C vill skrota
bostadskön: ”Behovet borde vara styrande”
Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Dagens ETC
”I Stockholm är väntan på ett förstahandskontrakt så lång att den som söker sin första etta i praktiken snarare behöver ett seniorboende när man kommit först fram i kön.”
Så skriver Centerpartiet i en ny rapport som riktar sig mot den dysfunktionella bostadsmarknaden i huvudstaden.
Lösningen?
Lägg ner bostadsförmedlingens kö – fördela hyreslägenheter efter behov.
Svensk politik har i decennier misslyckats med att hantera bostadsfrågan. Det menar Centerpartiet i Stockholms stad, som nu presenterar en rad förslag för att komma till rätta med bostadsmarknadens problem.
Bland annat vill man att alla bostäder i Stockholms allmännytta ska fördelas efter behov istället för, som i dagsläget, efter antal år i bostadskön.
– Det är ingen naturlag att vi ska ha en så dålig bostadssituation som vi nu har i Stockholm, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
”Ingen pensionsförsäkring”
Enligt Jonas Naddebo är det relativt vanligt att de som står i bostadskön idag redan äger en annan boendeform, men har kvar sin köplats i hopp om att så småningom kunna sälja den ägda bostaden till förmån för en attraktiv hyresrätt.
– Kötiden används då som någon slags extra pensionsförsäkring, vilket inte är kommunens uppgift att tillhandahålla, säger Jonas Naddebo.
Han jämför Bostadsförmedlingens kösystem med principen bakom sjukvårdens akutvård.
– Få tycker nog att det är först-till-kvarn som ska gälla på akutmottagningar och vi ser det på samma sätt med bostadskön. Det är behov av bostad som borde vara styrande, inte huruvida man har 30 eller 40 års kötid.
Övergångsperiod på fem år
Att förslaget med all sannolikhet inte skulle tas emot med öppna armar av personer med lång kötid är Jonas Naddebo medveten om.
– Men dessa personer har förmodligen redan en trygg boendelösning och vårt uppdrag som kommun är framför allt att se till att människor får tak över huvudet.
Han betonar att Centerpartiet vill se en övergångsperiod på fem år för att fasa ut bostadskön.
– Under denna övergångsperiod har man möjlighet att omvandla sina ködagar till en lägenhet om man skulle vilja det, förklarar Jonas Naddebo.
Vill satsa på social housing
Parallellt med förslaget om att skrota Bostadsförmedlingens kö vill Centerpartiet införa ett system med subventionerade eller hyresreglerade bostäder som kvoteras till vissa grupper, så kallat ”social housing”. Man vill även att hyresvärdar ska tillåtas tillämpa fri hyressättning vid nyproduktion, under förutsättning att en viss andel av hyresrätterna öronmärks åt just dessa subventionerade bostäder.
– Målet är att vi ska ha fler hyresrätter så att det blir lätt att söka sig vidare när man får förändrade behov. Nu är det alltför många som låses in i det system som finns, trots att man egentligen vill flytta.
S: ”Erkännande av dåliga beslut”
I nuläget styrs Stockholms stad av S, V och MP. Och från Socialdemokraternas sida är man kritiska till C:s förslag.
– Det är ett erkännande av den dåliga politik Centerpartiet förde när de själva satt vid makten, då de både sålde ut hyresrätter och byggde alldeles för få hyresrätter, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).
Att vissa väljer att stå kvar i Bostadsförmedlingen kö trots att de kanske redan har bostad ser inte Karin Wanngård som något problematiskt.
– Kösystemet finansieras inte av några skattepengar. Alla betalar en köavgift och är man beredd att göra det även om man har sin bostadssituation på det torra, då får man göra det, framhåller Karin Wanngård.
Att införa den typ av subventionerade bostäder för hushåll med begränsade ekonomiska resurser som Centerpartiet föreslår är uteslutet, enligt Karin Wanngård.
– Det vill jag aldrig se i Stockholm överhuvudtaget. Länder som redan infört det kollar på vår huvudstad med avund, där vi har många hyresrätter som förmedlas till alla.
Kritiken: ”Ökad stigmatisering”
Inte heller Hyresgästföreningen välkomnar förslaget om att lägga ner Bostadsförmedlingens kö.
– Vi tycker att behoven ska kunna styra mer, men det ska också gå att få tag på en hyresrätt för personer utan särskilda behov. Därför är det viktigt att vi har kvar kön. Vi tycker alltså att förmedlingen ska ske både utifrån behov och kötid, säger Susanne Sjöblom, regionordförande för Hyresgästföreningen.
Att införa ett system med subventionerade bostäder som kvoteras till vissa grupper tror hon kommer leda till ökad stigmatisering.
– Det är stor risk att det blir någon form av utpekande, att man skapar en sorts andra klassens bostäder. Centern använder Finland som ett exempel på att det här fungerar, men där har de istället enormt höga kostnader för bostadsbidrag.
Susanne Sjöblom anser att problemet med långa bostadsköer i grunden handlar om bristen på bostäder.
– Vi behöver bostäder som vanliga människor med vanliga inkomster, samt studenter och pensionärer, har möjlighet att efterfråga. För det krävs en progressiv bostadspolitik där man subventionerar byggandet så att hyrorna hamnar på en rimlig nivå.
Vad tycker du om förslaget att lägga ned Bostadsförmedlingens kö?
Per Lundvall
– Det låter dumt. Om man stått i kö borde man få chansen till en bostad. Det verkar orimligt att andra istället ska åka gräddfil. Ett system med kvotering kan nog lätt bli godtyckligt. Det nuvarande sättet är ändå rättvist, det hänger inte på huruvida man är rik eller fattig.
Alphonse Kashindi
– Jag har letat bostad i tio år. Det är svårt att hitta en lägenhet och de är oftast väldigt dyra. Nu har jag fått hjälp via socialen att få en bostad i Kista, ett kontrakt som sträcker sig fem år. Jag tycker att det är bra att man vill hjälpa människor att få någonstans att bo.
Melina Hillerberg
– På ett sätt tycker jag att det låter rimligt att hyresrätterna ska gå till de som behöver det mest. Men det är inte så positivt om det skulle förstärka boendesegregationen ytterligare, jag tror att vi behöver mer blandade områden. Jag håller med om att det är knepigt att personer använder bostadskön som en form av pensionsförsäkring, men samtidigt vet man aldrig vad som kan hända i livet. Tänk om jag skulle bli ensamstående med två barn, då är det såklart bra att ha ett alternativ.
Tilda Helm
– Jag har ingen egen bostad och står i bostadskön sedan några år tillbaka. Det här med kösystem och köande känns ganska svenskt. Jag räknar inte med att få en lägenhet via kön utan kommer nog köpa en lägenhet först. Då kanske jag kan sälja den och få en hyresrätt när jag är 50 och leva på pengarna.
Veronica Svedhem Johansson
– Jag är lite kluven. Det låter på många sätt väldigt bra, bostadskön ska inte vara en pensionsförsäkring. Jag tänker på alla i min ålder som säljer villan efter att ha stått i kö i 30 år. Men det är klart att det blir svårt för de som köat länge och sett fram emot att flytta. Det blir nog liv i luckan om man skulle försöka driva igenom ett sådant förslag. Jag tror i alla fall att det är klokt med en övergångsperiod.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.