”tyvärr”. Sedan fick jag höra talas om den här privata kliniken.
Oljorna med CBD och THC, som Mikael tycker ”är fantastiska”, fick han efter ett kort videosamtal med kliniken, som då hette Aureum Healthcare.
– De fick mina journaler och jag fick recept efter en kvart. Men det var aldrig någon personlig kontakt. Det kändes mer som att de ville tjäna pengar, än hjälpa.
Kort efter den första kontakten stängdes Aureum Healthcare ner av Ivo, för att öppna upp igen under namnet Aurea Care. Mikael står med luren i handen när den nya mottagningen ringer. När han svarar lägger de på.
– Sedan fick jag ett sms om att jag hade missat samtalet och debiterades 600 kronor. Jag bestred den men de sa att de inte tänkte backa. Jag betalade. Nu har jag bytt klinik.
”Cannabis mitt sista halmstrå”
En annan som vill bryta med Aurea Care är 60-åriga sjukpensionären Lena. För henne ”gick allt åt helvete med vården” för två decennier sedan. Nu sitter hon i samma situation som Ann-Marie: på grund av sina skador kan hon inte koncentrera sig nog för att sköta en internetbank. Även hon betalar för sina konsultationer med girobetalning på papper. Som inte hinner fram med snigelpost inom fem dagar. Då kommer kraven via mejl och sms, som skakar om och blockerar Lenas sinnesro. Hon slutar fungera, kan inte sova, blir stressad och slarvar bort glasögon och legitimation.
– Cannabis är sista halmstrået för mig för jag fungerar inte på morfin. Men Aurea Care är totalt oseriösa och jag är traumatiserad av deras trakasserier, säger Lena, som egentligen heter något annat.
Hon visar papper på att pengar dragits från hennes konto till Aurea Care. Sedan visar hon ett sms hon fått från bolaget: ”Din skuld gick för en tid sedan vidare till Kronofogden för betalningsföreläggande. Det har tillkommit en avgift om 800 kr.”
När Dagens ETC kontaktar Kronofogden för att kontrollera detta, visar det sig att det är en lögn. Myndigheten har aldrig registrerat något betalningsföreläggande på Lena.
– Aurea Care säger till mig ”vi ska ha betalt, vi är en privat klinik och då kostar det”. Men det vet jag väl? Jag har ju betalat!
Vill varken intervjuas eller visa aktiebok
Mellan 2009 och 2014 satt Christian Engström i EU-parlamentet för Piratpartiet. Idag är ex-politikern pressperson för koncernen Aureum Life Investments.
När Dagens ETC mejlar honom och ber om intervju med de profilerade företrädarna för cannabisklinikerna – styrelseledamoten Angelica Örnell och vd:n Therese Nader – svarar Engström att det blir inget av. Detta eftersom Dagens ETC ”valt att stödja Putin och Kreml i kriget mot Ukraina”, ett direkt falskt påstående.
TELFONSAMTAL: Christian Engström vill inte svara på Dagens ETC:s frågor
Enligt lag är ett bolag skyldigt att ha en så kallad aktiebok, där man kan se alla aktieägare. Den ska finnas på huvudkontoret och visas upp på begäran ”så snart som möjligt”, oavsett vem som vill se den. När Dagens ETC kontaktar Christian Engström för att få se Aureum Life Investments aktiebok, för att granska de som finansiellt backar cannabisbolaget, bryter han samtalet.
När Dagens ETC ringer upp igen säger Engström:
– Du kan inte ringa och terrorisera mig!
När kan vi komma förbi och se aktieboken?
– Det går bra. Ni får boka en tid.
Var ska vi komma?
– Öööh… Ja, det… Eh, det… det, det får vi se! Aktieboken finns på, eh… öh, på företaget såsom lagen föreskriver. Jag har ingen lust att prata med dig, jag tänker inte låta mig luras att ge någon jävla intervju!
Har ni en aktiebok?
– Det är klart vi har det!
Men du vill inte visa upp den?
– Jag får återkomma i den delen. Nu är vi färdiga med den här konversationen.
Fyra dagar senare, en vecka efter Dagens ETC:s första kontakt, svarar Aureum Life Investments att de visar upp aktieboken på ett välkänt advokatkontor. Om två veckor. När Dagens ETC mailar att det är oacceptabelt lång tid får vi inget svar. Och Christian Engström svarar varken på telefon eller sms.