BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag började odla själv för att jag inte ville ha kontakt med langare och känna mig som en kriminell bara för att jag röker lite gräs. Dessutom är det en dyr hobby och nu är jag självförsörjande, säger han.
Niklas är för en legalisering av drogen. Han tror på en framtid i Sverige där cannabis kan vara till försäljning på samma sätt som alkohol är i dag. Kanske via apotek eller som spritförsäljningen skedde förr i tiden.
– Som en motbok! Man skulle kunna göra det väldigt kontrollerat om man ville. Jag tror inte att det hade blivit ett sådant kaos som många målar upp, säger han.
Öppen försäljning
Ett par kilometer bort sitter kommunpolisen Jonatan Örstrand på sitt kontor. Det är han som jagar Niklas.
– Cannabissituationen i Malmö idag är att den är utbredd, finns i alla samhällsklasser och att det råder en väldigt liberal inställning till drogen. Den öppna narkotikahandeln är tämligen utbredd och vi ser på många ställen att man inte ens försöker dölja det.
Skiljer sig Malmö från andra svenska städer?
– Nej, jag får nog uppfattningen att det ser ganska lika ut.
Jonatan Örstrand berättar om cannabisens baksida, den sida som många brukare över huvud taget inte vill kännas vid. Det handlar bland annat om kopplingen till grov och organiserad brottslighet.
– Vi ser baksidorna hela tiden. Diskussionen om cannabis är mycket större än om den lilla biten hasch och vi ser den stora kedjan. Vilka som profiterar, vad de personerna gör förutom att sälja hasch och hur det är en del av en marknad inom den organiserade brottsligheten. Cannabis är en väldigt stor aktör inom brottsligheten generellt, säger han.
Men just detta faktum används som argument av de som vill legalisera cannabis också – om det legaliserades skulle brottsligheten kring drogen försvinna.
Hur ser du på det?
– Jag ser det som väldigt långsökt att det inte skulle hamna där ändå, för en full legalisering kan man ändå aldrig ha. Sedan är det ju hela aspekten kring hur det påverkar individen. Vi ser att personer begår brott påverkade av cannabis, men om de gör det för att de är påverkade eller för att kunna bli påverkade är svårt att säga.
Hårda straff avskräcker inte
Niklas berättar att han åkt fast två gånger för innehav. En gång häktades han, men klarade sig till slut undan med böter. Samtidigt som det pågår en diskussion om att legalisera cannabis finns det en andra sida, de som vill bekämpa det illegala användandet med hårdare straff, men Niklas tror inte att det skulle spela roll.
– Jag är faktiskt inte alls rädd för att åka dit. Senast var det fem år sedan och det berodde enbart på mig själv. Personligen skiter jag i straffskalor, jag hade inte slutat om de höjdes.
Så om du plötsligt riskerade fem år i fängelse för dina plantor hade du inte slutat odla?
– Jag hade möjligtvis blivit lite försiktigare.
Jonatan Örstrand förklarar att alla poliser i yttre tjänst arbetar mot cannabis, men hur många som deltar i de riktade insatserna med spaning mot platser och personer som är kända av polisen vill han inte säga. Han konstaterar att tillslag mot hemmaodlare sker, men det är inte speciellt vanligt.
– Det kan handla om allt ifrån några plantor till personer som har avsatt hela rum för att odla, säger han.
Känner du att du saknar något verktyg i ert arbete mot cannabis?
– Nej, vi har ganska bra befogenheter. Det är självklart svårt att bevisa försäljningar, men vi har hög rättssäkerhet i Sverige och så ska det vara.
Inga planer på att sluta
Niklas klassar sig själv som missbrukare. Han berättar att varje dag börjas och avslutas med att han röker cannabis.
Han har inga planer på att vare sig sluta röka eller sluta odla sina plantor.
– Jag älskar det. Det lugnar mig och får mig att tänka klarare och det är en trygghet för mig. Har jag cannabis så vet jag att jag kan fixa vardagen.